Stran 1 od 1

Mejni primer dopustnosti postavitve zaklada

Objavljeno: Sr Avg 09, 2017 4:45 pm
Napisal/-a Aleksander
Na Ljubljanici sem nameraval postaviti nočni zaklad Ljubljanica IV. - NFC nočni zaklad . Nikrmana me je po postopku preverjanja skladnosti z geolovskimi pravili vprašal tudi, kako je urejen plovni režim na Ljubljanici.

Veljavni odlok MOL pravi naslednje:
"Vadba s športnimi veslaškimi čolni in čolni na jadra je dovoljena od 1. marca do 31. oktobra med 6. in 21. uro in od 1. novembra do zadnjega februarja med 8. in 17.uro."

Celoten odlok je dostopen tu https://www.ljubljana.si/assets/Uploads ... im-npb.pdf

Za kršitve so predvidene tudi globe. Nikrmana predlaga, da o tem povprašam SGK, ki ima menda z MOL dobre kontakte. Pravno formalna ureditev je nedvoumna, bistveno je samo, ali so dovoljene ure dovolj dolge za izvedbo nočnega iskanja.

Zanima me vaše mnenje. Postavljanje zaklada, ki bi lahko povzročilo kakršnekoli težave nima smisla.

Re: Mejni primer dopustnosti postavitve zaklada

Objavljeno: Sr Avg 09, 2017 10:17 pm
Napisal/-a pikacu
Bolje, da bivši sodnik iz ESČP ne vidi tega odloka, ker bo spet kaj neprimernega tvitnil :lol:
Kaj pa, če prestaviš zaklad malo bolj zahodno, izven vplivnega območja MOL? Ali tam tudi kakšen zakon ureja/omejuje polovbo?

Re: Mejni primer dopustnosti postavitve zaklada

Objavljeno: Če Avg 10, 2017 5:57 pm
Napisal/-a darklugia
Zanimivo je da "lahko" ladjice z glasno glasbo in žuri za mladino plovejo po Ljubljanici tudi ob dveh ponoči, pa nikome ništa :evil:

Re: Mejni primer dopustnosti postavitve zaklada

Objavljeno: Ne Avg 13, 2017 9:13 am
Napisal/-a bubiji
Nimam veliko izkušenj z nočnimi zakladi, a mi smo jih vedno iskali, ko je bila trda tema. Najlažje je pozimi, ko smo običajno pričeli okoli 17 ure, kakšne pol ure po sončnem zahodu. Poleti enako - vsaj pol ure po sončnem zahodu, torej okoli 21. ure. Seveda je možno pričeti prej, če je oblačno.

Je pa odvisno, kakšnega nočnega želiš postaviti (kakšni elementi bodo prisotni). Mi smo iskali predvsem zakladke, ki so vsebovali odsevnike in za le-te so omenjene ure se izkazale kot najbolj ugodne. Pri sončni svetlobi moraš uporabiti zelo, zelo, zelo močno baterijo (kajne mucek), da se kaj pobliska nazaj. UV označbe smo iskali tudi ob poldne sredi poletja, rabiš pa malo močnejšo UV svetilko in kako cunjo za senco.

Vsekakor pa si poglej možnosti izven MOL in odloke, ki odločajo o plovbi tam. Morda so bolj ohlapni.

Re: Mejni primer dopustnosti postavitve zaklada

Objavljeno: Ne Avg 13, 2017 7:40 pm
Napisal/-a Aleksander
Hvala za mnenja. Zaklad bo dnevni. Morda so ure omejili tudi zato, da ne bi ponoči razgrajali na reki. Vsekakor mora biti za omejitev utemeljen razlog, ali zaradi javnega miru, ali zaradi varstva narave.
V sosednji občini Brezovica kakšnega odloka o plovbi nisem našel. Če bo volja, se nočnega lahko postavi tam.

Re: Mejni primer dopustnosti postavitve zaklada

Objavljeno: So Okt 21, 2017 7:17 pm
Napisal/-a dr.gumpi
Omejitev velja po moje ravno zaradi tistih splavov, polnih vesele mladine, ki veselo plujejo gor in dol. Na pol opiti kapitan, ki je še slep na eno oko, na drugo pa slabo vidi, bi ob tem zlahka spregledal mali gumenjak, seveda brez vseh oznak in luči in ga gladko povozil, z nadebudnimi geolovci v njem.