Novosti Slovenskega Geocaching kluba

Oktober 2019 | info@geocacher.si | www.geocacher.si

 
 

Pozdravljeni, geolovski prijatelji!

Čeprav je jesen že dobro zakorakala v naše kraje, poletne temperature še kar vztrajajo. Tako lahko po naših mestih še vedno opazujemo mladce v kratkih hlačah! Kar pa nekako ne gre skupaj z dejstvom, da so še že pojavile prve stojnice s pečenim kostanjem. Ne bomo se pritoževali, temveč raje izkoristili priliko za odhod v naravo, ali po nov spominek za jesensko CITO akcijo. Tudi tokrat smo s skupnimi močmi pripravili nekaj možnosti za udeležbo.

Prvo pa se poigrajmo s številkami minulega meseca. Prva groba opazka bi bila, da se je domači obisk občutno skrčil. Manjkajočo tretjino očitno predstavljajo priložnostni geolovci, preostanek pa naša železna sredina, ki gredo na teren v vsakem vremenu! Torej, septembra je bilo aktivnih 438 domačih ekip. Priliv preko meja je k nam zanesel 1.156 tujih ekip. Skupaj pa smo vknjižili 1.594 skupnih podvigov na naših tleh. Vsaj deset zakladov je poiskalo 80 ekip, vsaj dvajset zakladov pa le najbolj vztrajnih 28 ekip. Očitno je bil naporen mesec, ker tudi prek sto najdb ni segla nobena domača ekipa. Najvišje trije uvrščeni so: shy78 (75), morskariba (73) in Jurac (39).

Če smo se pri iskanju bolj nazaj držali, pa smo bili bolj pogumni pri druženju. V septembru smo imeli 6 geolovskih srečanj pri nas, plus tradicionalno druženje geolovcev z obeh strani meje. Tokrat so nas spet gostili sosedje v idiličnem Mlinu iz bajke. Polovico dogodkov so organizirale tuje ekipe, kot klasična Meet & Greet srečanja: #2. Meet and Greet by Team SCR in Meet and greet in Portoroz; na obali nista požela večjega zanimanja, saj se ju poleg organizatorjev ni udeležil nihče, tretji Meet & Greet Slowenien je bil na Ljubljanskem Gradu in je privabil poleg pol ducata domačinov tudi enega Avstrijca! Poleg prvega državnega prvenstva v polžjih dirkah smo imeli tudi dve CITO akciji, CITO Portoroz (z eno domačo ekipo) in vsakoletno Čisto obalo, ki pa se je nesrečno pokrila z geo-igrami brez meja. Prvič od nastopa novega pregledovalca se je zgodilo, da se je frekvenca objav praktično prepolovila na 27 novih objav. Edina stalnica je podelitev titule za Zaklad meseca, ki ga tokrat prejme novomeška uganka Lavre ni več ekipe LUMPA. Le oglejte si prenovljen izgled seznamov z vsemi nagrajenci.

Kot že v prejšnji okrožnici zapisano, od septembra do novembra poteka jesenska CITO sezona, v kateri si lahko prislužite nov spominek. Peščica se vas je podala na obalo in ste že med srečnimi dobitniki. Za ostale pa bo prva prilika že v nedeljo, 20. oktobra v Koseškem borštu, ko se zberemo ob 8. uri. Prijavite se čimprej, da nam olajšate organizacijo, saj se bomo razdelili v manjše ekipe. Udeležba bo seveda štela za naziv CITOlog leta in če se udeležite še obeh naslednjih (tisti, konec novembra še ni objavljen), boste v žrebu za lepe nagrade!

Ne smemo pozabiti, da je bil pretekli konec tedna, 12.-13. oktober posvečen zemeljskim zakladom in so Američani odklenili vse takšne zaklade za navadne uporabnike v uradni aplikaciji. Če ste obiskali enega od 88 zakladov takšnega tipa pri nas, se vaš profil že diči z novim spominkom posvečenega Mednarodnem dnevu zemeljskih zakladov! Tudi malo starejša novica je povezana z novim spominkom. Tega ste dobili, če ste v preteklosti našli kakšen zaklad v Bosni in Hercegovini.

Zadnja novica je povezana z novim GIFF spominkom! Prejemete ga, če se udeležite katerega od dogodkov Mednarodnega geolovskega filmskega festivala širom sveta. Letos je še posebno velik motiv, saj si bomo ogledali kar dva domača prispevka. Z velikim navdušenjem smo sprejeli novico, da je enemu uspelo celo priti v veliki finale in bo predvajan na več kot 520 srečanjih v kar 42 državah! Da boste lažje dočakali 8. november, pa si poslušajte že 30. podkast Inside Geocaching HQ, ki je posvečen tej temi, ali si poglejte promocijski kratki filmček. Prepoznate koga znanega?

Tudi tokrat vas prosimo, da se prijavite čimprej in nam s tem olajšate organizacijo projekcije v Koloseju. Letos smo zamaknili zbor za pol ure, da se lahko pripeljejo v Ljubljano tudi bolj oddaljeni geolovci. Ker smo časovno omejeni, bomo z projekcijo štartali točno ob 19. uri. Zato se po prijavi čimprej odpravite v dvorano 1, kot doslej.

za SGK
Klemen (aka Kremenčkovi)

Geolovci nad zlato rozgo v okviru projekta Mala barja – Marja

Slovenski Geocaching klub je to poletje opravil tri okoljvarstvene akcije v okviru naravovarstvenega projekta Mala barja – Marja. Na močvirskem travniku v Mlakah pri Trzinu smo z odstranjevanjem zlate rozge prispevali k vzpostavljanju prvotnega stanja mokrišča. Bilo je koristno, prijetno in zabavno. Pa tudi uspešno. A dela nam tudi naslednje leto najbrž ne bo zmanjkalo.

Pravljično srečanje hrvaških in slovenskih geolovcev

September je zadnja štiri leta mesec, ko utrjujemo prijateljstvo hrvaških in slovenskih geolovcev tudi s konkretnim dejanjem, ne samo z besedami. Letos je to zabavno početje potekalo na hrvaški strani. Geolovci iz obeh držav so se znova neizmerno zabavali, tokrat na temo pravljic. Nekaj jih lahko preberete tudi v tem prispevku.

Bogomolje na Hvaru

Kaj storiti sredi počitnic v krajih, kjer si poiskal že praktično vse zaklade? Vse, razen nekaterih arhiviranih, ki morda še čakajo, morda pa ne. Odpraviš se na pot, ki se lahko zaključi kot epska dogodivščina ali epski neuspeh. Ko boste prebrali ta prispevek o prebijanju skozi hvarsko brezpotje, boste že vedeli, kako se je končalo. NiSEM našel?

 

Sveti gral geocachinga: Project A.P.E. v Braziliji

Benchmarking

Zaklad meseca – Lavre ni več by LUMPA

Koledar dogodkov


Očistimo Koseški boršt

20. oktober 2019 | Ljubljana (Larsov GC park)

V sodelovanu s Krajinskim parkom Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib se bomo lotili pobiranja odpadkov v geolovcem dobro znanem delu tega parka. Res je nedelja, ura pa zgodnja. Ampak vseeno upamo, da pridete!

Pokušina in izmenjava pekočih paprik

21. oktober 2019 | Domžale

Geolovski ljubitelji pekočih paprik so dolgo čakali na ta dogodek. In so ga končno dočakali. Obeta se festival Scovillovih enot, nekateri pripravki tudi v koncentraciji, ki povzroči splošno anestezijo. Kdo si upa?

Meet and greet – Lower Austria meets Maribor

23. oktober 2019 | Maribor

Spodnjevastrijski geolovec prihaja na obisk v Maribor. Čakal vas bo tričetrt ure pred železniško postajo.

Ogled elektrarne Doblar in srečanje

26. oktober 2019 | Doblar

Geolovski dogodki na Primorskem niso prav pogosti. Ta bo še posebej zanimiv, saj si bo po geolovskem druženju mogoče z vodenjem ogledati elektrarno. Prijavite se čim prej!

Meet The Foreigner - A Belgian in Ljubljana

3. november 2019 | Ljubljana

Belgijski geolovci načrtujejo daleč vnaprej. Vabijo nas na srečanje za konec krompirjevih počitnic.

Potovanje: končna destinacija

6. november 2019 | Ljubljana

CITO dogodek s posebnim dodatkom: po akciji pobiranja smeti si bodo udeleženci lahko brezplačno ogledali Regijski center za ravnanje z odpadki. Ne zamudite te priložnosti!

GIFF 2019 v Sloveniji

8. november 2019 | Ljubljana

Ne zamudite slovenskega dogodka leta: projekcije 16 finalistov Mednarodnega festivala geolovskega filma na velikem platnu ljubljanskega Koloseja! Med finalisti je, to že veste, tudi slovenski film. Kot predfilm pa bo prikazan tudi drugi slovenski prispevek za GIFF 2019. prijavite se čim prej in nam olajšajte organizacijo.

Frača - igrača naše in vaše mladosti - 2019

16. november 2019 | Ljubljana

Lanski dogodek je zelo uspel, zato nas geolovca z Broda ponovno vabita na strelske vaje. Orožje prinesite s seboj, za strelivo pa bo poskrbela Mati narava.


To okrožnico ste prejeli kot registrirani uporabnik foruma Slovenskega geocaching kluba. Namenjena je informiranju o novostih na spletnem mestu www.geocacher.si
Prejemanje te pošte lahko izključite : Odjava prejemanja novic
You received this newsletter because you are registered user of Slovene geocaching forum at www.geocacher.si and you opted-in to receive emails sent to multiple recipients.
You can unsubscribe and/or update your subscription preferences: Unsubscribe