Stran 1 od 3

Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: Po Mar 26, 2012 8:01 pm
Napisal/-a marko0037
Me zanima kakšno je vaše mnenje o reševanju misterijev po bližnjici ali ''daljšnici'', pač drugače kot si je zamislil lastnik. Najbolj drzno je iskanje na slepo oz. po predvidevanju koordinat. Druga ''daljšnica'' je ugibanje preko geocheckerja do onemoglosti. Pa še kakšna ''neregularna'' finta bi se našla.
Kar se mene tiče je prav vsak način regularen. Geocaching je igra in vsak jo lahko igra po svoje. Tudi ubiranje bližnjic je adrenalinsko seveda, če rata...

Re: Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: Po Mar 26, 2012 9:01 pm
Napisal/-a AADT
Na to sem tudi jaz pomislil.Samo to je iskanje igle v kupu sena.Če je škatla skrita kje v gozdu zna to biti pravi problem oz.Iskanje na zeloooo dolgi način v upanju da jo najdeš.

Re: Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: Po Mar 26, 2012 10:36 pm
Napisal/-a icabrian
Če rešitev uganke obstaja neodvisno od miselnega toka lastnika, potem geochecker sploh ni potreben. Ko rešiš, veš da si rešil. Če pa rešitev ni neodvisna od miselnega toka lastnika, potem uganka (vsaj večina) itak ni nič drugega kot ugibanje... ;)

Glede izhodiščnega vprašanja pa: vsak se lahko sam odloči, kako bo pristopil k temu in kaj bo s svojim pristopom povedal lastniku in drugim. Meni osebno vpis ni tako pomemben cilj, da bi opravičil uporabo vseh sredstev. Če uganke ne znam rešiti, pač ne bo vpisa.

Re: Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: Po Mar 26, 2012 11:46 pm
Napisal/-a tatanata
Se strinjam z icabrian. Uganka bi morala biti narejena tako, da ko jo rešiš 100% veš, da je to to.
Niti slučajno pa ne gremo brskat po Volčjem hribu, dokler ne resimo uganke!

Re: Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: Po Mar 26, 2012 11:59 pm
Napisal/-a bojank
Zanimiva tema, zato bom nekaj napisal:
1. Iskanje misterijev "na slepo", brez rešenih koordinat:
Pomeni razvrednotenje naloge in doseganje uspeha (vpisa loga) na način spričevala enega poslanca. Pa saj je dosti tradijev, ki nimajo natančnih koordinat, ali pa so v mestih, soteskah in drugih mestih, kjer GPS ne vleče in se pojdimo tam na slepo.
Pa še: "na slepo" se je že pokazalo kot poseganje v ali spreminjanje narave, npr. premetani so bili štori, razmetani zidovi ruševin ...
2. Dvoumen način, slabo definirana naloga, ni enolične rešitve:
Šta je umjetnik htio, da kaže? To smo morali znati v šoli, tu pa takih nalog ne podpiram.
Sem zagovornik tega, da mora biti nekaj zapisano v Long descriptionu. Tu avtor lahko izkaže svoje kvalitete in na frefinjen način pripravi in privabi reševalca.
P.S: poglejte kaj od slavnega Sama Loyda.
3. Geochecker:
Sem za. Kot prvo, vsakdo se rad zmoti in če greš iskat mistery na drug konec Slovenije, od vsega pa ti preostane le kava ali pivo, ni prijetno. Pa tudi lepo je videti po dolgotrajnem mozganju, da se ti prikaže zelena luč.
4. Mimo te teme, velja za vse tipe zakladov:
Geocaching vsaj zame ni le iskanje vseh vrst škatlic, ampak je to le zaključek neke naloge, ki ima neko vsebino, poslanstvo, predstavi del zgodovine, umetnosti itd. Keše brez te lastnosti grem sicer iskat, da mi ne motijo "okolice mojega doma", še raje bi pa videl, da ga reviewer sploh ne bi požegnal.
Lp B.

Re: Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: To Mar 27, 2012 6:39 am
Napisal/-a mucek4
bojank napisal/-a:3. Geochecker:
Sem za. Kot prvo, vsakdo se rad zmoti in če greš iskat mistery na drug konec Slovenije, od vsega pa ti preostane le kava ali pivo, ni prijetno. Pa tudi lepo je videti po dolgotrajnem mozganju, da se ti prikaže zelena luč.
Točno zaradi tako lepe rešitve, ki pa žal ni bila prava sem se peljal v Brestanico na kafe.
Problem je, da so nekateri Misteriji popolnoma lepo in enolično rešljivi in ko je rešen veš da si ga rešil.
Obstajajo pa drugi, pri katerem moraš imeti srečo, da ugotoviš po kakšnem kopitu se je avtor zamislil uganko.

Re: Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: To Mar 27, 2012 8:52 pm
Napisal/-a dr.gumpi
Točno tako. Bistvo je v tem, kar je napisal mucek, verjetno celo nevede. Po kakšnem kopitu si je lastnik zamislil UGANKO. Tisto, kar rešiš enolično in dobiš jasen rezultat, je NALOGA. Od tistih najlažjih, kjer je večno vprašanje ali gre za multija ali misterija. Ko recimo hodiš po Izoli in šteješ žlebove, klopce, svetilke in podobno. Do tistih, kjer moraš jasne podatke zbasati v jasno formulo in dobiš seveda enolično rešitev. Drugo pa je UGANKA. To si je zamislil lastnik. In na tebi je, da pogruntaš kaj je sploh mislil in nato prideš do rešitve. Tu je geochecker seveda nujen. Je pa pri UGANKAH tako, da bo katera komu všeč, drugemu ne. Tako kot nekateri radi igraju šah, drugi damo, tretji monopoly, četri križanke ali sudoku. In seveda je tako, kot je od posameznika odvisno ali bo lezel na Storžič po čisto klasičnega tradija, tako je tudi odvisno samo od njega ali se bo spravil gruntat en Volčji hrib.

Re: Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: Sr Apr 04, 2012 7:11 pm
Napisal/-a marko0037
Tole http://coord.info/GC2YTK3 je pa primer 41 findov, brez rešene naloge in dokaz, da se na koncu vsi radi podpišemo, tako ali drugače :D

Re: Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: Ne Maj 13, 2012 1:55 pm
Napisal/-a bubiji
Uganke so v našem otročjem sanjarjenju o gusarskih zakladih bile vedno prisotne. Vendar pa se včasih pokažejo za precej trd oreh, saj jih obstaja ogromno vrst. Do sedaj sem naletel le na nekaj zavitih v moji okolici, a od njih nobena rešljiva na podoben način. Obstaja morda kaka stran, "priročnik za zelence", kjer bi lahko, recimo, dobili namige o načinih reševanja kakih dolgih pesmic, pa izumrlih živali, pa stripov. Kje ste se drugi učili bolj sofisticiranega reševanja, kot je napad s surovo silo?

Re: Reševanje misterijev tako in drugače

Objavljeno: Ne Maj 13, 2012 7:57 pm
Napisal/-a Korencki
Sam opazujem, uporabljam logiko, Mr. Googla, knjige, kalkulator, kuli + papir, ... spet opazujem, spet logika, spet Mr. Google ... in vse tako naprej dokler ne posveti lučka nad glavo. Včasih pomaga če ne gre da vse skupaj pustiš tudi kak mesec pri miru in potem poskusiš na sveže z druge perspektive ker včasih si nekaj zabiješ v glavo da more tako it in rineš z glavo čez zid čeprav ne gre. Pomaga tudi če po tridnevnem mletju, ko si le kanček od rešitve, vse skupaj porineš ženi pod nos in ona ti kot iz topa izstreli "ja tkole je, ane".