Začetniki in njihove napake

Vprašanje glede skrivanja zakladov, velikosti, težavnosti, ....
Odgovori
Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Pe Jan 27, 2012 4:41 pm

V zadnjem času se pojavlja vrsta zakladov, ki jih postavijo navdušeni začetniki. Nekaj jih ima dober smisel in dobro zastavijo zadeve. Tak je z nekaj manjšimi felerji becerin na in pod Golovcem. Drugi pa ga lomijo. Bi jih lahko naštel kar nekaj, pa naj samo izpostavim današnjega - Škatlica v škatlici, GC3BDQZ. Očitki so razvidni že iz logov, lastnik (štirje najdeni zakladi, če sem prav pogledal) pa je naredil kup napak. Škatlica je iz lomljivega materiala, prevelika za domnevno zamišljeno skrivališče, ni vodotesna, logbooka vsaj ob mojem obisku v njen (ni) bilo več. Kaj pa vem. Zanimivo mesto, vredno zakladka, toda pri izvedbi pa marsikaj šepa. Naj bo ta tema namenjena opozorilom (mogoče tudi ob slabih izkušnjah in primerih), na kaj je treba pri skrivanju zakladov paziti.

Uporabniški avatar
Geobunkelj.si
Administrator
Prispevkov: 240
Pridružen: Če Jan 19, 2012 6:40 pm

Re: Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a Geobunkelj.si » Pe Jan 27, 2012 8:44 pm

Se popolnoma strinjam. Vsi začetniki bi morali vsaj prebrati smernice na uradni strani ali "Kako skriti svoj prvi zaklad?" na tem forumu, da ne pride do čisto osnovnih napak, še bolje pa je najprej najti 10, 20, 50 zakladov - občutek za skrivanje pride spotoma.

Aleš

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1032
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a icabrian » Pe Jan 27, 2012 11:08 pm

Še 50 najdenih je po mojem v povprečju premalo. Preprosto si je treba nabrat kilometrine, videt kaj počnejo drugi in si ustvarit eno svoje mnenje o tem kaj ti je všeč in kaj ne. In potem na to gredico izkušenj posejat svoje ideje. Geocaching je precej več kot to, da skriješ nekam eno škatlo, slabo domišljeni in izvedeni zakladi pa so frustracija za vse, geolovce in lastnika, pa še prostor zasedajo morebitnim boljšim idejam.

Uporabniški avatar
pikacu
FTF lovec
Prispevkov: 354
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 11:29 am

Re: Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a pikacu » Pe Jan 27, 2012 11:18 pm

Groundspeak je imel včasih poseben forum, kjer so lahko člani predlagali izboljšave in glasovali zanje - tiste z največ glasovi so (naj bi) šle v izvedbo. Dva dobra predloga na to temo sta bila (tudi sam sem glasoval zanju):
1. dokler nekdo ne najde N zakladov (koliko je N, je stvar debate), mu sistem ne dovoli objaviti zaklada;
2. pred prvo objavo zaklada mora uporabnik izpolniti test z vprašanji na temo postavljanja - seveda dobi dovoljenje le, če ga uspešno naredi.

Žal so ta forum za predloge in glasovanje pred kratkim ukinili :cry: Tako da verjetno zgornje ne bo narejeno, pač pa bomo dobili kakšne življenjsko potrebne novotarije, kot so avatarji v dnevnikih ali geo-izzivi (challenges) :?

Dosedanja razočaranja pa so me privedla do tega, da na zaklade začetnikov raje ne hodim.

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1032
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a icabrian » Pe Jan 27, 2012 11:27 pm

Ja, tudi jaz sem se nekajkrat nasmolil s kategorijo 0-5 najdb in imam do tega podoben pristop kot pikacu.

Uporabniški avatar
Korencki
Geolovec
Prispevkov: 83
Pridružen: Če Jan 26, 2012 11:17 am

Re: Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a Korencki » Pe Jan 27, 2012 11:40 pm

Za prvomajske sem hotel obiskat TEGALE pa ste me sedaj kar malo prestrašili ker vem da je teren dokaj nedostopen in še hitro se lahko zgubiš saj je otok kar dobro zaraščen, poleg tega pa je to edini skriti zaklad tega uporabnika, najdbe pa nima nobene. Zdej me pa mal mede da ni tole kak nateg. Se bom čez šavje prebijal kot kak rambo do stare vojašnice potem pa tam ne bo ničesar :evil: :x
Zdej sem pa res v dilemi ali naj sploh grem ali ne :roll: ?!

Uporabniški avatar
pikacu
FTF lovec
Prispevkov: 354
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 11:29 am

Re: Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a pikacu » Pe Jan 27, 2012 11:52 pm

Hm, meni se pa tale ne zdi napačen in bi vseeno šel pogledat, če bi že ravno bil na tistem koncu. Opis mi nekako ne izgleda ravno začetniški...

Uporabniški avatar
Korencki
Geolovec
Prispevkov: 83
Pridružen: Če Jan 26, 2012 11:17 am

Re: Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a Korencki » So Jan 28, 2012 11:46 am

Ali je možno da nekateri odpirajo nove profile samo zato da s temi profili skrivajo zaklade. Tudi meni je čudno da je z nič najdenimi zakladi naredil zaklad z dokaj lepim opisom in namigom. No mogoče bom šel pa res pogledat če bo lepo vreme. Vsekakor grem pa poiskat zaklad geobunklja ki je tudi na tem otoku in je sigurno tam saj so ga že drugi našli :D

Uporabniški avatar
gumpy007
Bunkelj
Prispevkov: 3
Pridružen: Po Jan 30, 2012 8:24 pm

Re: Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a gumpy007 » Po Jan 30, 2012 9:24 pm

icabrian napisal/-a:Še 50 najdenih je po mojem v povprečju premalo. Preprosto si je treba nabrat kilometrine, videt kaj počnejo drugi in si ustvarit eno svoje mnenje o tem kaj ti je všeč in kaj ne. In potem na to gredico izkušenj posejat svoje ideje. Geocaching je precej več kot to, da skriješ nekam eno škatlo, slabo domišljeni in izvedeni zakladi pa so frustracija za vse, geolovce in lastnika, pa še prostor zasedajo morebitnim boljšim idejam.
Lepo povedano. Tudi naša družina je pri najdenih 50 zakladih že nekajkrat naletela na slabo domišljene zaklade. Kot žena pravi v ljubljanščini: ''kr neki''!
Vendar so takšni ''neprimerni'' zakladi po mojem mnenju (seveda poleg tistih favoritkov) ena najboljših šol-kako se ne postavi zaklada. Hči je že od prvega najdenega zaklada navijala da bi kar takoj že sami postavili kak zaklad.
Toda oče je modroval in govoril, da potrebujemo izkušnje. In res je tako.
Res pa je tudi, da če imajo novi, frišni, zeleni a vendar navdušeni geolovci med raziskovanjem nenehno v glavi željo, da bi tudi sami postavili kakšen zaklad, jih pri tem ne bi smeli ovirati.

Recimo naš primer: že po cca. 25 najdenih zakladih sem si vzporedno v zvezku delal seznam lokacij, primernih za postavitev zaklada. Na spletni strani sem si prebral vsa navodila ''how to hide a geocache''. Poleg tega sem si pisal tudi neposredne izkušnje s terena ob najdenih zakladih. In sicer: what to do and what not to do. Pa sem še ob 40-ih najdenih zakladih odlašal s postavitvijo. Po cca 40-ih najdenih sem že imel v glavi izoblikovani dve smernici za postavljanje naših zakladov:
1. Do zaklada bo treba malo hoditi (ne sme biti ''drive-in''), še bolje-če se lahko do zaklada lahko pripeljemo z gorskim kolesom :o
2. Biti mora družinam z otroci prijazen in zanimiv (izlet s pohodom v naravi in dovolj velik, za menjavo igrač).

Pa smo ga pri najdenih 47 zakladih le postavili :D Naš prvi geocache zaklad! Sicer res ni popoln (učimo se vse življenje), vendar bo pa naslednji še boljši. Je pa sedaj užitek v geocachingu za nas vse še večji-ima še neko novo dimenzijo, ker moramo skrbeti za postavljen zaklad ;)

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Začetniki in njihove napake

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » To Jan 31, 2012 12:46 pm

Če se je ta tema že začela s Škatlico v škatlici, naj se pa še malo nadaljuje. Ko je lastnik ugotovil, da je bilo prej izbrano mesto za zaklad neprimerno, ga je prestavil. To je seveda pohvalno. Premaknil ga je za kar 191 metrov, kar načeloma verjetno tudi ni sporno, čeprav že kar malo diši po novem zakladu. Zmotilo pa me je tole: "Na prejšnjem skrivališcu sem pustil manjšo škatlico, kot ''spomin'', ce bo kdo še iskal stare koordinate." To je nepotrebno in lahko tudi zavajajoče. Prvotno mesto je bilo vsekakor zanimivo in vredno zaklada. Morebiti bo drug geolovec našel primernejše mesto v bližini in tam zaklad skril. Glede na nove koordinate "Škatlice v škatlici" bo to seveda lahko naredil. Toda kaj, če bo iskalec našel škatlico starega zaklada? Se vanjo vpisal in logiral najdbo? Pravilo 0,1 milje oziroma dobrih 160 metrov je namenjeno ravno temu, da se preprečijo takšna podvajanja in s tem zmeda ;)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost