Stran 1 od 1

Galileo

Objavljeno: So Dec 24, 2016 2:05 pm
Napisal/-a boris0511
Na strani vesolje.net sem zasledil članek, da je od sredine decembra postal operativen evropski navigacijski sistem Galileo. Ni še čisto izgrajen, v uporabi je 18 satelitov od načrtovanih 30. Bo pa do leta 2020 dosegel polno operativnost.
Kot je razbrati, bo odprta storitev brezplačna za državljane. Se pravi, geolovci bomo imeli prost dostop do signala in možnost zelo natančne navigacije. Dobra novica.
Manj vzpodbudno je, da ne pametni telefoni in ne tablice še nimajo vgrajenega nabora čipov, ki jih podpira Galileo. Pa se vsi proizvajalci in prodajalci hvalijo, kako pametne telefone imajo. Ali je to nezaupanje v ta sistem, ali pa imajo kakšno drugo informacijo in se jim še ne mudi. Svetla izjema je španski BQ, ki v nekaterih mobijih oglašuje povezljivost poleg GPS in Glonass-a še Galileo.
Upam, da bo na tej spletni strani v kratkem poglobljen članek na to temo.

Vsem vam želim miren božični večer in v prihajajočem letu trdnega zdravja in obilo veselja v geolovu.

Re: Galileo

Objavljeno: So Mar 03, 2018 5:51 pm
Napisal/-a Aleksander
Na včerajšnjem srečanju Geočvek o naprednih orodjih za geolov https://coord.info/GC7G608 je bilo nekaj geolovcev, ki že imajo pametne telefone z Galileom. Te bi prosil, če lahko opišejo kakšna je razlika v GPS natačnosti.

Re: Galileo

Objavljeno: Ne Mar 04, 2018 11:01 pm
Napisal/-a Kremenčkovi
Tvoje vprašanje me je zintrigiralo, da sem šel malo raziskovat. Moj mobilnik predlani ob nakupu ni podpiral standarda, danes ko berem za nazaj, so pri Applu omogočili podporo do 6S modelov. Druga finta pa je s pokritostjo, ob splavitvi je pisalo, da deluje v omejenem obsegu. Glej https://ec.europa.eu/slovenia/node/4130_sl (zadnji odstavek). Potem sem naletel tudi na informacijo, da so konec lanskega leta v sistem dodali nove satelite, glej http://www.blog.uporabnastran.si/2017/1 ... ljivostjo/

Torej bi teoretično med letošnjim poletjem moralo polno delovati tudi pri nas in okolici. Doslej pa lahko rečem le, da ročna naprava v točnosti prešiša jabučka v gozdu ali težko dostopnih krajih. Je pa bolj komot in uporabniku prijazno dostopati do podatkov prek telefona. Kakšno bolj konkretno pojasnilo bo pa moral dati kdo bolj podkovan od mene... :oops:

Re: Galileo

Objavljeno: To Mar 06, 2018 10:14 pm
Napisal/-a Rozmani
Lani (2017) je Broadcom izdal naslednjo generacijo dvofrekvenčnega L1/L5 BCM47755 GNSS chipseta, ki je na 30 cm natančen in 50% manj požrešen od dosedanjih!! Beri tukaj
Nisem zasledil, da bi Samsung s9 že imel vgrajen zadnjo verzijo .

Huawei P10 (in verjetno tudi ostali boljši telefoni zadnjih par let) uporablja Broadcom "Limited's Galileo-enabled BCM4774 GNSS chipset", ki je na 5 m natančen.

Izkušnje s GPSjem na mojem Huawai P10 so sicer dobre. Prva določitev koordinat TTFF (time to first fix) je hitra, dobro se odreže tudi v slabših razmerah (zaprti prostori, hosta, soteska). Na prostem mi najde okoli 25 satelitov, tudi Gallieo in katajske BDS satelite, največ pa ameriških in ruskih.

Danes sem si naložil program iz Playstore trgovine "GPSTest" od Barbeau in naredil primerjalni test s 3 leta starim Samsung S6 ter Huawei P10.
Šel sem malo dlje od okna v notranjost hiše (cca 3m).
- Samsung S6 je našel cca 11 satelitov, natančnost 20m
- Huawei P10 je našel 15 satelitov, natančnost 8m - nobenega Galliea!!!!

Super bi bilo narest še primerjavo s kakim novejšim Garminom, verjamem pa, da ni bistvenega odstopanja od novejših telefonov.

Re: Galileo

Objavljeno: Sr Mar 07, 2018 11:09 am
Napisal/-a Aleksander
Mojemu telefonu se počasi izteka življenjska doba. Pred nakupom novega bi rad vedel, ali višji modeli z večjo natančnostjo opravičijo vložek.
Zato bi lepo prosil, če lahko lastniki takih pametnih telefonov objavijo še kakšen primerjalni test pri geolovu.
Spisek telefonov in chipsetov z Galilejem je tukaj: http://www.usegalileo.eu/EN/inner.html#data=smartphone

Re: Galileo

Objavljeno: Ne Mar 11, 2018 11:17 pm
Napisal/-a Kremenčkovi
Če je podatek točen, da bo sistem polno operativen že poleti, je odločitev samo ena. Izbereš enega od trenutno razpoložljivih 39 modelov.

Naredil sem 2 meritvi na odprtem, eno v Ljubljani in drugo na Pokljuki. Obakrat je bil najboljši rezultat glede natančnosti 4 m. Če si pravilno tolmačim sliko, je nad nami kar 6 Galilejevih satelitov. :geek:

galileo.jpg
galileo.jpg (148.25 KiB) Pogledano 3292 krat