Vpis brez spremljajočega log-a

Vprašanje, navodila in napotki glede skrivanja zakladov, velikosti, težavnosti,...
Uporabniški avatar
krossnik
Moderator
Prispevkov: 638
Pridružen: Pe Maj 03, 2013 2:26 pm

Re: Vpis brez spremljajočega log-a

Odgovor Napisal/-a krossnik » Pe Sep 05, 2014 8:33 am

Prejšnji teden sem menjal logbooke na trailu ČGP, ki sem ga postavil. Sedaj, kolikor mi čas dopušča, preverjam vpise v logbook in jih primerjam z on-line vpisi, čeprav ob postavitvi tega nisem imel namen narediti... Ne da se mi da, ampak ni fer do tistih, ki so zakladek dejansko našli, saj lahko na tak način pologiram vse keške povsod tam kjer sem že bil oziroma sem se peljal mimo in hitro bi bil na 10.000 najdenih! Poleg tega pa sem scan logbooka tudi javno objavil na listingu (to prakso sem opazil v Avstriji), pa naj vsak presodi ali je kdo tam dejansko bil.
Addicted with Geocaching!

Uporabniški avatar
lynx.attentus
Geolovec
Prispevkov: 78
Pridružen: Pe Dec 03, 2010 1:13 pm

Re: Vpis brez spremljajočega log-a

Odgovor Napisal/-a lynx.attentus » Pe Sep 05, 2014 8:40 am

To temo smo že 1x obravnavali in sicer pod rubriko lažno logiranje http://www.geocacher.si/forum/viewtopic.php?f=26&t=96. Zato bom kar copy paste-al moj odgovor:

Živijo. Moje izkušnje so sledeče. V Krakovem http://www.geocaching.com/geocache/GC2T77M_krakovo se na cca. 75 logov najde 1 do 2 mojstra, ki se skušata ''prešvercati''. Največ je takih logov poleti, ko je največ obiska. Na vsake toliko preverim tudi druge zaklade.

Ponavadi pišem takemu ''najditelju'' in mu dam teden to dva časa, da se javi. Po tem roku brišem log. Enkrat je eden protestiral, a sva hitro ugotovila s pomočjo fotografije dnevnika zaklada, da laže. :lol: dumbass

''Lep'' primer takega lažnivca :evil: :evil: :evil: je nemški uporabnik WildeSau1 http://www.geocaching.com/profile/?guid ... 64d41263d7 :evil: :evil: :evil: . Če malo preverite njegove loge okoli 31. oktobra in 1. novembra 2013, boste kmalu ugotovili, da to ne more štimati, ali pa je tipo Superman :roll: . Zaporedje najdenih zakladov je čudno. Da o sami razdalji in časovni omejenosti ne bi.

Primer. 31.10.2013 naj bi našel zaklad v Jasni, nato je šel preko Trente do Tolmina, od tam do še enega zaklada, ki je nekje nad Čadrgom. Zatem je šel preko Italije (in jih tam pobiral) do Mangarta, kjer je našel zaklad tik pod vrhom Mangarta :shock: (!!!), nato je šel še 1x v Bovec in našel zaklade kot so kota 1313, Čukla, Boka ipd. (!!!) :? . Že en sam zaklad od teh zahteva precej časa :idea: .

Naslednji dan 1. november ni bil nič boljši :arrow: . Pot je zopet začel v Italiji (Pušja vas in Rezija), nato se je vrnil zopet v Bovec, kjer je našel Prestreljnik (2500 m.n.m. takrat žičnica ni več vozila na Kanin, torej potrebuješ najmanj 5 do 6 ur hoje v eno smer :roll: ). Zatem ga je pot vodila nazaj v Kranjsko Goro, nazaj v Italijo blizu Tolmeča (Tolmezzo), nato zopet nazaj v Podkoren in Rateče (kjer je ''našel'' moje zaklade, a sem gladko brisal brez pomisleka in opozorila :twisted: ), kjer je dan zaključil z najdbo 100 zakladov okoli Osojskega jezera.

Po mojem mnenju gre za zgleden primer, kakšne težke lažnivce najdeš v geocacherski skupnosti. Do takega človeka nimam nobenega spoštovanja in me je zelo razjezil. Dobro, en zaklad ali dva v power trailu 100 do 150 zakladov človek še požegna. Na pa takih ''nemogočih'' zakladov. In pri tem se vpiše samo s TFTC. Kar je še ena bedastoča. Kaj potem to pomeni za lastnika zaklada? Npr. na vrhu Mangarta ali slapu Boke, da je brez veze, da ga je postavil? Da je bilo brez dogodivščine? A to je že druga zgodba.

Enkrat se je celo skušal logirati en geocacher na mojem eventu, čeprav ga niti ni bilo!!! :lol:

Uporabniški avatar
Zmajček
Zelenec
Prispevkov: 13
Pridružen: Če Jan 26, 2012 2:29 pm

Re: Vpis brez spremljajočega log-a

Odgovor Napisal/-a Zmajček » Če Sep 11, 2014 10:20 am

Midva sva v začetku avgusta preverila stanje najinega zaklada pri Bajdinških slapovih, če je z njim vse v redu. Med drugim sva preverila logbook (prvič pri katerem koli najinih zakladov) in našla dva vpisa Premium Memberjev, ki ju v dnevniku ni opaziti - chroustka (1.150 najdenih zakladov) in taisti ICE350. Oba sta najdbo zaklada vpisala le s skopim TFTC. Začuda je MT-Jonea, ki ga omenja bučar, zaklad logiral kot DNF, da jih je dobila nevihta in niso mogli iskati zaklada.

Obema sem poslala sporočilo, kako to da ni njunega vpisa, če nista nič omenila manjkajočega/nedelujočega pisala ali pa priložila fotolog-a. Chroustak/chroustka (pojavlja se z obema imenoma) ni odgovoril in sem njegov log že izbrisala. ICE350 je bil zelo zgovoren kaj vse je počel na teh koncih in obljubljal slike, na koncu pa le opisal okolico in škatlo, kar pa bi vse lahko izvedel iz opisa zaklada in prejšnjih vpisov. Tudi njegov log bom izbrisala, ker ni poslal fotografije vpisa.

Pri vsem skupaj me je najbolj zmotila ravno ta lahkotnost logiranja iskalcev s prek tisoč najdenimi zakladi - če bi šlo za začetnike, bi to pripisala neizkušenosti ali začetni vnemi in bi log najbrž pustila po logiki "neka im bude sa srečom". Tole izgovarjanje in ignoriranje jasnega vprašanja pa se mi zdi prav neokusno.

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1032
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Vpis brez spremljajočega log-a

Odgovor Napisal/-a icabrian » Če Sep 11, 2014 12:24 pm

Chroustaka oziroma Chroustko sem že srečal in se mi ne zdi, da bi vpisala zaklad, ne da bi ga našla. Mislim, da ji pri geocachingu ni cilj nabiranje števila najdb. Me pa čudi, da ni nič odgovorila.

Uporabniški avatar
VolkD
Geolovec
Prispevkov: 152
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:58 pm

Re: Vpis brez spremljajočega log-a

Odgovor Napisal/-a VolkD » To Okt 28, 2014 1:04 am

Imam namen postaviti nekaj zakladov, pa sedaj prebiram tele vaše dileme,... Nimam sicer pojma kaj bi sam naredil, vendar a ni tako, da vse to počnemo v lastno zadovoljstvo ?
Koji mi je vrag imeti ( bom skromen) 200 vpisov od katerih je 150 lažnih ? Saj to definitivno uniči moje lastno zadovoljstvo. Zdaj se pa sprašujem kaj imajo ti ljudje od tega?

No mogoče pa še nisem dovolj "upaljen", da bi to razumel. Ampak 100 na dan? O_o Tudi če je res, v čem je tu zadovoljstvo ? To je vendar kot da bi cevko s soda vina napeljal v usta in samo požiral. Ne napaka, ker bi po 20 ali tridesetem požirku bil že tako odštekan, da sploh nebi več dojemal kaj pijem. Mogoče pa vsega tega s svojimi nekaj čez 50 najdenimi po celem Balkanu zadeve še ne razumem. Ampak po moje je več kot 10 precej izčrpljujoče, sploh če ti geocacheing ni glavna življenjska preokupacija, temveč zanimiv popotnik, ki zna v pravem trenutku svetovati lep izlet. In tudi 10 je precej, saj je v najdbi treba tudi znati uživati. Jaz vsako posodo popolnoma izpraznim, obrišem, pregledam vsak predmet in potem vse vrnem nazaj. To je kot dobra kava, kjer šteje vonj, skodelica, okus in trajanje užitka. Ampak to mora vendar nekaj časa trajati,... saj ni zgolj mehansko odpiranje box-a podpis in potem dalje,... Ker če vse skupaj postane le to, potem v tem res ne najdeš več zadovoljstva in nenadoma ti je vseeno, ali se zapišeš ali pa greš samo mimo. In potem, potem sploh ne greš več niti mimo,... ubogi človek, izbris naj bi bila kazen ? Ne, ne, kaznovan je že s tem, da je to kar je. Nobene kazni ne potrebuje več.

Zgodil se mi je Črni kal. Naletel sem na kopico kamenja pod njim pa pokrov zaklada. V njem pa kos papirja in nekaj drobnarij, jasno vse skupaj premočeno. Po Balkanu sem našel marsikaj, pa sem se na ta list vpisal. stvari zložil nazaj in odšel. Zvečer sem vpisoval najdeno in iz opisov lastnika dojel, da je predhodnik odkril zgolj pokrov zaklada, ki pa je seveda drugje. Iz tega pokrova je naredil nekakšen "paralelni zaklad" na katerega sem naletel jaz in se vpisal na ponujeni papir. Po tem odkritju, mi zadeva ni dala miru. Danes sem dilemo rešil. Odšel sem tja, našel pravi zaklad, se vpisal v pravi log. Nekdo je celotno zgodbo odkril že pred menoj, na moje presenečenje je bil škatli tudi listek na katerega sem se logiral, ko je bil še samo pod pokrovom,.... in kar daleč proč od prave lokacije. na geocache strani sem moj prvi "found it" vpis spremenil v "Write note" in se pod današnjim datumom vpisal kot "found it". Saj vem, da je mogoče brezveze, ampak moje zadovoljstvo je pa šele sedaj popolno. Videl sem namreč "pravo" škatlo!

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Vpis brez spremljajočega log-a

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » So Nov 01, 2014 9:57 pm

Res je. Vsak to počne za lastno zadovoljstvo in si tudi sam v določeni meri postavlja etična pravila. In hm, 100 zakladov na dan ni dejansko prav veliko, če se lotiš kakšnega ravninskega traila. Kar pa se tiče zadovoljstva ... razen višanja številke, res ni posebnega.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost