Stran 1 od 1

Postopek skrivanja

Objavljeno: Sr Maj 16, 2012 2:10 pm
Napisal/-a Janiel74
Kakšen je postopek skrivanja zakladov?

Odg: Postopek skrivanja

Objavljeno: Sr Maj 16, 2012 2:52 pm
Napisal/-a bucar
Če angleščina ni ovira, je uradna dokumentacija na http://www.geocaching.com/about/guidelines.aspx .

Postopek je na kratko tak, da (pravilno in ustrezno opremljen) zakladek (na dovoljen način) skriješ (na primerno mesto) ter pripraviš njegov opis na internetni strani GC (http://www.geocaching.com/hide/report.aspx).

Hudič je seveda v detajlih (oklepajih). O tem bi bilo pa lahko napisano za pol knjige ;) . Tipično velja, da občutek, kam in kako se splača skriti zaklad, da bodo ljudje veseli najdbe, prinesejo izkušnje s čim več najdenimi. Neformalno velja, da naj vsak najde vsaj nekaj 10 zakladov ustreznega tipa in težavnosti, preden postavi svoj prvi zaklad, čeprav formalnih zahtev v resnici ni. Izkušnje pa pokažejo, da začetniki mnogokrat naredijo napake, ki bi se jim lahko z nekaj več prakse izognili. Poleg izbire zanimive lokacije in kvalitetnega opisa je treba paziti tudi na robustnost izvedbe, vlagotesnost,... Za zaklad je avtor neposredno odgovoren in mora skrbeti zanj še leta po tem, ko ga postavi, zato ga je smiselno postaviti "na domač teren" in ne nekam daleč.

Poleg tega vsak zaklad rezervira okoli sebe območje polmera 160m, kamor drugi ne smejo postaviti svojega zaklada, zato je prav, da je zaklad postavljen premišljeno. To je tudi prvi test za postavljalca - v okolici svojega zaklada mora najti vse bližnje zaklade, da ve, kam sploh sme postaviti svojo škatlo - vprašajčki in večstopenjski zakladi namreč nimajo javne končne koordinate, to je potrebno šele uganiti. Pravilo 160m pa velja prav za končne stopnje zakladov.