novinec

Uporabniški avatar
Ljubljanski pirati
Geolovec
Prispevkov: 107
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:31 pm

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a Ljubljanski pirati » Sr Apr 22, 2015 1:17 pm

5roker7 napisal/-a:Najbrž bo res bolje,da sploh ne začnem s to igro,ker res ne bi rad kaj "zašuštral"
Sploh nimaš kaj zašuštrat! Lahko samo na lažji način prideš do zelo dobrih informacija in lažji vstop v igro.

Uporabniški avatar
5roker7
Zelenec
Prispevkov: 16
Pridružen: Sr Dec 03, 2014 8:30 pm

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a 5roker7 » Sr Apr 22, 2015 3:20 pm

dr.gumpi napisal/-a:Daj no daj, saj ni tako hudo. Za začetek nam zaupaj s kje si. Vsaj regijo no.
Garmina sem kupil predvsem zato ker veliko hodim in tečem.Zdaj ko ga že imam pa bi ga rad izkoristil še za kaj drugega.Ta igra se mi je zdela zanimiva zato sem hotel poizkusiti.
Videl sem, da je nekaj skrito tudi blizu Tolmina,jaz pa živim le nekaj kilometrov stran.Mogoče živi blizu Tolmina kdo ki se s tem ukvarja in bi mi lahko malo pomagal.

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1022
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a icabrian » Sr Apr 22, 2015 3:29 pm

Ne, res ni tako hudo, je prav zabavno. Tudi začeti ni težko, samo težko je kaj svetovati, če ne vemo, kako daleč si sploh si in kje si trčil ob težave. Za geocaching potrebuješ poleg GPS naprave tudi račun na spletni strani geocaching.com, saj tam dobiš podatke o tem, kje so zakladi skriti. A to že imaš? Osnovno članstvo je brezplačno.

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Sr Apr 22, 2015 4:27 pm

Okoli Tolmina je kar nekaj zakladov, tudi lepih ali vsaj na lepih lokacijah. Če še rad hodiš ali kolesariš, bo pa to itak prava zadeva zate.

Uporabniški avatar
Adven2rer
Zelenec
Prispevkov: 26
Pridružen: So Maj 10, 2014 10:24 am

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a Adven2rer » Sr Apr 22, 2015 9:32 pm

5roker7 napisal/-a:
dr.gumpi napisal/-a:Daj no daj, saj ni tako hudo. Za začetek nam zaupaj s kje si. Vsaj regijo no.
Garmina sem kupil predvsem zato ker veliko hodim in tečem.Zdaj ko ga že imam pa bi ga rad izkoristil še za kaj drugega.Ta igra se mi je zdela zanimiva zato sem hotel poizkusiti.
Videl sem, da je nekaj skrito tudi blizu Tolmina,jaz pa živim le nekaj kilometrov stran.Mogoče živi blizu Tolmina kdo ki se s tem ukvarja in bi mi lahko malo pomagal.
Malo južneje od Tolmina, v (Spodnji) Idriji, so tudi kar lepi zakladi postavjeni.
Predvsem pa so zelo raznovrstni :)
Zatorej si lepo vabljen, ne samo zaradi žlikrofov :D

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a jean » Če Apr 23, 2015 12:53 pm

Priporočeno je tudi branje prispevkov v kategoriji za Začetnike na spletni strani geolovec.si
http://www.geocacher.si/category/baza-z ... ke/page/3/

Uporabniški avatar
VolkD
Geolovec
Prispevkov: 152
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:58 pm

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a VolkD » Po Apr 27, 2015 10:37 pm

Ne jemlji tistih 100 najdenih, preden začneš povsem zares. Lahko jih je tudi bistveno manj. Lahko pa pri 200 najdenih še vedno ne dojameš v čem je point.
Skratka, pri skrivanju zakladka se moraš vživeti v tistega, ki ga bo iskal. Če tega ne narediš si v bistvu že zgrešil cilj svojega početja, saj tistim, ki tak zaklad iščejo ne boš pripravil veselja ampak jezo. In jezni bodo jasno nate ne na zakladek. Če pred tem ne najdeš vsaj nekaj zakladkov, potem se seveda ne moreš v to vlogo vživeti. In tudi če najdeš recimo 10 zakladkov se še vedno lahko zgodi, da si našel 10 ravno takih, ki so karnekaj. Torej si na ta način ne boš uspel ustvariti slike tega, kar je ljudem všeč.
Če na neko lokacijo postaviš zakladek, potem to pomeni, da tja vabiš ljudi, s katerimi bi tako ali drugače rad prijateljeval. Razmisli malo zakaj bi vse te potencialne prijatelje rad povabil ravno tja. Prevrnjene smetarske kante in kupi gnoja torej verjetno odpadejo ?!!
Ko začneš vpisovati podatke o svojem prvo postavljenem boš naletel na stvari, ki jih (verjetno) v svojih prvih 10 najdenih sploh nisi opazil. Ena takih, ki se ti zatakne je določitev težavnosti iskanja. Kako boš to določil, če z iskanjem še nimaš nobene izkušnje ? Določitev težavnosti terena je tudi ena takih stvari na kateri se lahko spotakne tudi precej bolj izkušen igralec, ki postavlja zakladke.

Primer: Sam sem invalid. Ni ravno hudo, a levica težko dvigne kaj več kot dobrega pol kilograma podobno je z levo nogo. Načeloma se na težavnost/ teren nad 3.5 nikoli ne spravim, ker seveda nebi zmogel. Meni je ta informacija torej izjemno pomembna ( priznaj, da o tem nisi razmišljal). Kot primer povem za trail, ki sem ga naredil ( avtor se bo sigurno prepoznal). Vsi zakladki so bili označeni z težavnostno stopnjo 3. Torej gremo! Izjemna pot obilo užitka. No pa sem nekje na sredini naletel na enega zaradi katerega sem moral priti še naslednji teden, saj mi je le ta vzel preveč časa. Namig je bil visim. In je visel. Le da nekoliko višje v drevesu. Za običajnega človeka je bilo to "šala mala". Jaz pa sem iz bližnje in daljnje okolice nanosil kup materiala, da sem preko tega prišel do prve veje in naprej so zakladka. Potem sem ves ta material seveda znosil še nazaj. Takole nekako 3 ure je trajalo :)

Naslednja zadeva, ki preseneti ob vpisu so oznake,
ki povedo veliko ali pa jih ne opaziš. Oznake, kakšen je dostop, je primerno za kolesa, pse, otroke,... Začetnik brez izkušenje tega ponavadi sploh ne izpolni in tako že v startu osiromaši svojo postavitev.
Mi ki iščemo imamo radi originalne rešitve skrivanja, nismo pa veseli tega, da je skrito tako, da nihče ne more poiskati. Zakladki tipa "najebali se boste" iskalcem ne dajo veselja, postavljalcu pa dvignejo ego zgolj za tri dni, potem pa ga okolje zavrže.
Nič manj ni pomembna posoda v katero namestiš zakladek. Razočaranje nekoga, ki zakladek najde, a je log tako premočen, da vpis ni mogoče je namreč lahko kar veliko. In ko smo že pri mokrem logu,... ne postavljaj zakladkov daleč od poti po katerih se pogosto giblješ. Zakladke je treba namreč tudi vzdrževati.

To je bilo le nekaj pogledov na stvari, ki jih MORAŠ vedeti preden se tega lotiš.
Aja,.. še to - kako je z mano? Jah trenutno imam nekaj preko 300 najdenih in enega postavljenega. Postavil sem ga, ko sem imel nekje okrog 100 najdenih. Če bi ga postavil danes, bi ga postavil drugače. Saj ne da sem kaj veliko narobe naredil, a vendar: Če bi bil postavljen drugače, bi bi mel več obiska. In tole postavljamo zato, da bodo ljudje prihajali , mar ne?

Uporabniški avatar
pikacu
FTF lovec
Prispevkov: 332
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 11:29 am

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a pikacu » To Apr 28, 2015 7:59 pm

Ne ustraši se tehle nasvetov, kajti postavljanje zakladov nikakor ni obvezno.
Sam začetek ni težak, potrebuješ pa vsaj osnovni uporabniški račun na geocaching.com, ki je zastonj in povsem zadostuje.
Naša skupina je imela za sabo okoli 1000 najdb, preden je prešla na plačljivega.

Opozorila predhodnikov se nanašajo predvsem na to, da je ob velikem številu zakladov v Sloveniji kar nekaj takih, ki nimajo kaj pokazati ali povedati in zato dajo slab priokus. Ko boš na spletni strani iskal zaklade, boš videl, da je na levi strani navedeno število priljubljenčkov (favourite points). To število pove, koliko "premium" članov je pohvalilo zaklad. Večje število priljubljenčkov oz. večji odstotek le-teh ima zaklad, bolj zanesljivo je vreden obiska.

JA, idrijski zakladi so zelo zanimivi in so tudi na našem spisku, pa nekako ne pridemo do prostega sončnega konca tedna....
So pa morda za začetek malce zahtevni?

Vsekakor priporočam, da začneš z navadnimi, t.j., "traditional" zakladi. Tu imaš podane točne koordinate, kje je skrita škatlica. Izberi si kraj, kamor bi tudi sicer šel, saj je v večini primerov smisel takih zakladov v tem, da ti pokažejo kak nov kraj, ali pa povedo o njem kakšno zanimivost.
Potem imaš večstopenjske, "multi", zaklade. Tam ponavadi dobiš začetne koordinate, kjer dobiš navodila, kako izračunati naslednjo točko, na tej podatke za tretjo in tako naprej do končne.
Če imaš rad uganke, potem so "puzzle" stvar zate. Pot do izračuna koordinat je odvisna od postavljalca in je lahko praktično karkoli.
Zemeljski ali "earth" zakladi ti pokažejo in razložijo kakšno geološko zanimivost.
Ostali tipi zakladov so redkejši.
Vse skupaj je zelo dobro razloženo na strani, ki ti jo je podal Jean.

Midva bova od petka do nedelje v Kobaridu in z veseljem te lahko vzameva s sabo in ti pokaževa, kako se lotiti iskanja.
Obilo užitkov pri igri in dobrodošel.

Uporabniški avatar
5roker7
Zelenec
Prispevkov: 16
Pridružen: Sr Dec 03, 2014 8:30 pm

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a 5roker7 » To Maj 12, 2015 10:23 pm

dr.gumpi napisal/-a:In bog ne daj, da bi skril (že) kakšen zaklad. Kot vidim jih prav veliko še nisi našel ali pa sploh nobenega, z garminom ne znaš delat, torej bodo tudi točne koordinate težava, pa še kaj. Ja, lokalni geolovec bi bila super zadeva, pa da ti malo razloži stvari v živo.
Kot kaže sem se okužil z zakladi :)
Mojega prvega sem našel s pomočjo PIKACU skupine.
Sedaj sem pri 7.mih in bom še iskal,saj mi je igra všeč.Sam pa jih še dolgo (če sploh)ne bom nastavljal.
Lep pozdrav.
Bruno

Uporabniški avatar
lynx.attentus
Geolovec
Prispevkov: 78
Pridružen: Pe Dec 03, 2010 1:13 pm

Re: novinec

Odgovor Napisal/-a lynx.attentus » Sr Maj 13, 2015 6:58 am

Živijo,

ne se bati s postavitvijo zaklada. Tako visoka znanost pa zopet ni. Imeti moraš samo ''dobro'' idejo in dobro škatlico. Tistih 100 najdb pa imaš bolj kot ne za nabiranje idej in da vidiš, kako so nekateri zakladi skriti (ali so + ali so -). Tako da... naj te poplava nasvetov ne odvrne od postavitve zaklada.

Jaz sem tudi eden izmed ''grešnikov'', nad katerimi bentijo/bentimo, ki so postavili svoj prvi zaklad 30.12.2010, prvi zaklad pa sem našel 9.1.2011 :D Je pa dobro skrit, v dobri škatlici na odlični lokaciji, tako da je pobral 24 favoritkov.

Srečno!

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov