Nakup GPS naprave

Odgovori
Uporabniški avatar
Korencki
Geolovec
Prispevkov: 83
Pridružen: Če Jan 26, 2012 11:17 am

Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a Korencki » Če Feb 02, 2012 9:50 pm

Razmišljal sem že o nakupu GPS naprave čeprav me je do naših 100 zakladov pripeljal moj telefon z C:Geo programom. Ker ne poznam nikogar ki bi GPS napravo imel in bi mu zastavil par vprašanj se obračam na vas na forumu.
Ali ima GPS naprava močnejši sprejem satelitov kot moj HTC Desire HD? Dostikrat imam probleme z natančnostjo po gozdovih in v bližini višjih stavb.
Za kaj vse se da še poleg iskanja zakladov izkoristiti GPS napravo?
Je zaklado iskanje enostavnejše s programom na GPS napravi kot s tem kar imam sedaj?
Mogoče še kaka ideja, priporočilo, nasvet ... o čemerkoli, česar nisem vprašal.

Z vašimi odgovori se mi morda poraja še kako vprašanje, ki bo za vas morda smešno, tako kot so morda komu že zastavljena vprašanja a meni so odgovori neznanka. Zato hvala vsem, ki mi boste odgovorili.

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 259
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a bucar » Če Feb 02, 2012 10:24 pm

Na kratko je odgovor tak: kar bo bistveno bolje pri samostojni (novejši) GPS napravi je to, da bo sprejem precej boljši v težjih razmerah (v gozdu, blizu stavb, ozke soteske,...), naprava je precej bolj robustna (torej odporna na udarce, vodo, blato,...) ter ima izmenljive baterije(tipično uporabljajo standardne AA ali AAA baterije), kar pomeni, da jo lahko človek na polno žene od jutra do poznega večera. Slaba stran je to, da nimajo nobene internet povezave, tako da je potrebno zaklade vnaprej pripraviti in jih naložiti na napravo.

Moderne naprave omogočajo "paperless" delo, to pomeni, da je moč nanje naložiti opise, slike in dnevnike pri zakladih, zadnji Garmin preverjeno do 12000. Nanje je tudi moč zapisati komentar ob najdbi, vendar je treba potem doma napravo priklopiti na računalnik in komentarje poslati na GC.com (t.i. field notes). Meni je samostojna naprava precej bolj všeč kot telefon predvsem zaradi boljšega sprejema in robustnosti (telefon bi v zadnjem mesecu vsaj parkrat zmočil ali kopal iz kupa snega). Če robustnost ni zahtevana in baterije niso problem, potem pa je delo s telefonom in dobrim programom bistveno hitrejše in udobnejše ter ne zahteva nobene priprave, razen v tujini morda, da se izognemo stroškom z roamingom. Samostojna naprava je tudi dodaten (nemajhen) strošek.

Glede nasveta o modelu pa je vse odvisno od želja in možnosti (denarnih, kajpa). Mi smo toliko časa uporabljali telefon in prastar GPS, da nam je postalo jasno, kaj želimo in kaj nam ustreza in potem ni bilo problema pri izbiri modela. ;) Precej popularni so Garmini, mislim da je model Oregon še najbolj zastopan, cene novih so malo pod 300 EUR.

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 259
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a bucar » Če Feb 02, 2012 10:33 pm

Morda še komentar o dodatni uporabi: novejše Garmine je moč uporabljati v različnih načinih, tudi v avtu (navigacija), na kolesu ali pri teku (s senzorjem srčnega utripa za "fitnes"), ali seveda pohajkovanju po mestu ali hribih. Seveda se vse to da tudi s telefonom in ustreznim programom, tako da tu ni neke bistvene prednosti, oz. smo tam kot prej: razlika je v robustnosti in baterijah. (Torej z napravo prej zabiješ žebelj kot s telefonom :twisted: )

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Če Feb 02, 2012 10:36 pm

Nokia E5, A-GPS, baterija zdrži vsaj za cel dan dela, letela že marsikam, obstaja kup dosti dobrih programov celo za symbian, če malo pobrskaš. Zakaj bi že dajal 300 evrov za Oregona?

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 259
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a bucar » Če Feb 02, 2012 10:53 pm

Meni nokia ne vleče v redu v gozdu, A-GPS v tujini izklopim zaradi stroškov (in potem rabi 5 minut za prvi fix, če nisem na odprtem), program poznam samo en z dobro mapo (pa še ta je samo OSM), zaslonček se na soncu ne vidi dobro. Tudi meni je že padla na tla in preživela (hvalabogu), ampak v vodo pa še ne (niti ne upam probat). Garmin je bil že čisto od blata, ko sem z rokami ril v luknje pod drevesi in potem tipkal, pa sem ga enostavno umil v bližnjem potočku. Baterija na nokii ne zdrži za več kot par ur prižganega zaslončka in GPSa. Poleg tega imam slab občutek, če sem kje odročno in telefon ni poln (just in case).

Pa ne mislim začeti svetih vojn tule - se globoko strinjam, da človek ne rabi nujno samostojnega GPSa! Še telefon je v resnici odveč, tale jih ima 2500+ brez vsega ;) http://blog.geocaching.com/2011/12/geoc ... thout-gps/

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Pe Feb 03, 2012 7:42 am

To je car 8-)

Sicer pa bucar, nič ne rečem. Oregon je sigurno fajn zadeva, čeprav tako kot večina njih ni popolna. Če bi ga imel bi ga na vse pretege hvalil in to povsem upravičeno. Ni pa niti slučajno nujna za geocaching. Imam že nekaj petk v žepu, tudi terenskih, vse so bile najdene s telefonom ali dlančnikom.

Uporabniški avatar
pikacu
FTF lovec
Prispevkov: 350
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 11:29 am

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a pikacu » Pe Feb 03, 2012 8:35 am

Jaz uporabljam samostojni GPS, imam že drugi model. Najprej Magellana Explorist 500 sedaj Garmin Oregon 450. Takrat, ko sem začel, telefonov z gps še ni bilo in sem se navadil na samostojne naprave. Na prvi napravi sem se v bistvu naučil, kaj potrebujem in kaj želim imeti, tako da je bil drugi nakup dokaj straightforward - samo med dvema modeloma sem izbiral (drugi je bil Gpsmap 62s). Torej, kaj sem iskal:
- čimvečji zaslon (ko uporabljaš zemljevid, je velikost pomembna)
- topografski zemljevid Slovenije
- elektronski 3-osni kompas (ti zelo pride prav, ko stojiš na mestu, da ti še vedno kaže smer proti cilju; prej sem se moral stalno gibati, da je kazal v pravo smer. 3-osni mora biti zato, da ti ni treba naprave držati stalno pokonci/v istem položaju, da kaže pravilno).
- baterije za polnit (prvi je imel lion polnilno baterijo, sedanji uporablja 2xAA, kar je bolj praktično, saj imam s sabo rezervni komplet, če pa teh zmanjka, pa v najbližji trgovini kupiš nove)

Nazadnje sem se odločil na podlagi velikosti zaslona. In pa sedajnji je malo bolj priročen za v žep; druga izbira pa mislim, da ima vseeno malenkost boljši sprejem zaradi izpostavljene antene. Še to: gpsmap ima tipke, oregon pa touch screen, kar pomeni, da moram v tem mrazu snemati rokavice :shock:

Ko sem že imel v rokah novo napravo, sem zraven dobil še tele bombončke, ki jih prej nisem poznal/se zavedal, in bi jih sedaj obvezno vključil na seznam:
- paperless geocaching in podpora za pocket querye (sedaj printam samo še obsežnejše multije in pa vanetove earthzaklade ;) )
- chirp (da lahko najdeš bucarjev zakladek ;) ) - ampak to ima samo Garmin, če se ne motim
- podpora za wherigo (ampak to me še čaka v Kamniku)

Če bi sedaj kupoval, bi morda v izbiro vključil tudi dlančnik, ampak se bojim, da tam elektronski kompas ni na voljo. In pa za naročnino bi moral plačevati več, ker mi sedanja ne pokriva prenosa podatkov (oziroma tega sedaj nočem doplačevati).

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1032
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a icabrian » Pe Feb 03, 2012 8:41 am

Če še jaz dodam zrno... Kako leto nazaj sem si skušal omisliti telefon z GPS, pa je bil uspeh bolj polovičen (prav mi je, kaj pa nisem prebral, kako je s takrat zadnjimi odklepi za iPhona, če že tetovirana tipa, ki sta ga odklenila, tega nista storila :oops: ). In sem čez kak mesec nabavil še Dakoto 20. Takrat sem GPS hotel imeti predvsem za to, da bi beležil, kje hodim in kolesarim, pa za geotagging fotk, na koncu pa se je izkazal za eno najboljših igračk, kar sem jih kupil v zadnjih letih. Je tudi čisto spodobna cestna navigacija, poleg tega se pa da z njim it neko igro, kjer ljudje ene skrite škatle iščejo. ;) Skratka, res je, da vsak berač svojo malho hvali, ampak meni je danes kul, da imam samostojno napravo poleg telefona. Večinoma iz razlogov, ki so jih opisali že drugi. Tudi če bi mi danes GPS na telefonu začel čudežno delat, Dakota ne bi bila nič manj uporabljana. Vendar, če bi GPS na telefonu delal od vsega začetka, bi imel zagotovo zadržke glede samostojne naprave. Se pa strinjam, da se najbrž da večino zakladov najt tudi brez satelitske navigacije, ampak mene čisto dovolj zabava že iskanje z GPS.

Uporabniški avatar
mucek4
Geolovec
Prispevkov: 141
Pridružen: Če Jan 19, 2012 6:39 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a mucek4 » Pe Feb 03, 2012 9:13 am

Moje opažanje pa iz kontra stališča (nikoli imel samostojne GPS naprave, razen prvega Geekota, brez priklopa na PC). Sedaj uporabljam c:geo
- Velik zaslon (gre do 10.1" z Samsing tablico)
- cela vrsta zemljevidov (Google, OSM, najdi.si, manjka pa topo karta, ker google tega na Androidih nima)
- elektronski 3-osni kompas vgrajen v vse android naprave
- Hitra, preprosta in poceni menjava baterije (baterija za Desire, ki ga uporabljam stane cca 3€, polnilec 5)
- Paperless geocaching (Do sedaj še nisem natisnil keška) vkljčno s slikami v logih, slikami v opisih, ... Pocket Queriji so preteklost s tem.
- Podpora za whereigo
- Spontano iskanje keškov (pa poglejmo kaj se tukaj okrog nahaja)
- GCVote, opisi sledljivčkov, logiranje na poti, FTF alert, ....

Iz mojega stališča je nakup samostojen naprave skok nazaj v uporabnosti. Slabosti, ki pa se jim je težko izvleči pa sta:
- neodpornost na udarce in vlago
- nekoliko slabši GPS sprejem v težkih pogojih (Zunanji GPS ponavadi reši problem)

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 259
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a bucar » Pe Feb 03, 2012 2:33 pm

Mucek4 je sistematično napisal še drugo stran. Vidi se, da tehnično ni bistvenih razlik med obema, telefon je v primerjavi s samostojno enoto močno v prednosti po online delu in vsemu, kar sledi iz sposobnosti komunikacije. Vseeno je tu pomemben podatek, koliko funkcij je na voljo offline na terenu, v tujini recimo, ali kje v rovtah, kjer ni signala. Kako je z zemljevidi, dostopom do zakladov, itd. če si "offline" planiral ali če te zadane iznenada, ker pač ni GSM signala.

Mogoče je še eno stališče, ki ga je vredno omeniti, kjer nakup samostojne naprave nikakor NI skok nazaj v uporabnosti. Že res, da telefon nudi mnogo funkcij in goodijev, ampak ali so vse enako pomembne? Robustnost je včasih na terenu bistveno bolj važna od online dostopa do GCvote. 10inčne krhke tablice pač ne daš v roke otroku sredi nočnega blatnega Udin Boršta ;) . Na The stars je naš tamal blazno užival in tekel z GPSom v roki daleč naprej, da smo ga komaj dohajali. Sem prepričan, da bi v primeru telefona ali jaz ali on bil kisle volje. Če bi mu ga dal v roke, bi se jaz bal, če ga ne bi, bi bil se pa on manj zabaval :) Meni se prav samostojna robustna vododporna naprava zdi odlično uporabna za igrarije otrok v geocachingu in kolikor poznam družinskih ekip, nihče ne da telefona otroku v roke, z GPSom pa že petletniki lazijo po grmovju in gledajo puščico. (No, ne razumeti tega kot pravilo, gotovo se bo oglasil kdo, ki da otroku telefon v roke.) Tako da pri družinah z otroki je morda vseeno ceneje 300 EUR za dobro samostojno enoto, ki bo držala 10 let, kot pa par telefonov letno :lol:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost