Postavljanje (in iskanje) zakladov na nevarnih mestih

Vprašanje glede skrivanja zakladov, velikosti, težavnosti, ....
Odgovori
Uporabniški avatar
Zmajček
Zelenec
Prispevkov: 13
Pridružen: Če Jan 26, 2012 2:29 pm

Postavljanje (in iskanje) zakladov na nevarnih mestih

Odgovor Napisal/-a Zmajček » Ne Feb 12, 2012 3:11 pm

Na Groundspeakovih forumih sem zasledila debato o nemškem geocacherju, ki je sredi lanskega decembra med iskanjem zaklada padel z mostu in zaradi posledic padca tudi umrl. Debata je dolga, informacije o točni lokaciji zaklada (in padca) so na http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... 203&st=100 (spodnja tretjina strani, kjer so slike; članek je nad slikami)

Na kratko: zaklad se je nahajal na mostu, ki ni bil dostopen javnosti, na katerega je bil dostop prepovedan, vrata do stopnic za popravila (po katerih je bil dostop do zaklada) pa bi morala biti zaklenjena s ključavnico. Od postavitve zaklada je lastnik vedel, da na tem mostičku manjka ena od železnih plošč, z namigom je opozoril, da se zaklad nahaja pred luknjo. Obisk so priporočali ponoči, ko ni bunkeljnov. 21-letni mladenič, ki je umrl, je most obiskal ponoči in sam, omahnil 6-metrov globoko in po predvidevanjih z glavo udaril v kamen, zaradi česar je tudi umrl. Z geo-lovom se je ukvarjal že dlje časa, ta bi bil njegov 4900.-ti odkriti zaklad. Kako težka mora biti ta situacija za njegovo družino in pa tudi za lastnika zaklada, si lahko samo mislimo :(

Presenetilo me je, da je takšnih, za moj okus nevarnih zakladov očitno več in se nekaterim sploh ne zdijo sporni. Še več, sodeč po debati je v Nemčiji, Avstriji, na Češkem popularno postavljati zaklade tja, kjer je dostop prepovedan, ker gre tudi za nevarna mesta - dva primera:
http://www.geocaching.com/seek/cache_de ... e602016826 (GC1VZ85, trenutno nedosegljiv)
http://www.geocaching.com/seek/cache_de ... 7e9e458288 (GC2ECYK, vmes arhiviran)
Geocacherje, ki so opozorili na neprimernost skrivališča in morebitno nevarnost, so celo odpravili z dolgočasneži in "geo-police".

Zanima me vaše mnenje: je stvar vsakega iskalca, da se odloči ali je dovolj varno za iskanje ali ne? Se cache lahko postavi praktično kamorkoli? Da pravila za postavitev zakladov tega ne dovoljujejo, je jasno, a so bili zakladi vseeno objavljeni. Tukaj nimam v mislih zahtevnejših, T5 cachev, saj je tam jasno, da je potrebna posebna oprema/znanje. Eno je postaviti cache na zahteven teren in od iskalca pričakovati, da pride ustrezno pripravljen, drugo pa je že skoraj izzivati usodo s postavitvijo zaklada na precej očitno neprimerno mesto.

In pa koliko kot lastnik zaklada, v izogib morebitnim nesrečam, opozarjati na potrebno opremo, če ta ni nekaj posebnega. Npr., če imamo zaklad na povprečnem terenu, pohod pa je daljši od ene ure, najbrž ni treba posebej opozarjati, da je treba obuti primerne pohodne čevlje, prinesti s sabo vodo, kaj za pod zob, rezervno obleko, mobitel, če bi bil potreben klic v sili, ipd. Ali pač?

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Postavljanje (in iskanje) zakladov na nevarnih mestih

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Ne Feb 12, 2012 3:57 pm

Šit hepens. Verjetno nihče ne skrije zaklada z namenom, da bi se kdo ob njegovem iskanju poškodoval, kaj celo ubil. Toda že pri nas lahko najdemo marsikateri zakladek, kjer bi se lahko stvari z nekaj nesreče končale tragično. Sploh večina T5 je takšnih. Ma, če nisi pozoren te lahko že na poti do keška avto povozi...

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 258
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Re: Postavljanje (in iskanje) zakladov na nevarnih mestih

Odgovor Napisal/-a bucar » Ne Feb 12, 2012 5:34 pm

Pred približno letom dni nam je kolega, ki dela na Dunaju kot reševalec, omenil, da pozna Geocaching samo kot razlog za prenekatero poškodbo, včasih celo smrtno. Takrat se nam je zdelo to nemogoče in pretirano, od takrat dalje pa bolj sledimo novicam in je nekaj na tem.

Dokler so zakladi postavljeni pravilno (na dovoljenih mestih, s primernimi opozorili) je formalno odgovornost za nesrečo izključno na strani iskalca. Da pa to kaj koristi psihi postavljalca, na čigar zakladu se kdo smrtno ponesreči, pa dvomim. Odvisno seveda od vesti, ki jo tak postavljalec ima. Vsekakor je pošteno, da postavljalec predvidi možne dostope do svojega zaklada (tudi dostope tistih, ki ne iščejo po najboljši poti) in v primeru, da je kakšen izmed teh dostopov nevaren, na nevarnost tudi opozori. Lep primer take dobre prakse je muckov Udinboršt (nočni zaklad), kjer je v opisu zaklada jasno napisano, da se v gozdu marsikdo zgubi že podnevi. Ko to prebereš, raje dvakrat preveriš, če bodo zdržale baterije v GPSu in svetilki. Poleg tega so v samem zakladu rezervne baterije. Res lepa gesta.
Če je zaklad na primer postavljen na varnem, pod prepadom, kjer se ti nič ne more zgoditi - nekdo pa pride iz nasprotne smeri in stoji na vrhu prepada in ima do zaklada 5m in 90m višinske razlike, bi moral lastnik predvideti tako možnost, saj ni slep, da je postavil zaklad pod prepad! In je vsaj prijazno, če že ne kar prav, da na to možnost opozori.

Absolutno pa nasprotujemo postavljanju zakladov na prepovedana mesta. Prvič iz etičnih in vzgojnih razlogov. Drugič pa zato, ker je moral nekdo prepovedati dostop z razlogom. V primeru, da je zaklad postavljen na prepovedano mesto, ima postavljalec morda celo del formalne odgovornosti, čeprav seveda ni nikogar silil, da išče njegov zaklad. V tem primeru se nam ne zdi zadosten razlog, da zaklada ne postaviš z namenom, da bi se kdo poškodoval. Če ga postaviš na prepovedano mesto, je to zavestno ravnanje. Podobno je postavljanje na nepotrebno in nepričakovano nevarne kraje.

Opozarjanje na nevarnosti pa seveda po pameti. Prav je, da iskalec že po opisu zaklada pričakuje zanke, težave in nevarnosti, ki ga čakajo na poti, da se lahko primerno pripravi in opremi.

Uporabniški avatar
pikacu
FTF lovec
Prispevkov: 304
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 11:29 am

Re: Postavljanje (in iskanje) zakladov na nevarnih mestih

Odgovor Napisal/-a pikacu » Ne Feb 12, 2012 11:34 pm

Zaklade, ki stojijo na prepovedanih lokacijah bi morali takoj arhivirati. Če moderator tega sam ne opazi (ker je npr. iz druge države, kot je v našem primeru), ga morajo na to opozoriti iskalci. Pri tem je res neodgovorno od drugih, da te zaradi opozarjanja zmerjajo ali zbadajo :(

Če pogledam sebe, je normalno, da je pri iskanju zakladov več nesreč, saj za to, da pridem do ene škatlice, počnem razne neumnosti, ki jih prej še v sanjah ne bi naredil. Zato so res dobrodošla že v opisu (namig pogosto namerno preskočim) opozorila, kje zaklada ni / kje ne hoditi. Žal lastnik ne more predvideti vseh situacij, zato je prav, da tu pomagajo ostali geolovci - bodisi da v dnevnik napišejo izkušnjo, bodisi da pišejo direktno lastniku - verjetno bo lastnik rade volje dodal umestno opozorilo, ki ga je spregledal.

Sicer pa jaz dalje ne bi preveč kompliciral, da ne bi prišli v drugo skrajnost - kot v Ameriki, ko te na vsakem koraku na nekaj opozarjajo :P

Uporabniški avatar
Borut_K
Bunkelj
Prispevkov: 5
Pridružen: Sr Apr 18, 2012 9:24 am

Re: Postavljanje (in iskanje) zakladov na nevarnih mestih

Odgovor Napisal/-a Borut_K » Pe Maj 04, 2012 10:20 am

A je kje seznam zakladov na nevarnih lokacijah?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov