GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Je osnovna oblika zaklada, ki je sestavljen najmanj iz škatle, svinčnika in dnevnika.
Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1013
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a icabrian » Pe Maj 08, 2015 6:42 am

Upam, da res ni več daleč dan, ko takega zaklada pri nas ne bo več mogoče objaviti. Do takrat pa je, pa brez zamere, edina vrsta vpisa, ki mu pritiče, NA. Sploh glede na ime zaklada, opis in vpise prvih najditeljev. Ta zaklad krši kar nekaj osnovnih pravil. Kdo od prvih najditeljev bo zahteval, naj se zaklad arhivira?

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Pe Maj 08, 2015 8:19 am

Jagoda? To je ziher žabar :lol: Sicer pa moram reči, da se (delno) strinjam z Žanom. Ali je komerciala se vidi iz opisa. Kaj pa je komerciala imamo lahko zelo različna mnenja. Moje osebno je dosti širše kot od koga drugega. Zato v takšnem primeru tudi ne stisnem NA loga. Pri tem sicer z vidika škatlice zanimivem zakladu je bila resna pomanjkljivost samo pomanjkanje logbooka. Kar sva z žabarjem rešila. Je pa res, da se v takšnih primerih, kot je ta nesrečna qlandia res postavlja vprašanje, če ne pljuvamo v svojo skledo. A nismo rekli, da bomo učili, ne pa takoj šli na nož? Ker ne se potem čudit, zakaj je tako malo novih zakladov ...

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Pe Maj 08, 2015 9:44 am

Kešek sam po sebi je čisto v redu, velikost klasičnega nanota, samo manj prostora za logbook. Se ga pa majhnega da dat notri. A je to zadosti? Itak, samo, da bi moral pogosteje menjavat.

Uporabniški avatar
VolkD
Geolovec
Prispevkov: 152
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:58 pm

Re: GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a VolkD » Pe Maj 08, 2015 1:28 pm

Kako jaz vidim tole:

Kakšna čudna reklama za en kešek v Kranju !?

Uporabniški avatar
bojank
Geolovec
Prispevkov: 70
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 1:12 pm

Re: GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a bojank » So Maj 09, 2015 7:32 am

Pri tem sicer z vidika škatlice zanimivem zakladu je bila resna pomanjkljivost samo pomanjkanje logbooka. Kar sva z žabarjem rešila. Je pa res, da se v takšnih primerih, kot je ta nesrečna qlandia res postavlja vprašanje, če ne pljuvamo v svojo skledo. A nismo rekli, da bomo učili, ne pa takoj šli na nož? Ker ne se potem čudit, zakaj je tako malo novih zakladov
Kljub temu, da se spuščam v nevarne vode (berem tudi hangoutse), mi ne da miru, da ne odgovorim na zgornje besede. Pa že večkrat sem. Očitno se ne bomo nikdar poenotili v tem, kaj ni pravilno in kaj ni dobro oziroma obratno. Na žalost po vseh letih še vedno prevladuje število takih, ki bi logirali vsako škatlico, ne glede na pravila, kvaliteto in okoliščine. Smeško++ rules.
In Qlandija: problem, poleg kršitve strogega pravila o komercialnih nazivih in tistega o manjkajočem trakcu, vidim v izbiri strogo nadzorovanega območja z varnostniki. Tu ne vidim razlike s privatnim območjem, kjer tem stvarem znano enotno reči ne. Na to bi morali biti pozorni avtorji zakladov in že po prvem opozorilu nekaj ukreniti.
Res smo rekli, da bomo učili in to tudi delamo. A spuščanje »skozi« zaklade, ki ne zadoščajo osnovnim zahtevam, mora biti še vedno na začetku obravnave vsakega takega primera. Ne strinjam se, da je to vzrok majhni objavi novih zakladov.
Mimogrede sem se ozrl še v zgodovino povsem podobnih zakladov v Ljubljani, ki so že na smetišču: Shopping center Rudnik, Zaraščeni tir (prvotno Lek) in Pomoč na cesti (prvotno AMZS). Nič se ne premakne, pojejo Pankrti.

Uporabniški avatar
mucek4
Geolovec
Prispevkov: 141
Pridružen: Če Jan 19, 2012 6:39 pm

Re: GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a mucek4 » Sr Maj 13, 2015 11:17 am

Če je bil Igor prepričan, da potrebuje NA log naj bi ga sam stisnil.
Ampak tukaj se bom postavil v vlogo, ki sem jo enkrat v življenju že doživel. Res tak zakladek potrebuje NA? Citiram nekoga drugega: Ta zakladek se da z manjšimi popravki popolnoma lepo popraviti. Dajmo lastniku čas da zadevo uredi. Konec navedka. Ali pač?
Če odmislimo, da je ime zakladka kakršno je, ga lahko preprosto preimenujemo v zaraščen tir ali strehica za vozičke. Logbook je bil dodan že pred arhiviranjem, edino še "privat zemljo" bi bilo treba rešiti. Mogoče pa lastnik ima dovoljenje uprave trgovine.

Torej je prav, da se stisne NA?
- Ja, saj zaklad krši veliko pravil
- Ne, saj se ga da hitro popraviti

Spomnim se zaklada aaaaaaaa, kjer je nekdo v NA napisal "Vrso, pa dej premisli kaj objaviš" in le ta mu je odgovoril, kje pa piše da ne sme biti zaklad aaaaa. Kaj boš ti meni pamet solil. Torej sam NA vrsotu ne pomeni nič, saj je ok "Bog".
Lastniku pa lahko pišemo tudi na privat, v "write note" ali ga povabimo na kavo.
Torej kaj je prav? Oboje. Ali nič od tega.

Kerkoli že, bodite dosledni. Ali striktno, brez obotavljanja (write note kdo bo stisnil NA) napišite NA in se igrajte lokalne šerife, ali pa z lepimi besedami lastniku povejte, da se igre tako ne igra in vsakega, ki si upa pritisniti NA stisnite v kot.

Doslednost, fantje in dekleta, doslednost....

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Sr Maj 13, 2015 12:39 pm

No, sam bi že odgovoril, predvsem Bojanu, pa se je vmes dogajalo še marsikaj in sem enostavno, med tem, ko je bila tema nekaj časa celo zaklenjena, pozabil. Bojan, strinjam se, da smo si različni. In da si poleg pravil, ki jih je postavil groundspeak, neka svoja etična načela krojimo sami. Saj vemo, da so pri nas geolovci, ki zaklada ne logirajo, če ga res ne najdejo prav sami. In drugi, ki ga ne logirajo, dokler do njega ne zlezejo tako ali drugače, tudi če je T5. Pa spet drugi, ki nekaj dajo na timsko delo in jim je to pomembno. Zagotovo pa tudi takšni, ki pri trailu samo peljejo mimo in nato logirajo cel trail. In kaj naj rečem? Pa kaj! To niso olimpijske igre, kjer se vedno bolj borijo ne glede na karkoli, ne glede na pravila fer pleja. To je še vedno hobi in naj bi bil predvsem zabava. In ja. Škatlice so različne kvalitete, nekaterim so všeč samo tiste, kjer omedlijo od navdušenja, ko jih zagledajo, drugi pobirajo tudi kakšne manj atraktivne. In tudi pri kakšni, katero si tekel pobrati ti, bi kdo drug lahko zavihal z nosom. Ker smo si ... različni. Qulandija je imela škatlico in to celo povsem korektno, mesto, kjer je bila postavljena pa je odsevalo v tem, da lastnik tam dela.
Pa da se ne oddaljim od teme. Prvič. "Strogo" pravilo o komerciali. Dajte ga no lomit. Pravilo je postavil groundspeak zato, da ne dela nekdo zastonj reklame na njegovi strani. Ne zato, ker bi bil s takšno objavo kdo prizadet ali bi bil celo prekršen kakšen pravni akt. Zgolj z željo po čim večjem zaslužku. In zato je tudi takšno pravilo treba gledati cum grano salis. Ne pa, da Vrso zavrne objavo (ne mojega, da ne bo kdo kaj mislil) zaklada z imenom Plezalni center Ljubljana, po drugi strani pa gladko objavi Tuš na Ptuju. Ker ob strogem gledanju, so potem vprašljivi vsi muzeji, štadioni, vintgarji z vstopnino ... Kar pa se privatnega tiče? Dajte ga no lomit. Ta pripomba Bojan je bila pa najbolj lovska, kar si jih lahko spustil. Imaš ti dovoljenje lastnikov zemljišč in stavb, kjer si postavil svoje (odlične!) zaklade? Ker če nimaš, najbolje, da sam stisneš Archive log pri vseh. In za tabo bomo to naredili še vsi ostali. Ker si upam trditi, da je krepko preko 90 odstotka zakladov v Sloveniji bodisi na zasebnih zemljiščih ali pa na javnih površinah, vendar na objektih brez dovoljenja lastnika. In ni se zgodilo enkrat, da sem moral policiji odgovarjati, kaj počnem. To se mi je zgodilo že v Italiji, Sloveniji, na Nizozemskem in na Češkem. In nikoli nisem potem pri tistih zakladih stisnil NA log. Tu je pa en firbčen varnostnih prišel pogledat, kaj se dogaja, pa je takoj panika.
IN REZIME:
Mucek ima prav. Tako zaklad v Grosupljah kot ta v Kranju sta bila proti pravilom. Če je nekdo stisnil NA log ni naredil nič narobe. Prav nič. Je pa hkrati res nekaj drugega. Če bi imeli recezenta, ki bi znal tudi kaj pojasniti, pomagati, predvsem pa tudi razumeti listing, do tega ne bi prihajalo. Zato je včasih, ob slovaškem "kolegu", ki dostikrat niti ne ve, kaj je sploh odobril, prav, da smo korektiv mi. In najprej opozorimo in ob hitrem odzivu in odpravi napak lastnika obdržimo hvaležnega geolovca ali pa ob njegovem molku ali trmastem vztrajanju pri svojem, povsem mirne vesti stisnemo tisti razvpiti NA log.

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a jean » Sr Maj 13, 2015 12:48 pm

Jure, lepo si to povedal.
Problem dotičnega keška pa ni samo v komercialni vsebini, tudi ne v tem ker naj bi bil postavljen v "sivem območju" - ampak da je dejansko postavljen na varovanem območju - za kar ne potrebuješ hodit preverjat na teren, ker to vidiš že iz zemljevida. Če ga bo bučar postavil sredi reaktorja, bomo tudi šli na teren preverjat če je vse po reglcih in je dobil dovoljenje, da ga tam postavi? Ne pravim, da je to edino merilo, ali je zrelo za arhiviranje, saj je kešek postavljen tudi na vesoljski postaji, a tam se ve kaj in kako, zato pa imamo opis, ki je daljši od enega stavka.

To potegne za sabo en kup drugih problemov, da o kvaliteti lokacije (beri: geocaching guidelines) ne govorimo, vsi bi od tam odkorakali z mislijo: Tole je blo Krneki™. (Upam da ne dobim kakšno pismo, da uporabljam trademark brez dovoljenja)
V nekaterih primerih se pač ne splača ujčkati lastnikov, pravila so, ponekod mehka in si dovolimo iti malo čez, a če smo si že zadali misijo držati kvaliteto na nivoju, potem potegnimo črto - tale je bil krepko čez.

Z ostrim pristopom bi res morda tu in tam koga odvrnili od postavljanja, pa v tem ne vidim problema. Kdor je dovolj "trmast" bo kritike prežvečil in se bo v prihodnje bolj brzdal. Mehkužci se bodo pa umaknili, iz igre ali pa skupnosti.
Če se lastnik res potrudi in ročno izdela škatlico, nad katero bi vsi omedleli, jo je res težko postavit 50 metrov bolj daleč, ne sredi parkinga, in dat kak bolj vabljiv naslov in vpis?

Aja, saj to lahko naredi naknadno! Zakaj bi to že takoj naredil :lol:

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 961
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Sr Maj 13, 2015 1:07 pm

Mah, čakaj no, reaktorja in qulandie pa res ne moreš primerjati. Qulandija je običajna trgovina z nekaj varnostniki, ki te pač po službeni dolžnosti pridejo vprašat kaj počneš, če se res predolgo vrtiš okoli ene točke. Kot je pred časom rekel že krossnik. Veliko je takšnih lokacij in tudi keškov na takšnih lokacijah, bomo vse arhivirali? Tudi meni niso najljubše, daleč od tega. Ne vem pa, zakaj bi bil to razlog za arhiviranje? Gre za javno površino, dostopno vsakomur, da moraš paziti na bunkeljne, je pa tako jasno.

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: GC5TZVF QLANDIA KRANJ

Odgovor Napisal/-a jean » Sr Maj 13, 2015 1:16 pm

Še enkrat, kvaliteta. Če smo začeli to na široko promovirat, potem pri temu vidiš, da je mimo sunil pri več smernicah - ne bom niti rekel pravil. Res se lastniku lahko svetuje naj kaj popravi, zamenja, premakne, a lahko tega tudi ne naredi. In če tega ne naredi, potem začnemo z NA logi ali ne? In če ne, potem s to ideologijo kvalitetnih zakladov ne dosežemo nič in smo spet pri "Zaraščenih tirih, pomoči na cesti" in tako naprej. Če daš NA kasneje, potem pa res lahko arhiviramo vse komercialne v SLO. (BTW, jaz bi jih, pa ni važno od koga so, moji, tvoji, ali pa od najbolj cenjenih geobrkljalnikov). Lahko pa začnemo nekaj delat od ene točke v prostor-času naprej.

Saj ne gre za neke osebne zamere, da bi se na lastnika razp*** kaj je pa zdaj to, kar počne, kot da ti smeti po brjači. Nekaj odločnosti in to je to, nekdo bo lahko užaljen zaradi tega, a mogoče mu pa samo na tak način lahko kaj dopoveš. Mogoče bo pa kak novinec bral ta forum in bo takoj videl, da če bo pred Šišmarketom postavil škatlico čigumijev, ne bo požel aplavza.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost