Obnavljanje izginulih zakladov

Vprašanje glede skrivanja zakladov, velikosti, težavnosti, ....
Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1013
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Obnavljanje izginulih zakladov

Odgovor Napisal/-a icabrian » So Dec 27, 2014 4:15 pm

Ja, z zakladi lastnikov, ki so igro zapustili in se z njimi ne da več priti v stik, je hudič. Po eni strani se človeku zdi škoda, da bi zanimiva lokacija ostala brez zaklada, po drugi strani pa je bolje, da zaklad, za katerega nihče več formalno ne skrbi, odide tja, kamor zares sodi: v arhiv. VolkD, a boš zdaj ti prevzel skrb zanj? Boš sproti spremljal, kaj se z njim dogaja? Nadomestil škatlo, če bo izginila? Nadomestil dnevnik, če bo v škatlo prišla voda? Ali preveril, kaj se dogaja, če bosta zaporedoma dva neizkušena geolovca vpisala DNF in prisegala, da ga ni več?

Če ne boš, si pravzaprav naredil medvedjo uslugo naslednjim obiskovalcem: sebi in še nekaj naslednjim si omogočil vpis in povečanje števila najdb, zaklad pa bo nevzdrževan životaril naprej, dokler ne bo (spet) izginil oziroma postal tako zanikrn, da ga bo morda obnovil nekdo drug. In se bo cel krog ponovil. Večina pa ga bo našla v nekem polzanemarjenem stanju. Greh je morda tudi to, da na tako lepi lokaciji životari zaklad, ki je prepuščen samo dobri volji in trenutnemu navdihu najditeljev. Moje mnenje je, da je zaklad, ki se ga ne da posvojiti, bolje poslati v arhiv. Pa če je na še tako lepem kraju. Saj kraj ne bo šel nikamor, samo prostor za nov zaklad z znanim ln morda bolj zavzetim lastnikom bo nastal.

Uporabniški avatar
VolkD
Geolovec
Prispevkov: 152
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:58 pm

Re: Stjuza

Odgovor Napisal/-a VolkD » Ne Dec 28, 2014 1:06 am

icabrian, saj verjetno me boš imel za malo usekanega, ampak vse zaklade ki jih najdem spremljam vsaj še toliko časa da se v log vpiše še kak najditelj, še bolje dva. Vedno imam namreč slab občutek, da sem premalo skril, ali pa preveč, ali pa da me je videlo kako oko bunkeljna,...
Tiste, ki sem se jih pa kakorkoli bolj dotaknil pa spremljam potem še dolgo časa. Vse dokler recimo zgodba ni zaključena. Tega recimo spremljam. In verjetno bom tudi sem šel zamenjat škatlico. Pravzaprav si malo očitam, da nisem takrat imel s seboj kaj primernega.

Jasno, da bom na stjuzo še prišel. Tudi posvojil bi jo, a kot izgleda ni resne možnosti, saj se lastnik ne javlja. Zakaj? Ker mi je tam res strašno lepo. Me pač vežejo spomini iz otroštva.

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: Stjuza

Odgovor Napisal/-a bubiji » Ne Dec 28, 2014 9:14 am

VolkD zakaj potem obnavljaš Stjužo, če bi jo rad posvojil/bil njen lastnik? Če se lastnik ne javlja, je ne rihta, pošlji zahtevek za arhiviranje in na njenem mestu postavi novo. Kraj si zasluži lep in urejen zaklad, saj je lokacija res primerna. S tem, ko samo obnoviš škatlico, nisi pa njen lastnik, samo podaljšaš njeno propadanje. Dobro, lahko si jo daš na watchlisto in jo spremljaš, ampak če se bo kak iskalec želel s kakim vprašanjem obrniti na lastnika, se ne bo obrnil nate. Še posebej glede na tvojo Google Translate angleščino, ki si jo podal pri tem zakladu.

Hkrati se moraš pa tudi vprašati, če si sposoben skrbeti za to škatlico poleti, ko se kaj hitro zgodi, da škatlica v navalu mladih lovcev "izgine" večkrat na mesec (javljen DNF). Jo boš pustil par mesecev neaktivno, da boš šel spet dol, ali boš hodil vsak vikend pogledat, kaj se je zgodilo?
Slika

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: Stjuza

Odgovor Napisal/-a jean » Ne Dec 28, 2014 10:35 am

Meni pa to arhiviranje in postavljanje reloaded ni prav nič všeč. To pomeni, da imaš namesto smejkota na zemljevidu tam spet nov zaklad. To je nabijanje številke, ne pa obnavljanje obstoječih. In potem je pa še odvisno od novega lastnika, ali dovoli vpis najdb prejšnjih najditeljev, ali ne.

Lahko začnem filozofirat zakaj je to boljše, vsak zaklad ima svojo zgodovino - vzemimo za primer prvi slovenski zaklad. Če se tega arhivira in postavi novega, to potem ni več prvi zaklad, ne?

V glavnem GS bi za to rabil boljši sistem, a žal so si zamislili, da je GC last postavitelja. Mislim, da bi bilo boljše, da bi bila škatla last vseh.
Skratka, podpiram to kar je naredil Darko in sam bi naredil enako. Arhiv in na novo pa ob redkih izjemah, ko to res ne gre drugače - ko se lastnik ne javlja IN je potrebno spremenit koordinate, opis, tip....

Uporabniški avatar
VolkD
Geolovec
Prispevkov: 152
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:58 pm

Re: Stjuza

Odgovor Napisal/-a VolkD » Ne Dec 28, 2014 10:44 am

bubiji napisal/-a:VolkD zakaj potem obnavljaš Stjužo, če bi jo rad posvojil/bil njen lastnik? Če se lastnik ne javlja, je ne rihta, pošlji zahtevek za arhiviranje in na njenem mestu postavi novo.
Tule sem mogoče res udaril mimo. Ampak, saj bi lahko kake 250 m višje naprej po cesti postavil zaklad na novo. Bilo mi je pač hudo, da je zadeva prečrtana, a ljudje jo kljub temu najdejo in da je prav tam, kjer sem preživel kot otrok toliko časa.
bubiji napisal/-a:Kraj si zasluži lep in urejen zaklad, saj je lokacija res primerna.
Še kako res, še posebej ker je tudi urejen.
bubiji napisal/-a:S tem, ko samo obnoviš škatlico, nisi pa njen lastnik, samo podaljšaš njeno propadanje. Dobro, lahko si jo daš na watchlisto in jo spremljaš, ampak če se bo kak iskalec želel s kakim vprašanjem obrniti na lastnika, se ne bo obrnil nate.
Hmm,.. ne vem, ampak koliko pa je teh vprašanj? Jaz še nisem dobil nobenega. Je pa to res lahko nerodno - se strinjam.
bubiji napisal/-a:Še posebej glede na tvojo Google Translate angleščino, ki si jo podal pri tem zakladu.
Ja tole pa je poglavje zase. Moji prevodi so včasih boljši včasih slabši odvisno od trenutnega dogajanja v moji glavi. Svoje čase sem tekoče govoril in pisal angleško, danes žal ni tako. Pred devetimi leti sem preživel možgansko kap, ki je razen zmožnosti gibanja na levi strani odnesla tudi zmožnost razumevanja. Ne le angleščine, tudi slovenščina je bila kot problem, predvsem besedni zaklad. Če bi poslušal zdravnike, bi danes zakladke iskal na vozičku - to so mi namreč obljubljali, oziroma so me začeli na to psihološko pripravljati.
Ker pa sem trmast človek je danes rezultat tak, da tisti, ki me ne poznate ne opazte, da bi lahko bilo karkoli narobe, razen če sem utrujen - potem levo nogo ne dvignem dovolj, pa se spotikam, oziroma jo nekoliko vlečem za seboj. Tudi leva roka ima probleme, predvsem v moči. Plezanje na drevo je zato zame zelo zelo zahtevna stvar. Ampak se je vseeno lotim.
Prav podobno je z jezikom, pravzaprav jeziki. No pa v teh devetih letih nisem jokal in danes sem urednik spletnega časopisa in pišem članke. Če koga zanima, mu tak časopis lahko tudi pošljem, da se mu ne bo treba prijavljati. Na področju srbohrvaščine se trenutno dajem s prevajanjem, ravno tako tehničnega članka. Trenutno prevajam že četrti - zadnji del teksta, trije so že objavljeni v zadnjih treh številkah zgoraj omenjene revije.
Ostane torej področje angleščine. Dobro se zavedam ( sem že nekje zapisal) svojih (ne)sposobnosti. Vem pa tudi, da če se sprijaznem s tem, bo tako tudi ostalo. Glede na mojo trmo, ki ste jo verjetno že opazili, me tvoja opazka (pa ne samo tvoja) od tega, da bi se trudil ne bo odvrnila. Tudi zamerim ne, saj je to pač dejstvo, ki pa ga lahko spremenim, le če delam.
bubiji napisal/-a:Hkrati se moraš pa tudi vprašati, če si sposoben skrbeti za to škatlico poleti, ko se kaj hitro zgodi, da škatlica v navalu mladih lovcev "izgine" večkrat na mesec (javljen DNF). Jo boš pustil par mesecev neaktivno, da boš šel spet dol, ali boš hodil vsak vikend pogledat, kaj se je zgodilo?
To se mora vprašati vsak, ki kdajkoli postavi zaklad kjerkoli. In kaj imamo? Kup zakladkov, ki so jih pri nas postavili tujci in so taki kot so. Pa se ob to nihče ni obregnil, pa bi se mogoče moral kdo.
Nekje na tem forumu sem že napisal, da je prav, da zaklade postavlja domačin, ker le on kot prvo lahko ve celotno zgodbo kraja, kot drugo pa ima možnost vzdrževanja.
In zdaj vam je verjetno že jasno, da v lastno skledo povprečno inteligenten človek ne pljuva. V Izoli imam sina, v kraju kjer je zakladek pa sem preživel skoraj vse poletne mesece svojega otroštva. Moje gibanje v tem okolju je torej nekaj običajnega in naravnega, brez da bi moral iti tja zaradi zakladka.
Edini resni pomislek je dejansko moj prvi citat tega kar si napisal. Moram priznati, da temu botruje deloma neizkušenost, deloma pa neučakanost, saj na svoj osebni čas v tem novem življenju po kapi, gledam na povsem drug način, kot prej in kot na čas gledate ostali.

Precej osebno sem se razkril, ampak saj iskanje in postavljanje zakladov je tudi doživetje, ki je nekaj povsem osebnega, saj ga vsak doživlja drugače.
Zadnjič spremenil VolkD, dne Če Dec 01, 2016 10:53 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
VolkD
Geolovec
Prispevkov: 152
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:58 pm

Re: Stjuza

Odgovor Napisal/-a VolkD » Ne Dec 28, 2014 11:08 am

jean napisal/-a:V glavnem GS bi za to rabil boljši sistem, a žal so si zamislili, da je GC last postavitelja. Mislim, da bi bilo boljše, da bi bila škatla last vseh.
Skratka, podpiram to kar je naredil Darko in sam bi naredil enako. Arhiv in na novo pa ob redkih izjemah, ko to res ne gre drugače - ko se lastnik ne javlja IN je potrebno spremenit koordinate, opis, tip....
Saj ni tako slabo, če ima zaklad svojega lastnika. Slabo je le, če lastnik pozabi na zaklad. Ta del bi morali spremeniti. Mislim, da bi ob včlanitvi morali dodati en tekst, ki bi povedal, da se zaklad lahko posvoji v primeru ko ____ ( vstavi poljubno 1mesec, 6 mesecev, emo leto, 3 leta,...) lastnika ni na spregled, torej se ne odzove na karkoli.

Mogoče pa bi to lahko bil predlog društva, da bi se stvari spremenile.

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1013
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Stjuza

Odgovor Napisal/-a icabrian » Ne Dec 28, 2014 11:25 am

Vsak zaklad ima svoj življenjski krog. Nekateri so daljši in se še niso končali, nekateri zakladi so odšli v cvetu mladosti, nekateri pa žal umirajo na obroke. Lokacija ni last zaklada in ni zaznamovana za vedno, če je tam nekdo postavil zaklad, ki je bil kasneje arhiviran. Tudi meni niso všeč reloaded zakladi, ker je to samo ponavljanje že videnega. Ni nobene potrebe po tem, da nov zaklad, pa četudi je v istem skrivališču, na nek način vleče zgodovino starega. Treba je postaviti novega, ki naj živi svoje življenje, brez referenc na starega. Mene nič ne moti nepobrana škatla na zemljevidu. Nobene prisile ni, da bi moral zaradi nje še enkrat na isti kraj. Vsekakor je boljše to, kot neka improvizacija brez formalnega lastnika. No, če je vse, kar šteje, samo povečanje števca, potem je pravzaprav vseeno, kaj je v skrivališču.

VolkD, tvoj ukrep je seveda hvalevreden, če si pripravljen skrbeti za ta zaklad, kot da bi bil tvoj. Vendar bi bilo v tem primeru bolje, če bi dal predlog, da se zaklad arhivira - lastnik se ne oglaša in se z geocachingom več kot očitno že dolgo ne ukvarja več - in na isto mesto postavil svojega. Tako bi mu lahko dodal kako svoje zrno, recimo kak spomin iz otroštva, ki ga omenjaš. Če ne, je vse skupaj na istem kot http://coord.info/GC3VCMD, za katerega je obnovitelj sam povedal, da ga je obnovil samo za svoj vpis in da se seveda ne bo zganil, če bo naslednji dan spet potreben vzdrževanja.
V glavnem GS bi za to rabil boljši sistem, a žal so si zamislili, da je GC last postavitelja.
Nič si niso zamislili, tako je. Škatla, ki sem jo sam postavil, je moja, dokler je ne predam komu drugemu. Dvomim, da bi bilo kaj bolje, če bi bil zaklad last vseh in hkrati nikogar. In bi vsak, ki mu ne bi bilo kaj všeč, naredil z njim še kaj po svoje. Potrebovali bi kvečjemu več osveščanja, da se škatle ne bi kar tako ad hoc obnavljale samo zato, ker se nekateri ne morejo sprijazniti s tem, da je neuspeh eden od možnih izidov iskanja. Ali ker se jim zdi, da so za vpis dovoljena vsa sredstva in da odhod z lokacije brez najdbe ni sprejemljiv. Nevzdrževani zakladi, ki jih je latnik zapustil, naj gredo ali v posvojitev ali v arhiv. Lastniki, ki zapuščajo igro, bi morali za to poskrbeti sami (ja, pa tudi lakote ne bi smelo biti več na svetu).

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1013
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Stjuza

Odgovor Napisal/-a icabrian » Ne Dec 28, 2014 11:28 am

Ta del bi morali spremeniti. Mislim, da bi ob včlanitvi morali dodati en tekst, ki bi povedal, da se zaklad lahko posvoji v primeru ko ____ ( vstavi poljubno 1mesec, 6 mesecev, emo leto, 3 leta,...) lastnika ni na spregled, torej se ne odzove na karkoli.
To ni tako enostavno, sploh pa ne v svetu, v katerem je zasebna lastnina nedotakljiva svetinja. Glede tega bi bilo treba kvečjemu več osveščanja, tudi igralcev, ki igro zapustijo. Naj pospravijo za sabo, tako kot je to naredil Heir na Jurčičevi poti. Sicer nam je žal zaradi tega, a je po mojem veliko bolje kot da bi škatle, ki so bile menda zelo potrebne vzdrževanja, prepustil same sebi.

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1013
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Stjuza

Odgovor Napisal/-a icabrian » Ne Dec 28, 2014 1:21 pm

vzemimo za primer prvi slovenski zaklad. Če se tega arhivira in postavi novega, to potem ni več prvi zaklad, ne?
Ne. Tudi ne bi bilo treba, da je. Naj počiva v miru. Tako kot prvi zaklad vseh časov. Že dolgo ga ni več. Je pa tam zdaj nekaj drugega, kar spominja nanj in je prav tako obiskano... http://coord.info/GCGV0P

Najstarejši še aktivni zaklad Mingo (http://coord.info/GC30) je bil uničen že kar nekajkrat in se spomnim debat na GC forumu, da bi ga morali pustiti, naj častno odide v arhiv. Po pričakovanju so bila mnenja deljena. Nekdo je celo vztrajno z betonom zalival luknjo, v katero je vkopan. Pa se je vedno našel kdo, ki jo je na novo izkopal. Nič koliko sledljivčkov je izginilo samo zato, da se je lahko še nekaj najditeljev okitilo s trofejo najstarejšega.

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: Stjuza

Odgovor Napisal/-a bubiji » Ne Dec 28, 2014 10:35 pm

Tudi sam sem obnovil nekaj zakladov. Zadnjega v Puli, kjer je ostal le še logbook brez vrečke, škatle, ... Rezultat? Zaklad je prezivel dež naslednje noči, konec tedna pa je izginil. Jaz sem bil doma. Obnovil ga je nek avstrijec, spet samo za par dni. Zgodba se je še večkrat ponovila. Jaz sem dobil svojo lekcijo.

Ponovno postavljeni zakladi? Večna debata o njih smiselnosti. Zame sprejemljiva rešitev, če je originalni lastnik zapustil igro in ne želi predati škatlice naprej. In še posebej, če novi lastnik nadgradi zaklad s svojim pristopom. Recimo Otok Reloaded v Kranju.

Je pa icabrian lepo napisal: vsak zaklad ima svoje življenje. V končni fazi je obnova tujega zaklada osebna odločitev vsakega iskalca. Nekaterim bo to všeč, druge bo motilo, tretjim bo vseeno.
Slika

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov