FTF kešek

Mystery / Puzzle Cache – Skrivnostni / Ugankarski zaklad
Ta zaklad pogosto vsebuje komplicirano uganko, ki jo morate rešiti, da dobite koordinate zaklada. Informacije za rešitev uganke morajo biti prosto dostopne iskalcem zakladov, opis pa mora vsebovati vse potrebne podatke za njeno uspešno rešitev.
Uporabniški avatar
marko0037
Geolovec
Prispevkov: 77
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 2:44 pm

FTF kešek

Odgovor Napisal/-a marko0037 » So Maj 26, 2012 9:04 pm

Seveda gre za http://coord.info/GC3HE5R in je tako drugačen, da je kot tak tudi sporen. Ima svoja pravila za vpis, ampak nekateri bi ga vpisali kar kot klasično najdenega. Hitro nastane tudi težava po najdbi, ko nove uganke še ni, koda pa je zamenjana. Ne upam si zahtevati vpis in novo uganko že takoj na terenu, čeprav je WIFI v bližini na Petrolu. Pač nekateri niso vešči tega. Problem je tudi v kontrolni številki, ki se dostikrat ponovi, se pravi ni zanesljiva. Pozna kdo kakšno enostavno in zanesljivo metodo?
Zanima me vaše mnenje in tudi kakšne predloge za izboljšave in ali mislite, da kot tak sploh ni primeren in je za v arhiv?. Na začetku se mi je zdelo, da težav ne bo pa se je izkazalo, da jih komaj še obvladujem.

Uporabniški avatar
pikacu
FTF lovec
Prispevkov: 318
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 11:29 am

Re: FTF kešek

Odgovor Napisal/-a pikacu » Ne Maj 27, 2012 12:11 am

Joj, ne arhivirati! :o Ideja zaklada je res dobra! Ljudje pač morajo vzeti v zakup, da bo treba včasih narediti več obiskov. Res bi se dalo debatirati, ali zaklad ustreza pravilom, vendar si definitivno zasluži, da živi še naprej, v takšni obliki, kot je sedaj.
Algoritem za preverjanje je čisto dober. Morda bi dodal še "stopnjo", to je, kolikokrat moraš sešteti, da dobiš samo eno cifro.
Bolj kompleksne zgoščevalne funkcije (crc, md5, sha,...) so overkill, sploh za neračunalniško govoreče geolovce!
Mislim pa, da ni bojazni glede čedalje težjega vzdrževanja, ker po mojih izkušnjah večina lovcev ne mara zakladov tipa ?...

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: FTF kešek

Odgovor Napisal/-a bubiji » Ne Maj 27, 2012 9:36 am

Prosim, ne arhivirati... Sicer je trenutna uganka morda malo drugačna, čeprav se mi z namigi vred že svita, za kaj naj bi šlo. Bi se pa morda strinjal z bolj konkretnim preverjanjem rezultata. Omenjeni algoritmi so po mojem kar v redu zadeva in precej nedvoumna, še posebej, ker ga bomo "ta-domači" kmalu vsi obiskali, bolj oddaljeni se pa res ne bi ravno vozili zgolj pogledat lokalni Petrol. :) Je pa kar nekaj delujočih online hash generatorjev, ki bi se jih dalo vključiti.
Prvi zadetki na googlu dajo (nisem preverjal kvalitete, varnosti in zanesljivosti teh strani ampak prijave ne zahtevajo, vnašamo pa tako ali tako zgolj rešitev uganke in ne ravno gesla za banko):
- MD5: http://www.md5.cz/,
- SH1: http://www.sha1.cz/,
- vse živo: http://hash.online-convert.com/crc32-generator.
Kešek je po mojem odlična ideja in čeprav ni ravno konvencionalen ravno zaradi tega zanimiv. Tudi pravilo 7 dni je po mojem smiselno, morda bi ga celo še povečal. Kajti drugače zna kak lokalec malo nagajati in vsak vikend navsezgodaj zjutraj "najti" zaklad in postaviti novo uganko. Tako bi se lahko marsikateri lovec na družinskem izletu moral zgolj obrniti... Tisti pa, ki si želijo z najdbo zgolj nabijati zadetke, so pa zgrešili poanto geolova (IMHO)...
Slika

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1016
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: FTF kešek

Odgovor Napisal/-a icabrian » Ne Maj 27, 2012 9:49 am

Bolj kompleksne zgoščevalne funkcije (crc, md5, sha,...) so overkill, sploh za neračunalniško govoreče geolovce!
Se popolnoma strinjam.

Zaklad nikakor ni za v arhiv! Problem je, ko uletijo taki, kot je zadnji mnogokratni obiskovalec, ki očitno še ni dojel poante. Morda je Marko malo podcenil, koliko bo potrebno lastnikovih posegov in vzdrževanja pri taki zasnovi. Kaj pa če bi od vsakega novega najditelja zahteval, da mu pošlje opis in rešitev uganke v presojo, preden je objavljena na spletu? To je sicer suspense killer za lastnika, ampak tako pač je pri zakladih, en je lastnik, ostali pa iskalci. Bi pa drugim olajšalo delo, če bi vedeli, da ima nova uganka rep in glavo. Moja že ni imela obojega... :oops: Pa morda petmestno ključavnico namesto trimestne...

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: FTF kešek

Odgovor Napisal/-a bubiji » Ne Maj 27, 2012 11:20 am

Tisti pa, ki si želijo z najdbo zgolj nabijati zadetke, so pa zgrešili poanto geolova (IMHO)...
Verjetno tole leti na pravilo keška, da ga lahko tudi večkrat najdeš, ne?
V bistvu bi tu morda moral podati dva ločena komentarja.
Kot prvo, se moj stavek bolj nanaša na tiste, ki bi morda vsak teden logirali found it. Zakladek leži ob precej prometni povezavi in verjetno se kar nekaj geolovcev (tudi bodočih) vozi po njej. Kaj je lažjega kot narediti nekaj minutno pavzo vsak petek in si letno nabrati kar precej logov. Predvidevam, da se vsak found it tu šteje tudi v posameznikovi statistika, kajneda? No tudi če se ne, precej dolgočasno bo slediti log, kjer bi se pojavljala stalno imena in na koncu že tudi uganke istega tipa.
Kot drugo pa me pravilo zakladka, da ga lahko večkrat najdeš, niti ne moti tako zelo. Uganka je vsakič druga in če je ne rešiš ali s seboj prineseš klešče, pač ne moreš logirati. Podobno lahko najdeš zaklad dr. gumpija brez, da bi rešil njegovo uganko, le malo je treba poznati mesto. A kaj ti to pomaga, če ga ne moreš odpreti in posledično logirati. Je pa res, da je večkratno logiranje istega zaklada meni osebno malo mimo (razen, če bi prišlo do res težke uganke in bi bila to stvar ega), saj ko enkrat vem, kje zaklad leži, ... kaj pa vem, iskanje zakladov je pač iskanje.
Je pa res, da sem do sedaj na spletu večkrat srečal FTF zakladke, kjer se je spreminjala tudi lokacija zakladka in ne samo uganka.
Kar se pa tiče pravil pri zakladkih, je pa taka debata tekla že pri sledljivčkih (ali obveljajo pravila GC, pravila lastnika TB ali pravila lastnika zakladka, v katerem je TB).
Če si je pač Marko tako zamislil, pa naj tako bo. Tistega, ki ga moti, naj pogleda stran, oziroma naj ga obišče enkrat. Če je zadeva popolnoma proti pravilom in lahko zlorabi sistem igre, potem naj se pa zadeva javi "višji instanci".
Bolj kompleksne zgoščevalne funkcije (crc, md5, sha,...) so overkill, sploh za neračunalniško govoreče geolovce!
Ali obstaja kak bolj prijazen sistem za točno preverjanje kombinacije? Kot je za koordinate recimo geochacker? Vneseš kodo in sistem potrdi ali zavrne pravilnost? Če ne obstaja, med vami pa bi bila taka želja, bi tak sistem lahko postavili sami (dokler bi bila uporaba v mejah mojih zmogljivosti dam lahko prostor na serverju, lahko naredim tudi osnovno implementacijo, čeprav mislim da so tu bolj sposobni ljudje na voljo ;) ).
Slika

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 258
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Re: FTF kešek

Odgovor Napisal/-a bucar » Ne Maj 27, 2012 11:21 am

Bolj kompleksne zgoščevalne funkcije (crc, md5, sha,...) so overkill, sploh za neračunalniško govoreče geolovce!
...za računalniško govoreče pa predstavljajo preenostaven način reševanja: enkrat za zmeraj izračunaš tabelo zgoščevalne funkcije za vse možnosti: 000-999, pa imaš vse rešitve na dlani. Potem se ti z ugankami sploh ni več potrebno ubadati, dovolj je kontrola, pa vemo rešitev.

Kontrolna vsota torej mora biti dvoumna, sicer je prelahko uganit. To pa žal včasih pomeni, da ima lahko tudi kaka druga, "nepravilna" rešitev isto kontrolo.
Vsak najditelj je odgovoren, da zastavi uganko v rangu težavnosti treh zvezdic in ne več. Kdor skuša narediti čim težjo in čim bolj tricky uganko, je zgrešil poanto. Morda bi čas 30 dni skrajšali, če je očitno, da gre za pretežko uganko. Uganka bi morala biti rešljiva za večino, sicer izgubi privlačnost. Težkih ugank imamo dovolj že na ostalih vprašajčkih :D.

Kar se ugibanja tiče, z danim načinom kontrole (seštevanje do enomestne številke) je pri dani kontrolni številki možnih 111 rešitev. Veliko, a še vedno bolje kot 1000. Pri zadnji konkretni uganki tipa X/2-Y, pa ob namigih o zadnjih cifrah X in Y, upoštevanju kontrolne 8 in pogoju X/2-Y>0, ostane le še 22 rešitev. To pač gre vrteti tudi kleče na terenu (če ima kdo voljo, naj pove :twisted: ). Z reševanjem uganke "po predpisih" ima tukaj človek veliko več dela in ugibanja (kot je že jean napisal, ne veš niti pogojev niti merskih enot za obe hitrosti), kot pa če se loti "brute force", pa verjetno se bo pri "brute force" precej več naučil kot pa pri ugibanju "katere vrednosti točno si je pesnik zamislil".

Dobro definirana naloga je taka, ki privede do pravilnega rezultata ne glede na način, na katerega se jo človek loti in ni občutljiva na neke decimalke, oziroma so podani vsi relevantni pogoji, da je rešitev nedvoumna. Če ni dobro definirana, pa pač "za kazen" ugibamo ;-)

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: FTF kešek

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Ne Maj 27, 2012 2:58 pm

Saj ne vem, če je že kdo zapisal, toda obstaja še ena rešitev. Kontrolna številka se vrže ven, objavi pa neke vrste geochecker, veretno ga kakšen stručko ala Žan lahko brez težav naredi. Kdor postavi uganko ima potem dolžnost, da pošlje lastniku rešitev, ki na novo "nastavi" geocheckerja...

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: FTF kešek

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Ne Maj 27, 2012 3:47 pm

Je pa še ena rešitev, ki bi uredila marsikatero dilemo. Ko bi bila uganka objavljena, bi jo lahko zaintersirani začeli reševati. Kdor bi jo rešil, bi rešitev poslal lastniku oz. opcija postavljalcu uganke, ki bi potrdil pravilnost rešitve in dal zeleno luč za odhod do keška. Samo temu, prvemu. S tem bi se rešilo vprašanje geocheckerja in na drugi strani tudi težave, ki bi se pojavila, ko bi eden priletel iz murske in na mestu ugotovil, da ga je za pet minut eden prehitel in zaklenil kešek z novo kombinacijo...

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: FTF kešek

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Ne Maj 27, 2012 4:25 pm

Dejansko je tudi pri tem kešku, ne glede ime, lahko sam en ftf. S smetano in jagodami ali brez. Vse ostalo je fts. Saj takšnih imaš pa ti že kar nekaj, aneda :lol:

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: FTF kešek

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Ne Maj 27, 2012 4:55 pm

Ne vem, zakaj bi bilo brez smisla in logike. Smisel zaklada je dejansko v tem, da vsakdo postavi tudi novo uganko in da se tako naloga stalno spreminja. Zato tudi pravim. Nekaj je ftf, torej prvi, ki ga fizično najde, nekaj je pa fts, torej prvi, ki reši (pa čeprav novo) uganko. Če ne delaš razlike, bi lahko celo rekli, da imaš ti kup ftfjev tam na štajerskem, aneda ;) Sicer smo pa res spet zajadrali na vprašanje ftf-jev in kaj je to. Recimo event cache. A ima lahko ftf in kdo je to? Prvi ki se prijavi, prvi ki logira udeležbo, prvi, ki se vpiše v logbook, prvi ki je na kraju dogodka. Ali pa earth cache. Če eden izpelje vse od začetka do konca prvi, verjetno ni dilem. Kaj pa, če se jih več zapodi reševat. Je ftf tisti, ki je bil prvi na kraju zaklada, tisti, ki je prvi dobil vse odgovore, tisti, ki je prvi lastniku poslal mail s pravilnimi odgovori, prvi, ki je logiral najdbo? Če vtaknemo v to, je čisto vseeno, če smo vrgli sidro, saj se ladja že konkretno potaplja :lol:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost