Težavnost in hint

Vprašanje glede skrivanja zakladov, velikosti, težavnosti, ....
Uporabniški avatar
gumpy007
Bunkelj
Prispevkov: 3
Pridružen: Po Jan 30, 2012 8:24 pm

Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a gumpy007 » Po Jan 30, 2012 8:58 pm

Pozdravljeni!
Smo družina navdušenih geolovcev. Po najdenih približno 20 zakladih je hči že navijala ''oči dejmo še mi postavit kakšen naš zaklad!!!''.
Oče pa je modro pametoval: ne-je še prezgodaj. Potrebujemo izkušnje. In smo jih kmalu imeli 40. Dobili smo nekaj izkušenj in se odločili. Postavili smo našega prvega: http://coord.info/GC3BJTZ!

Problem se nam je postavil v dajanju težavnosti. Pomoč smo dobili na tej strani http://www.geocaching.com/hide/rate.aspx. Pa smo ga nekako le določili-menim, da ravno prav.

Problem-vprašanje se nam je pojavilo pri iskanju še nekih drugih zakladov. In sicer: Ali lahko hint (namig) vpliva na oceno težavnosti zaklada? Sam menim, da ne. Napisanega o tem nismo našli nič. Nekateri namigi so tako detaljni, da zaklade z oceno težavnosti 2.5 po prebiranju in seveda upoštevanju namiga dejansko vržejo v težavnost 1. Seveda, če beremo in upoštevamo namig.
Kaj pravite?

veliko geolovskih užitkov še naprej ;)

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 964
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Po Jan 30, 2012 9:48 pm

Težavnost zaklada je in bo večna tema diskusij. Zakaj? Prvič zato, ker je seveda element subjektivne ocene lastnika in je tako tudi odsev njegovih izkušenj. Drugič zato, ker moraš vedno upoštevati, da lahko težavnost za naslednike precej niha glede na to, kako se je s skrivanjem potrudil predhodnik. Če npr. obrne skalo, ki se super prilega, narobe, bo to videl celo tisti, ki bi se sicer kar dolgo slepo vrtel okoli skrivališča. Tretjič je veliko odvisno od trenutka. Včasih zagledaš skrivališče, ki ima celo bistveno višjo oceno takoj, drugič iščeš takšnega s precej nižjo oceno dlje. Sam sem se že vračal na mesto zakladka z oceno ena. In ko sam ga drugič zagledal nisem mogel verjeti, kako, da sem ga prvič spregledal. Pa bi zato morala biti ocena višja? In končno, hint. Seveda hint lahko oceno res (močno) zniža. Toda hint je opcija, ni del opisa. To je treba pri oceni upoštevati. Vsakdo se odloči ali ga bo (sploh) pogledal. Sam ga pogledam šele ko zmanjka idej (razen če je lokacija zelo izpostavljena bunkeljnom). Sam bi se torej jezil, če bi bila ocena 1 pri sicer težkem zakladu, kjer pa hint pove vse...

Uporabniški avatar
marko0037
Geolovec
Prispevkov: 77
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 2:44 pm

Re: Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a marko0037 » Po Apr 16, 2012 8:19 pm

Jest pa opažam, da ownerji raje kot ne dajo nižjo težavnost, vsaj kar se tiče skrivanja. Za zlepa ne dobiš T3 ali več in sem bil že kar nekajkrat neprijetno presenečen. Saj je čisto v redu, če je težje za poiskat, ampak ne vem, kje je fora ocenit ga nižje kot si zasluži?

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 964
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Po Apr 16, 2012 9:28 pm

Čakaj...T3? Ali zdaj govorimo o težavnosti skrivanja ali terena?

Uporabniški avatar
marko0037
Geolovec
Prispevkov: 77
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 2:44 pm

Re: Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a marko0037 » Po Apr 16, 2012 11:03 pm

seveda sem mislil na skrivanje...

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 964
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » To Apr 17, 2012 7:00 am

Zato ker vedno obstajajo možnosti za še težje keške. Ker je lestvica od 1 do 5, je 5 res top of the top, torej nekaj res izjemnega. Seveda je pa veliko odvisno od izkušenj. Ko sem imel kakšnih dvajset ali trideset najdenih sem en zakladek iskal kot pravi bunkelj, še velikosti nisem upošteval. Ko sem prišel drugič, brez hinta od kogar koli, sem ga našel v minuti. Sedaj šrauf varijanto zagledam že na daleč. Če dam primerjavo s terenom. Vzpon čez steno, lahko čisto kratko, vendar navpično, lahko celo malo previsno, vendar je pot dobro zavarovana s klini in zajlami. Avstrijci takšnim dajejo petke. Izhajajo iz tega, da je potrebno samovarovanje. Toda potem je tudi plezalna pod Šmarno petka, vsaj če greš od spodaj. Vendar se takoj postavi vprašanje, ali je to res takšna zahtevnost, kot je (bil) npr. Rescue me: Sand, kjer je potreben abzajl, pa še tako je dokaj nevarno zaradi padanja kamenja. In kakšna je razlika med težavnim vzponom čez steno ali zahtevnim spustom z vrvjo in ležernim veslanjem po Ljubljanici? Oboje je petka, ker pri obojem potrebuješ "posebno opremo"...

Uporabniški avatar
marko0037
Geolovec
Prispevkov: 77
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 2:44 pm

Re: Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a marko0037 » To Apr 17, 2012 7:30 am

mislim, da je treba težavnost določiti za povprečnega iskalca, to je pa po mojem z manj kot 300 najdenimi. Čim obstaja verjetnost, da ga ne najde prvič, bi morala biti težavnost vsaj 3.
Verjetno pa vsi pozabljamo, da bi morali težavnost povečati tudi pri slabem GPS signalu razen, če problem kompenziramo s hintom, kot npr. http://coord.info/GC375B1. Tukaj bi bilo sicer 1/2 DNFjev. Ja, hint velikokrat zniža težavnost.

Uporabniški avatar
pikacu
FTF lovec
Prispevkov: 413
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 11:29 am

Re: Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a pikacu » To Apr 17, 2012 8:02 am

Lestvico težavnosti je treba po moje gledati malo širše: koliko truda bi nek POVPREČEN geolovec moral vložiti za to, da dobi zakladek. Itak, da je za alpinista ali pa planinca s kilometrino, plezalna pot na Šmarno sitnica. Veliko lovcev pa je, ki se na malo bolj previsnih skalah že pošteno spotijo (bodisi zaradi napora, bodisi zaradi tesnobe), zato si bodo štirico ali petico na terenu pošteno prislužili.
Na primer, meni osebno se mi veslanje v kanuju po Ljubljanici ne zdi prav nič ležerno. Pred leti smo si na Livadi sposodili kanu in šli malo veslat - bila je obupna izkušnja :shock: in takrat sem rekel, da nikoli več... (no, za tale kešek na Tromostovju sem vseeno pripravljen napraviti izjemo :P )

Podobno je s težavnostjo skrivanja: eni vidijo bolje, eni slabše,.. Jaz imam npr. z mikroti in nanoti dostikrat težave (sedaj sem dobil recept za nova očala in računam, da bo malo bolje ;) ). Ima pa tukaj visok faktor tudi kilometrina (število doslej najdenih zakladov = izkušnje), nekaj pa šteje tudi sreča, saj sem jih nekaj našel zgolj po nerodnosti :oops: .

Skratka, na ocene bo vedno imel kdo pripombo - bodisi, da je prelahek, bodisi pretežak. Tako, da jih jaz jemljem bolj kot okvirno informacijo.

Uporabniški avatar
stoparg
Zelenec
Prispevkov: 29
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 12:34 pm

Re: Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a stoparg » To Apr 17, 2012 9:47 am

Mislim da sta oceni D/T subjektivni, katere je pač treba določiti. Prve zaklade sem res postavil tako, da sem sam ocenil kakor se mi je zazdelo in priznam, da sem kar nekajkrat napravil napako. Od sedaj naprej to počnem z obrazcem na strani, in mislim, da ti poda kar pravilne ocene. Velikokrat pa na težavnost vpliva tudi signal satelitov, če ni najboljši se težavnost sigurno poveča, če je signal dober, bi ti kešek takorekoč moral skočiti v nos. Prej omenjeni zakladek http://coord.info/GC375B1, bi po mojem mnenju moral imeti malo višjo oceno težavnosti, skrivališč je res neomejeno. Tudi s hintom ni tako enostavno.

Kaj pa storiti v primeru, če do zaklada lahko prideš po večih poteh? Npr. tale http://coord.info/GC3G314. Pot čez Komarčo si definitivno zasluži teren 4 (v neidealnih razmerah sigurno 4,5), osebno bi dal 3, nekateri pa bi dali mogoče celo 4,5. Pot je sicer zavarovana z jeklenicami (8 jih je do vrha) in celo pot izpostavljena skoraj navpični prepadni steni. Če pa se zaklada lotite z druge strani, ocena terena ne bi smela presegati 2,5 oziroma max 3.

Za marsikoga je 5 ur hoje veliko težji zalogaj, kot pa en abzajl čez rob ali pa veslanje po Ljubljanici. Pa bosta oceni verjetno čisto drugačni.

Kar pa se tiče namigov, in zbijanja težavnosti. Če je namig res uporaben ti vsekakor olajša iskanje in težavnost zmanjša, vendar namig je tista dodatna stvar, za katero se odločiš ali jo boš uporabil ali ne. Torej bi morala biti ocena težavnosti takšna, kot bi bila, če nebi bilo namiga.

Me je pa zmotila zadnje čase tale zadeva http://coord.info/GC20RPC. Namig, vseeno če ga nebi bilo. Je naravnost neuporaben. Težavnost 3, v logih pa bereš, najden v trenutku ali pa lahka najdba. Da o oceni težavnosti ne govorim. 4? Za dobri 2 ure dolgo cikcakasto pot, katero so uporabljali za prinašanje surovin.

Za tiste, ki bi radi imeli pokriti vse kombinacije D/T ocen, so take stvari vsekakor dobrodošle.

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 964
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Težavnost in hint

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » To Apr 17, 2012 10:46 am

Težava je verjetno tudi v tem, da je razpon zgolj od 1 do 5. Če bi bil večji razpon, npr. do 10 bi bilo že lažje. Toda pri ocenjevanju se ne sme gledati samo na povprečnega iskalca (kar je nedvomno osnovno merilo), temveč tudi na top težavnost keškov. Torej čista enka je kešek, ki ga vidiš že pol kilometra daleč, pa če si tudi sto procentno slep. Čista petka je zadeva, skrita v kilometre dolgi jami pod rit E.T.ja na Marsu. Vse ostalo je vmes. Za primerjavo lahko dam ocene pri plezanju. Večina jih leze dokaj enostavne stvari. A naj bo potem smer, ki jo tak posameznik niti pogledat ne upa, ocenjena s top lestvico, kaj vem enajst plus ali koliko je to, čeprav jo vrhunski plezalec spleza s sendvičem v roki?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost