Stran 1 od 1

FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: Ne Mar 05, 2017 10:30 am
Napisal/-a Aleksander
Nekateri geolovci ob FTF najdbi namesto vpisa o najdbi (Found it) vpišejo opombo (Write note) in potem statusa zakladu ne spremenijo več dni.

Programi in GC spletišče zaklada ne evidentirajo kot najdenega. Ostali geolivci moramo status vsakič preverjati pod Logged Visits.

Kolege bi lepo prosil, če zaklad označijo kot najden in zabeležbo s tem statusom kasneje editirajo.

Re: FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: Po Mar 06, 2017 7:04 am
Napisal/-a Ljubljanski pirati
Stara zgodba! O tem je bilo že veliko govora in nekaj prepirčkov ter bo tako tudi v prihodnje.

Ko vpišem opombo "FTF oddan" in jo kasneje popravimo, to naredimo z razlogom. Bolj me moti, da najditelj več dni ne vpiše ne najdbe, niti ne vpiše opombe.
Če si premium in imaš zakladek na listi, dobiš obvestilo, da je bilo nekaj vpisano (opomba, najdba, ...). Če se odpraviš na FTF po nekaj dneh, pa predlagam, da si vsekakor preveriš kaj se z zakladom dogaja na strani dotičnega zakladka.

Re: FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: Po Mar 06, 2017 11:03 pm
Napisal/-a Kremenčkovi
Pred enim letom se je razvila kar obsežna debata na Facebooku, v skupini Geocaching Slovenija https://www.facebook.com/groups/1938464 ... match=ZnRm

Za vse, ki niste prisotni na omenjenem družabnem omrežju, pa prilagam avtentični prepis na http://imgur.com/a/UCJGe :mrgreen:

Re: FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: Po Mar 06, 2017 11:27 pm
Napisal/-a Aleksander
Nisem hotel provocitati domačega okolja, ker ne poznam zgodovine. Zato sem debato odprl na http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... pic=343291
Moram reči, da sedaj upoštevam morda tudi nekaj argumentov za uporabo obeh tipov logov za FTF. Vseakor pa je tam debata toliko korektna in argumentirana z obeh strani, da prispeva k razumevanju zagovornikov ene in druge uporabe.

Re: FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: To Mar 07, 2017 7:16 am
Napisal/-a Ljubljanski pirati
Tako kot imam jaz razlog, zakaj vpišem opombo in ne najdbe, tako imajo drugi razlog, zakaj ne vpišejo nič.

Neskončna debata ...

Re: FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: Če Mar 09, 2017 11:04 am
Napisal/-a bucar
Tale vprašanja online logiranja se pojavljajo od buma pametnih telefonov naprej. V modernem povezanem času, kjer vsi za vsakega vsak hip vemo, kje je in kaj dela, se je igra seveda precej spremennila. Tako je tudi FTF tekma izgubila staro ostrino, po kateri je nekoč slovela. Pred online beleženjem "FTF oddan" in podobnim, je bil izkupiček "FTF izvozov" max 30%. Torej v treh poskusih si uspel dobiti enega, pri dveh pa si se obrisal pod nosom. Mnogokrat te je ftf-lovski kolega prehitel za par minut in ti na točki noč le prizanesljivo pomahal. Da so se včasih nekateri šli tudi "FTL" - First To Log, se danes seveda zdi bizarno, saj je danes mogoče vpisati najdbo že sekundo po najdbi.

Danes je cela štorija spremenjena. Če ni ziher FTF, večina sploh ne bo šla v tekmo. Torej, če se že odpravimo od doma, hočemo biti ftf. Če nismo, iz tega ali onega razloga, potem so seveda krivi drugi, saj nam niso povedali, da je ftf že oddan. Ali pa niso z odprto škatlo čakali 5 minut na kešku. Če bi to vedeli, potem se ne bi niti odpravili od doma! Po kešek? Zakaj le. FTF je tisto kar šteje, ne to, da se je avtor potrudil in nekaj postavil.
Nekoč je bilo praktično nemogoče, da 5 ekip pride neodvisno hkrati na zaklad. Danes, z medsebojno koordinacijo in čakanjem je tak avtobusni ftf stalnica. Tudi na ugankah, ki jih pol avtobusa reši hkrati. S čemer seveda ni nič narobe, igra se je pač razvila v smer povezanosti in komunikacije, je pa s tem žal nalepka ftf precej razvrednotena ne pomeni nič drugega kot "ob objavi zaklada se mi je ljubilo usesti v avto in se zapeljati tja". Neuspeli FTF so danes bolj izjemna nesreča, včasih pa so seveda prevladovali in bili stalnica. In, kot bo povedal vsak ekonomist, vrednost stvari je sorazmerna z njihovo redkostjo. Pri hvaljenju (sebe in drugih) s takimi in drugačnimi dosežki in številkami moramo biti pozorni, da ne merimo današnjih razmer s starimi vatli.

Kot bi vsak vplačal loto le takrat, ko bi vedel, da bo izžrebana prav njegova kombinacija in kot bi se športniki udeleževali le tistih tekmovanj, kjer jih čaka zmaga. Sedmica bi bila bolj piškava, nasmeh ob zlati kolajni pa tudi.

Na kratko: upam, da še vedno velja, da si ne more kar vsak izmišljevati pravil te igre in siliti drugega v karkoli. Če bo nekdo predstavil smiselne argumente za take ali drugačne online vpise ob najdbi, bo gotovo velika večina to sprejela in tako ravnala. Osebno lahko rečem, da prepričljivih argumentov še nisem slišal. Zavedati se je treba, da odsotnost neuspelih ftf razvrednoti uspele.

Re: FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: Če Mar 09, 2017 4:31 pm
Napisal/-a Aleksander
Prvi prispevek sem napisal prehitro. Kot rečeno, zgodovine nisem poznal, niti vseh morebitnih objektivnih ali subjektivnih razlogov za eno ali drugo prakso. Na tujem forumu sem dobil nekaj informacij, po katerih je zadeva bolje razumljiva. S tem tudi bolje razumem tiste, ki raje uporabljajo FTF zabeležko kot najdbo. Včasih naše preference določajo objektivne okoliščine in če teh ne poznamo, ne razumemo kolegov, ki uporabljajo drugačen pristop.

Določeno obdobje nekaterim zapis najdbe (Found it) ni ustrezal, ker je editiranje vpisa zraven vpisalo časovni žig in je lahko prišlo do vprašanj, zakaj in s kakšno vsebino je nekdo svoj tekst spreminjal. Tega časovnega žiga sedaj ni več. Nekateri niso želeli na kratko vpisati najdbe in potem svoj vpis popravljati (editirati) s celotno vsebino.

Nekateri ne željo vpisati najbe v vsebini "FTF - več kasneje" v Fount it obliki, ker lastnik po editiranju več ne dobi obvestila o spremembi. Tako se je dogajalo, da je FTF najditelj smatral, da je lastnik celoten editiran opis dogodovščine prebral, le ta pa o tem ni vedel nič. Ob osebnem srečanju je moral najditelj ponoviti celotno zgodbo, lastnik zaklada je bil v neprijetni situaciji. Da bi bil lastnik avtomatično obveščen o vsaki spremembi teksta je povsem nepraktično, ker bi potem dobival lastnik množico mailov za vsako spremembo, tudi če najditelj popravi v tesktu vejico. Nekateri torej vpišejo Write note zaradi tega, da potem celoten zapis v Fount it tipu pride do lastnika zaklada.

Za tretji razlog sem še v fazi preiskušanja, ker nisem dobro razumel bistva in me zadeva zanima kako deluje. Na forumu so poročali, da v kolikor izbrišeš prvi Found it zapis s podeljenim favoritkom, da potem izgubiš favoritek, ki si ga dal temu zakladu. V kolikor bi namreč za FTF objavo vpisal Found it log v stilu FTF - več kasneje in bi hotel, da je najditelj obveščen o celotnem tesktu, bi moral prvi Found it zapis izbrisati in napisati novega. S tem se podre tudi vrstni red zapisov.

Bistvo se včasih skriva v podrobnostih. Zgoraj našteto me je prepričalo v razumevanje, zakaj nekateri uporabljajo Write note ob FTF-jih. Nerazumevanje je izhajalo ravno iz tega, ker sem iz geolovske generacije pametnih telefonov. Želja po uporabi takojšnjega Fount it FTF zapisa izhaja iz tega, da lahko izkoristim več funkcionalnosti, ki jih pametni telefoni omogočajo.

Verjetno se strinjamo, da je korektno do geolovskih kolegov, da takoj ko je možno, FTF najbo vpišemo v eni ali drugi elektronski obliki. Vsakdo od nas se lahko prepozna v enem ali več tipov geolovcev, ki so šaljivo opisani v https://thegeocachingjunkie.com/2016/02 ... geocacher/ Bistveno je, da druge tipe geolovcev spoštujemo in smo kolegialni.

Če dopušča čas ravno ob objavi zaklada, mi kakšna tekmica za FTF ustreza, ker doda malo vznemirljivosti. Kolegialna se mi zdi videna praksa, da če vemo, da bo za nami kmalu prišla druga geolovska skupina po FTF, da jo ob zakladu počakamo. Če se to sprememeni v FTF event pa še toliko bolje, druženje je tudi namen tega hobija.

FTF-ja ne vidim kot razvrednotenje truda postavljalca zaklada. Po objavi zakladov sem bil FTF-jev vesel, ker sem hitro dobil prve informacije in vtise izkušenih geolovcev. Verjetnost za množičen FTF obisk je verjetno večji tudi, če se vnaprej ve, da ga je postavil nekdo, ki ima dobre zaklade. Večje razočaranje bi bilo, če bi bil zaklad brez FTF-ja nekaj dni in še to opisano v par kratkih besedah.

Re: FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: Če Mar 09, 2017 9:32 pm
Napisal/-a Aleksander
Tole je res malo nenavadno. Pri testiranju vpisa in potem brisanja Found loga je favoritek ostal. V kolikor pa tako na slepo vpišemo najdbo na zaklade in izbrišemo vpis se število do naslednjega favoritka, ki ga dobimo na vsakih 10 zakladov zmanjša za 1. Nekdo bi si lahko na ta način nabiral favoritke. Celo na lastnih zakladih.

Re: FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: Ne Mar 19, 2017 7:01 pm
Napisal/-a Geobunkelj.si
Se podpišem pod zapis Bučarja. Kaj pa včasih ko ni bilo pametnih telefonov. Res da sem redko v FTF lovu, pa tudi če bi bil, bi ga vpisal DOMA, tako kot vse ostale zaklade - zamere in pridige gor ali dol - this is my way 8-)

Re: FTF vpisi - vpis ali opomba

Objavljeno: So Jun 17, 2017 10:47 pm
Napisal/-a VolkD
Oh ja,... kaj je to ftf?

Nekje okrog 500 nabranih se mi je zgodil - spontano, torej ne namerno. Šele ko ni in ni hotelo iti (nikjer nobenega znamenja kje bi zakladek lahko bil), sem šel gledat v log in bemtil nad slabim internetom. Pa internet ni bil kriv, log ni imel zapisov. V nekaj naslednjih minutah sem bil prvi.
Vesel ? Ja, ker sem se moral kar potruditi, da sem našel. Vesel, ker sem bil prvi ? Kaj pa vem, našel sem ga na tretji dan po objavi. Bilo je v Italiji. Zdaj pa ne vem, ali smo samo pri nas nori na ta ftf ali so mogoče tudi drugje. Ja lahko rečem, da sem bil vesel, ker sem bil prvi. Verjetno bi bil, ali pa je bil enako vesel tisti ki je prišel neposredno za mano, pa tretji, pa osmi tudi. Zakaj ? Pa zato vendar, ker ni sledov predhodnih iskalcev in je iskanje toliko težje. Malo več je treba napet možgančke. Posledično je veselje večje.
Vse ostalo pa pravzaprav niti ne šteje.

Nauk te zgodbe: Pustite za seboj čim manj sledov, da bo čim več ljudi še posebej veselih.