Geocaches are never buried ...

Odgovori
Uporabniški avatar
CASPARVS
Zelenec
Prispevkov: 31
Pridružen: Ne Mar 25, 2012 8:01 pm

Geocaches are never buried ...

Odgovor Napisal/-a CASPARVS » Po Sep 02, 2013 11:45 pm

Geocaches are never buried, neither partially nor completely.
If one has to dig or create a hole in the ground when placing or finding a geocache, it is not allowed.
Pravilo številka 3, nekaterim znano tudi kot eno izmed najkontroverznejših smernic geocachinga. Je bilo že kar nekaj rečeno okoli tega, pa vseeno. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Jaz osebno menim, da je treba to pravilo jemati s kančkom zdrave pameti in da se ga ni treba vedno držati dobesedno, sploh tistega dela, ki govori o iskanju. V nasprotnem primeru bi moralo biti veliko število odlično zastavljenih zakladov arhiviranih (meni poznani "Da Vinci" o katerem se na YouTubu krešejo mnenja, ali je zakopan ali ne). Seveda je v osnovi povsem jasno, zakaj sploh obstaja ta "zakon". Predstavljajte si nadebudne geolovce, ki hodijo s krampi in lopatami po parku Tivoli ali pa kopljejo na erozijsko aktivni podlagi. Zagotovo to za naše okolje ne pomeni nič dobrega. Tu zraven ostaja tudi vprašanje o lastništvu zemlje in dovoljenju samega lastnika o postavitvi takega cacha na njegovem terenu ... Sprašujem vas: kdaj torej zamižati na eno oko glede tega pravila? Kje so meje? Ali naj pred objavo "spornega zaklada" razložim situacijo reviewerju in ga prosim da naredi izjemo?

Bom tukaj spodaj nalepil še sliko in linke nekaterih videov, ki prikazujejo GC spoilerje in jih lahko malo pokomentirate (bi naredil izjemo/definitivno proti pravilom, ...)

Slika

Video 1: https://www.youtube.com/watch?v=-XtNNURoiT4
Video 2: https://www.youtube.com/watch?v=2M98Lz6ylFI
Video 3: https://www.youtube.com/watch?v=-bwrJfWLQ0c

Pa še en video za "hec" :D : https://www.youtube.com/watch?v=x83_nHUtVxQ

Uporabniški avatar
pikacu
FTF lovec
Prispevkov: 346
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 11:29 am

Re: Geocaches are never buried ...

Odgovor Napisal/-a pikacu » Sr Sep 04, 2013 8:08 am

Sprašujem vas: kdaj torej zamižati na eno oko glede tega pravila? Kje so meje? Ali naj pred objavo "spornega zaklada" razložim situacijo reviewerju in ga prosim da naredi izjemo?
V Sloveniji je veliko dobrih zakladkov ki kršijo to pravilo in bi bilo škoda, če jih ne bi bilo. Pravilo je v takšni obliki, kot je sedaj, neuporabno in neživljenjsko. Moralo bi biti napisano bolj konkretno - kaj točno ni dovoljeno in kdaj ne. Zato ga je treba sedaj vzeti z zdravo mero razuma. Tukaj sem za to, da geolovci sami določimo meje, kaj je še dovoljeno in kaj ne, in sicer odvisno od konkretnega primera. Na primer, kar v zakladovem online logu (write note, maintenance needed,...).
Meni osebno se zdi bolj sporno skrivanje v kakšnem kamnitem zidu, kot pa v luknji v tleh.

Odsvetujem spraševati našega urednika. Morda ti Vrso celo dovoli, vendar se bojim, da bo dolgo trajalo, preden dobiš (pozitiven) odgovor. Jaz bi na tvojem mestu kar postavil, pri čemer sicer tvegaš, da te bo kakšen razjarjen geolovec zašpecal, če bo zaklad res preveč brutalno kršil to pravilo ;) In pa, če bo preveč dobro skrit, ne bo veliko najdb, zato boš morda sčasoma malo razočaran... Še vedno lahko naknadno spremeniš skrivališče, če se bo izkazalo za neprimerno.

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: Geocaches are never buried ...

Odgovor Napisal/-a bubiji » Sr Sep 04, 2013 7:34 pm

Na kratko: jaz toleriram zakopane, zabetonirane, ... zaklade, dokler niso pokriti z zemljo ali drobnim peskom. Sploh če je izvedba zanimiva, unikatna, ... In da ni potrebno kopati luknje, da jih najdeš.
Pravilo pa bi bilo dobro bolj človeško spisati. Če je tu zaradi ohranjanja narave, potem bi bilo morda bolje prepovedati kar igro. Nekateri so pri iskanju namreč zelo temeljiti in za vsak primer pregledajo vsak kamen ruševine, če je slučajno tu, čeprav je namig jasen - sosednje drevo. Tudi pri zakopanih zakladih je tako. Kaj kmalu se ti lahko najde nek genij, ki bo na lokacijo prinesel žepni bager, ker ga ima ravno pred bajto. Kar se tiče iskanja takih zakladov je pa tudi res, da mora avtor poskrbeti za jasna navodila, da ne brskamo po celem hribu (eden muckovih je že imel za posledico hrib, kot bi ga snel s soške fronte).
Da pokomentiram še filme:
1) Meni sprejemljivo. Ne vidim razlike med tem in tistim, ki leži prosto med skalami, pokrit z eno večjo.Boljše vsekakor, kot pa da bi prinesel s seboj kubik skal in napravil "možica". Če so navodila, koordinate ali namig dovolj jasni, da ne brskaš v krogu 20m za vsakim kamenčkom.
2) Enaka zgodba. Odvisno od lokacije. Če moraš dvigniti 100 skal, potem ne. Če so pa to trije kamni pri drevesu (jasna lokacija) pa mi ne predstavlja težave.
3) Takega bi pa rad našel, hehe. Namig je čudna rastlina in ko najdeš plastično rožo nekje sredi gozda, ti je vse skupaj jasno :)
4) Take vsebine bi si pa želel najti... Saj sem zadnjič res našel 600€ v enem, samo kaj ko je bil v dveh kosih :)
Slika

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost