"HAM" geocache

Vprašanje glede skrivanja zakladov, velikosti, težavnosti, ....
Odgovori
Uporabniški avatar
mare
Geolovec
Prispevkov: 79
Pridružen: Če Mar 28, 2013 5:26 pm

"HAM" geocache

Odgovor Napisal/-a mare » Sr Maj 14, 2014 9:08 pm

Pred časom sem dobil idejo, da bi postavil geocache v povezavi z radioamaterskim delom. Zanima me, ali je pri nas že kje kakšen tak ? Preko luže jih je nekaj.

http://coord.info/GC3MKD4
http://coord.info/GC23W4C
http://coord.info/GC3GNAT
http://coord.info/GC1AE7Q

Zaradi razpoložljivosti čim večjemu številu uporabnikov bi frekvenco postavil v radiodifuzni del z ustrezno omejeno izhodno močjo, da AKOS ne bo imel nič proti.
Obišči http://pavlin.si/ Hvala!

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: "HAM" geocache

Odgovor Napisal/-a jean » Sr Maj 14, 2014 9:18 pm

Halo?
A se hecaš?

http://www.geocacher.si/fox-race/

Napisal si, če obstaja kaj v povezavi z radioamaterskim delom, ne opremo.

Uporabniški avatar
mare
Geolovec
Prispevkov: 79
Pridružen: Če Mar 28, 2013 5:26 pm

Re: "HAM" geocache

Odgovor Napisal/-a mare » Sr Maj 14, 2014 11:38 pm

Hm, tale wherajgou žal ne poznam najbolje. A je ta cartridge nekaj takega kot geocache? Ja, samo kje je potem tu radijska postaja? Če prav razumem, gre pri danem linku samo nek softver, ki "oponaša" oddajnike za ARG. Saj nimam nič proti, to je odlična ideja, ki izkorišča vse dane sodobne tehnologije, vendar jaz bi šel raje v drugo smer.

Imel sem v mislih, da moraš priti v bližino enega oddajnika, npr. 1mW z navadnim radijskim sprejemnikom. Skoraj vsak mobitel ima tak sprejemnik že vgrajen. Omenjeni oddajnik je skrit na neki lokaciji, ki je lahko ena od stopenj multi cache. S tako majhno močjo boš moral priti res blizu, po drugi strani pa ni težav z napajanjem. Dovolj je en star dinamo, ki ga parkrat zavrtiš. Skriti oddajnik potem odda končne koordinate geocache-a v CW. Če ti dekodiranje ne gre od rok, pač posnameš z FM sprejemnikom v mobitelu in si lahko poljubnokrat predvajaš.... skratka, nevirtualno radioamaterski cache.

LP,
Mare
Obišči http://pavlin.si/ Hvala!

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: "HAM" geocache

Odgovor Napisal/-a jean » Sr Maj 14, 2014 11:49 pm

Ja, ideja je dobra. Smartphone sprejemnik bi šel, ampak si precej omejen s frekvencami. V tistem bandu so pa menda vse rezervirane oz plačljive. Razen če oddajaš v zelo omejeno območje :)

Za smartphone sprejemnik sem enkrat že nekaj raziskoval za TMC (namesto tega). Ne vem, če se je tega že kdo lotil. Ne vem, če lahko sploh loviš te frekvence, razen če rootaš zadevo in/ali patchaš kernel...
Zadeva bi bila uporabna za offline navigacijske appe, če v tujini nimaš roaming, pa da upoštevaš traffic.

Uporabniški avatar
Geobunkelj.si
Administrator
Prispevkov: 240
Pridružen: Če Jan 19, 2012 6:40 pm

Re: "HAM" geocache

Odgovor Napisal/-a Geobunkelj.si » Če Maj 15, 2014 4:11 pm

Glede oddajanja na frekvencah je zadeva taka, da je, če nimaš dovoljenja, NELEGALNA. Razen seveda v področju 433 MHZ, ....

Uporabniški avatar
mare
Geolovec
Prispevkov: 79
Pridružen: Če Mar 28, 2013 5:26 pm

Re: "HAM" geocache

Odgovor Napisal/-a mare » Če Maj 15, 2014 4:24 pm

Frekvenc je ogromno, kjer se lahko oddaja brez licence. Praktično ves spekter smemo pokriti brez licence. Vsaka naprava, ki vsebuje oscilator oddaja neskončno veliko frekvenc, vendar so tako nizke moči, da se izgubijo pod nivojem šuma. Za poslušanje ne rabiš licence. Za oddajanje jo pa imam, tako da tu ni bojazni. EU CEPT predpisi dovoljujejo oddajo v radiodifuznem delu spektra z močjo pod 50nW ERP, kar je dovolj za razdaljo kakšen meter ali dva. Sicer pa v neki goščavi nihče ne bo šel merit ali je 50nW ali pa 10dB višje.
Obišči http://pavlin.si/ Hvala!

Uporabniški avatar
Geobunkelj.si
Administrator
Prispevkov: 240
Pridružen: Če Jan 19, 2012 6:40 pm

Re: "HAM" geocache

Odgovor Napisal/-a Geobunkelj.si » Če Maj 15, 2014 4:32 pm

Ja ok, nisem vedel kam ciljaš. Kakšni home made oddajniki 100mW na frekvenci znanega radia so pač BIG NO GO. 50nW je seveda čisto druga zgodba in ni težava, tudi če bi bila nelegalna, ker ga praktično ni mogoče odkriti, tako da kar veselo v izvedbo. Tudi jaz imam "v paci" en HAM zaklad, vendar brez oddajnika.
Aleš

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost