Probleni in rešitve

Uporabniški avatar
Korencki
Geolovec
Prispevkov: 83
Pridružen: Če Jan 26, 2012 11:17 am

Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a Korencki » Po Jun 04, 2012 9:18 pm

Pojavil se je problem. Pravzaprav 2. Vsaj pri meni in me zanima če ima še kdo podobene probleme in kako jih rešuje.

1. Na GPS napravo (Oregon 450) imam naložene keške za vso SLO. Če GPS priklopim na PC in se povežem z Garmin Connect in prenesem v on line program pot ki sem jo recimo prekolesaril mi isti trenutek zginejo vsi zakladi. Ne prikaže mi jih ne na zemljevidu in ne v mapi kjer bi morali biti zakladki. Če pogledam kaj je zapisano na SD kartici GPSa kjer sem imel shranjena 2 PQja z vsemi zakladi vidim 2 zapisa z oznako xyz.gpx, fizično pa sta izginila oba zapisa xyz-wpts.gpx. Že ene 3× sem zaradi tega šel na teren po keške z figo v žepu :x . Zakaj prihaja do tega in kako naj se tega rešim, razen z tem da sem pozoren in vedno po prenosu "prekolesarjene poti" naložim nazaj na GPS ponovno PQ???

2. Kadar GPS priklopim na PC se včasih poveže z PCjem kot eksterna enota včasih pa se mi GPS priklopi in tam kjer kaže koliko je polna baterija kaže znak ki mi daje vedet da je GPS priklopljen na elektriko in ne troši baterije. Zakaj prihaja do tega da se sam odloča kako bo priklopljen in ali bi dejansko lahko imel GPS priklopljen v avtomobilu na avto-polnilec da na poti ne trošim baterije?

Upam da nisem preveč zakompliciral z vprašanji :oops:

LP

Uporabniški avatar
5-r
Geolovec
Prispevkov: 52
Pridružen: Če Jan 26, 2012 11:44 am

Re: Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a 5-r » Po Jun 04, 2012 11:01 pm

Na 1) sicer nimam nobenega odgovora, pri 2) pa lahko potrdim - če imaš original Garminov avto-polnilec, ga brez problema uporabljaš za napajanje Oregona - jaz to precej s pridom uporabljam (čeprav mi baterije - če so res polne, načeloma držijo cel dan keškanja). Ob priklopu na PC pa kot kaže tvoja naprava ne zazna vedno pravilno data kabla - lahko da je je USB port ali pa kabel "bolj čuden" - poskusi s kakim drugim kablom oz. portom..

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 253
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Re: Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a bucar » To Jun 05, 2012 8:17 am

Glede prve točke ne vem, ker ne uporabljam Connecta. Naprava sama ničesar ne briše po kartici (po mojem vedenju), tako da bi jaz za to obtožil software.

Glede napajanja je tako, da ima mini USB konektor (ta, ki ga imajo Garmini) en pin več, kot je nujno potreben za USB protokol in je namenjen razlikovanju med host in master napravo (vezan na GND ali pa nikamor). Kar nekaj naprav (ne samo Garmin) pa ta pin uporablja za ločevanje med podatkovnim in napajalnim kablom tako, da nanj vežejo upor na GND. Garmin ima ta upor okoli 17 kOhm, če se ne motim. Tako lahko tudi vsak sam z nekaj spajkanja naredi napajalni kabel iz navadnega.

Torej tisti, ki imajo problem, da priklopijo GPS v avtu na nek polnilec z USB kablom, garmin pa gre v "data mode", oz. "mass storage mode" in se z njim ne da navigirati,lahko to rešijo na več načinov:

1. popravi kabel (lotanje upora),
2. nakup kabla, ali vmesnika, ki ima pravilni upor že zlotan,
3. nastavitev t.i. "Spanner mode" v sistemskem meniju, potem te naprava ob VSAKEM priklopu vpraša, ali želiš data mode ali samo napajanje (tudi ob priklopu na PC).

Mi imamo nastavljeno, kot v točki 3.

Uporabniški avatar
pikacu
FTF lovec
Prispevkov: 288
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 11:29 am

Re: Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a pikacu » To Jun 05, 2012 9:45 am

Ad 1.: sem imel tudi jaz že kakšne 3x podobne težave, da sem šele na terenu ugotovil, da PQ "ni prijel". Ker so bile težave zelo redke, ne vem natančno, kaj sem delal, je pa vedno pomagalo, da sem še enkrat naložil na napravo PQ datoteki. Pri zadnjem primeru pa sem res nekaj šaril okrog trackov: iz PC-ja sen naložil nov track, potem pa sem ga iz naprave spet zbrisal (preko PC-ja), ker ni bil dober. No, na terenu sem potem ugotovil, da je baza keškov prazna :evil: (takrat sem imel s sabo še stari GPS z vnešenimi keški za obdelat in se je na srečo dobro izšlo). Z Garmin Connectom pa nimam izkušenj. Sedaj po vsakem uploadanju PQ-ja preverim, če je v redu (se še ni zgodilo, da ne bi bilo...).

Ad 2.: meni včasih ne zazna priklopa naprave, a če vtaknem v nek drug USB port, potem dela. Vendar je to problem mojega računalnika oz. OS (Windows 7 :roll: ), ker se podobno dogaja tudi z drugimi napravami (spominski ključek, fotoaparat,...). Takih težav, kot jih imaš ti, nimam - baterije polnim s posebnim polnilcem (niti nisem vedel, da naj bi se jih dalo polniti direktno v Oregonu).

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 253
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Re: Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a bucar » To Jun 05, 2012 10:21 am

GPSi tipično ob vsakem zagonu preverijo vse GPX datoteke in, vkolikor je bila kakšna spremenjena, spremembe vnesejo v neko "centralno bazo". Po vnosu velikega števila novih točk je tako privo prižiganje malo daljše, ostala pa ne več. Tak primer so tudi npr. nekateri modeli Nuvijev, ki shranjujejo poti in točke v datoteko current.gpx. Po uvozu originalni GPX ignorirajo. Če izbrišemo originalni GPX, točke sploh ne bodo izginile, na našem Nuviju je npr. cela procedura brisanje priljubljenih: posamezne priljubljene se da izbrisati le neposredno iz naprave, ne pa iz PCja. Podobno ima tudi Oregon in podobni, saj je zakladkov na napravi ne da brisati ali popravljati, potrebno jih je prekopirati med "Točke", šele potem jih lahko "šraufamo".

S takim pristopom se pohitri prižiganje GPSa: če GPX od zadnjega branja ni bil spremenjen, ga ignoriraj. Problem pa nastane, če je s "centralno bazo" šaril nek drug program in povozil podatke. Čeprav je GPX še na napravi, ga bo naprava (po gornjem pravilu) ignorirala. Rešitev je žal ali ponovno nalaganje datoteke (z novo uro!, ukaz copy ne spremeni ure!) ali pa zgolj sprememba datuma in ure GPX datoteke na napravi. Tega se pod Windows ne da narediti enostavno, potrebujemo ali kak trik (npr. odpremo datoteko v Notepadu, naredimo in pobrišemo presledek ter shranimo) ali pa uporabimo orodje, ki to zna (npr. ukaz touch ali kak freecommander).

Žal pa ne poznam nobenega načina, ki bi na terenu (brez priklopa na PC) prisilil napravo, da še enkrat prebere vse GPXe v centralno bazo.

Uporabniški avatar
icabrian
Zasvojenec
Prispevkov: 991
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a icabrian » To Jun 05, 2012 10:44 am

Podobno ima tudi Oregon in podobni, saj je zakladkov na napravi ne da brisati ali popravljati, potrebno jih je prekopirati med "Točke", šele potem jih lahko "šraufamo".
Ja, tudi na Dakoti je tako. Res ne štekam, zakaj jim je odveč narediti možnost, da bi posamezen zaklad lahko zbrisal kar iz menija. Ali pa da bi, bog ne daj, res kaj spreminjal... :roll:

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 253
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Re: Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a bucar » To Jun 05, 2012 1:08 pm

To bi zelo upočasnilo GPS (beri podražilo hardware za isto hitrost dela). GPS obdeluje vse podatke v nekih svojih internih formatih, da lahko do njih hitro dostopa. Kakršnekoli možnosti urejanja bi vse skupaj močno zakomplicirale. Zato se to dela le na računalniku. Uvoziš PQs podatki o zakladkih v program (npr. GSAK), podatke popraviš, olepšaš, dopišeš, dorišeš,... in potem preneseš na GPS.
Drugače pa je pri pametnih telefonih, ki so precej bolj zmogljivi od GPSov. Tam imaš vse v enem, močan procesor in GPS.

Uporabniški avatar
icabrian
Zasvojenec
Prispevkov: 991
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a icabrian » To Jun 05, 2012 3:05 pm

Ja, to razumem. Sem se na svoje oči prepričal, kako to gre, ko sem dal not topo karto cele Kalifornije (=4GB velik img)... :shock: Ampak zbrisat GPX od enega zaklada kar iz menija pa res ne bi smel biti problem...

Uporabniški avatar
Geobunkelj.si
Administrator
Prispevkov: 240
Pridružen: Če Jan 19, 2012 6:40 pm

Re: Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a Geobunkelj.si » To Jun 05, 2012 5:15 pm

1) Se mi še ni zgodilo, da bi PQ "shodil", bom načrtno poskusil connectat na connect :)

2) Ko je bilo omenjeno, GPS prepozna kabel glede na upornost enega pina proti masi. Z original kablom še nisem imel težav, "kitajc" pa mi je precej nagajal, tako da sem ga sam predelal s pravim uporom in špila kot original.

Uporabniški avatar
Korencki
Geolovec
Prispevkov: 83
Pridružen: Če Jan 26, 2012 11:17 am

Re: Probleni in rešitve

Odgovor Napisal/-a Korencki » To Jun 05, 2012 7:41 pm

1. Bom še sledil dogajanju a iz previdnosti bom pred keškanjem prej na novo naložil PQ

2. Uporabljam samo original kabel, ki je stalno v istem USB portu. Bom preklopil še na drugega in opazoval če bo kaj drugače. Me pa zanima če je umetnost nastaviti t.i. "Spanner mode". Če ni bi prosil če ni kdo lahko razloži step by step postopek.

Hvala vsem za pomoč in zelo podrobne razlage. Nekaj zadev sem si moral prebrat celo dvakrat ker pač nisem nek PC znalec da sem vsaj približno dojel zadevo. Sedaj pač vem da GPS le ni tako ne zakomplicirana zadeva :D. Še enkrat hvala vsem ki mi pomagate.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost