O Geocachingu

Vse kar niste vedeli o geolovu.
Odgovori
Uporabniški avatar
soncek
Administrator
Prispevkov: 99
Pridružen: Po Feb 08, 2010 11:54 pm

O Geocachingu

Odgovor Napisal/-a soncek » So Apr 07, 2012 10:50 am

Geocaching je dejavnost iskanja namensko skritih objektov v naravi (geozakladov) s pomočjo sistema globalnega določanja lege (GPS). Udeleženci to dejavnost opisujejo kot pustolovsko igro, zabavo in/ali šport. Njeno bistvo je, da udeleženci s pomočjo na spletu objavljenega opisa in geografskih koordinat ter satelitske navigacije najdejo v naravi skrit objekt. Običajno je to škatlica, ki vsebuje knjižico obiskov in drobnarije za zamenjavo.

Geocaching je odličen način raziskovanja in odkrivanja poznanih in nepoznanih krajev. Dejavnost potegne udeleženko(ca) od računalnika v naravo. Geocaching vsakemu omogoča, da si izbere tisto kar ima rad in kar ga veseli. Geocaching je primeren tako za družine z otroki kot tudi za zahtevne športnike. Odkritje skrite škatlice (geozaklada) namreč lahko zahteva le kratek sprehod ali pa zelo dobro fizično pripravljenost in/ali specifično znanje (potapljanje, plezanje, reševanje ugank, ipd). Geocaching tako spodbuja gibanje, obenem pa ostaja visoko-tehnološka igra, povezana z lokacijskimi tehnologijami in internetom.

Vsak udeleženec lahko skrije posodo(ico) z določeno vsebino (?geozaklad?), ter nato na svetovnem spletu objavi njeno lokacijo (zemljepisno širino in dolžino zaklada). Drugi udeleženci objavljeni opis in mikrolokacijo zaklada preberejo na spletu ter se nato odpravijo na teren in skušajo skriti objekt najti. Ko geosledec škatlico (zaklad) najde, se vpiše v dnevnik obiskov. Ker škatlica (angleško: cache - opis 1; opis 2) velikokrat vsebuje tudi drobnarije za menjavo, lahko obiskovalec le-te zamenja s kakšno drobnarijo, ki jo je imel s seboj. Podobno, a z drugačnim namenom, so to nekoč počeli raziskovalci in lovci na odmaknjenih področjih.

Po najdbi geosledec svoj obisk in odkritje zaklada vpiše tudi na spletno stran, kjer je sprva dobil podatke in koordinate zaklada.

Najbolj razširjena spletna stran iskalcev geozakladov je www.geocaching.com. Obstajajo pa tudi druge spletne strani kot so www.navicache.com, www.opencaching.com ter www.terracaching.com.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost