oregon 550

Uporabniški avatar
Janiel74
Bunkelj
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr Maj 16, 2012 10:35 am

oregon 550

Odgovor Napisal/-a Janiel74 » Sr Maj 16, 2012 1:37 pm

Je Oregon 550 primeren tudi za geocaching?
V opisu piše, da podpira. To zadostuje?

http://www.garmin.si/view_product.php?p ... &cat_id=59

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 260
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Odg: oregon 550

Odgovor Napisal/-a bucar » Sr Maj 16, 2012 2:08 pm

Mislim, da je serija Oregon med geocacherji najbolj zastopana, tako da o primernosti sploh ni dvoma!
Model 550 je njen najmočnejši predstavnik. Ima celo fotoaparat, ki ga marsikdo ne potrebuje in se potem odloči za malce cenejši model 450.

Glede nakupa se vedno splača ozreti čez mejo (dobra stran EU), na Amazon.de dobiš Oregon 550 že za 319 EUR + 9 EUR poštnine in ima 2-leti garancije, podobno npr. Majdič v Avstriji (electronic4you.si), 320 EUR s poštnino vred. Z obema imam dobre izkušnje.

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 260
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Odg: oregon 550

Odgovor Napisal/-a bucar » Sr Maj 16, 2012 2:18 pm

Ko sem že ravno brskal po internetu: Garmin po večini EU držav (seveda ne v slo, http://www8.garmin.com/tradein/), ob vračilu stare Garmin naprave do konca junija daje popust 50 EUR pri nakupu novega GPS (velja za model GpsMap in Montana). Montana 600 stane na Amazon.de 400 EUR, pri Majdiču pa 388. Ne vem, ali za Slovence tudi velja popust, če kupijo napravo v tujini.

Uporabniški avatar
soncek
Administrator
Prispevkov: 99
Pridružen: Po Feb 08, 2010 11:54 pm

Odg: oregon 550

Odgovor Napisal/-a soncek » Sr Maj 16, 2012 6:34 pm

Garmin nima podjetja v SLO. Zastopnik Garmina v Sloveniji, podjetje GEOSET, d.o.o. pa ob servisiranju Garminovih naprav lahko ponudi nekaj čemur pravijo FRR servis. V bistvu gre za to da staro pokvarjeno napravo vzamejo v račun in lastniku ponudijo novo napravo za dokaj nižjo ceno od "tržne cene". Razlika je tudi lahko več kot 100 ?. Če gre za servis FRR lahko tudi prenesejo mape s stare naprave na novo (seveda če so bile uradno kupljene in registrirane ;) ).

Če pa se ne motim, imajo pa posebne pogoje/pravila kdaj FRR servis lahko naredijo! Po mojih izkušnjah so v podjetju zelo prijazni in radi svetujejo ter pomagajo. Ob težavah z GPS napravo se splača obrniti na njih!

Mi smo na primer že imeli FRR menjavo s staro e-trex visto (takrat je bila menjava za enakovredno visto + doplačilo). Pred kratkim so nam opravili FRR servis naprave GPSMAP 60SCx (kupljen v tujini). Le-ta je bil zamenjan za podobno napravo GPSMAP 62s. Z naprave GPSMAP 60SCx so nam na novo napravo prenesli Adria Topo mapo.

Med Oregoni pa se strinjam, da je 450 verjetno najboljša izbira. Oregon 550 ima sicer fotoaparat, a le-tega imajo "zagrizeni" fotografi s seboj - mislim pa, da 550 zapiše koordinate k sliki. Vendar to zmore tudi kakšen pametni telefonu ki ima fotoaparat že "vgrajen". Tako je verjetno res vprašljivo ali se splača investirati v fotoaparat na GPS napravi. Vsak pa seveda na koncu izbere glede na lastne potrebe.

Omenil bi še Oregon 550t, ki ima topografsko karto Evrope (merilo 1:100.000 se mi ne zdi uporabno) in fotoaparat, a kakor vidim na Garminovi strani nima elektronskega kompasa!?

Oba Oregona 550 sta dražja od 450-tke. 450 se mi zato zdi boljša izbira, če ne potrebuješ fotoaparata in si ga pripravljen nositi ali pa vedno nosiš. Prihranjen denar se verjetno splača investirati v kaj drugega - mogoče kartografijo.

Priporočam pa razmislek tudi o GPSMAP 62s. Res ima nekaj manjši zaslon, ki ni občutljiv na dotik, vendar pa se ponaša z več internega spomina in možnostjo priklopa zunanje antene. Poleg tega pa ima gumbe, ki so prav priročna zadeva :P . Baterije tudi nekoliko dalj zdržijo v GPSMAP 62s kot pa v 450-tki.

Večkrat na geocachingu raje vzamem v roke GPSMAP 62s kot pa 450-tko. In to prav zaradi gumbov!

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 260
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Odg: oregon 550

Odgovor Napisal/-a bucar » Sr Maj 16, 2012 10:54 pm

550t ima elektronski kompas, mora biti napaka pri opisu.

Gumbi so tudi mene zelo mikali in sem dolgo cincal med 62s (ki deluje res robustno!) in Montano. Potem me je vseeno premamil zaslonček in kupi bonbončkov. ;-)

Uporabniški avatar
Janiel74
Bunkelj
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr Maj 16, 2012 10:35 am

Odg: oregon 550

Odgovor Napisal/-a Janiel74 » Če Maj 17, 2012 7:14 am

Hvala za mnenja. Sem malo primerjal Oregon 450 in 62s, pa imata vsak svoje prednosti. Tudi 62s ima pomanjkljivosti.
@soncek: Torej imaš najmanj 2 garmina:) A ni tako, da ima 550 opcijo, da lahko fotografiraš in potem te pripelje do tiste fotografije. Predvidevam, da 450 tega brez fotoaparata ne more?
@bucar: Omenjaš Montano.Misliš Montano 600? In kateri te je premamil?

Torej kako bi to trojko(četvorko) razvrstili?:)

Uporabniški avatar
bucar
Administrator
Prispevkov: 260
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 10:47 pm

Odg: oregon 550

Odgovor Napisal/-a bucar » Če Maj 17, 2012 4:03 pm

Ja. Imam Montano 650. Premamil me je velik in pregleden zaslon, baterija (LiIon ali AAA), kapaciteta zakladov (12000), možnost prilagajanja menijev in bližnjic, kar pohitri delo - ni treba tolk skakat po menijih, hitrost izrisovanja zemljevida,... Je po internetu kar nekaj primerjav, ena recimo http://gpstracklog.com/2011/08/garmin-m ... eview.html .

Za razvrstit je pa odvisno, kaj človek želi. Za "serijsko" iskanje zakladov se mi zdi montana najboljša, baterija zdrži 10 ur brez menjave, preskakovanje med zakladi, preklopi med zemljevidi, in podobne rutnske zadeve se naredijo hitro s parimi kliki, po drugi strani pa za pohodništvo, kjer le občasno preveriš stanje, pa je morda malo prevelika za nosit s seboj in je boljši oregon ali 62s. Predvsem se moraš odločit, ali gumbi ali zaslon na dotik, ali fotoaparat, potem pa oceniš velikost (teža, štoravost) in ceno, pa se odločiš. Če montana ni pretežka in predraga, je tehnično trenutno najboljši ročni GPS. V avtu pa zamenja tudi Nuvija, tako da je "2 v enem".

Svetujem, da finalno odločitev narediš po tem, ko si vse kandidate v živo videl in z njimi tudi malo rokoval. Z nobenim v resnici ne moreš zgrešiti, vsi so tehnično odlični. Gre bolj za finese in osebne preference - nekomu je bolj važna praktičnost in majhnost, drugemu pa velik in pregleden zaslon. Spet eden ne mara touch screenov in ima raje tipke, da čuti, kaj pritisne,...

Mi smo več let uporabljali Gekota 201, majhen, super, brez zemljevidov, samo puščica in oddaljenost. Ko nam je bilo kristalno jasno, kaj potrebujemo in kaj želimo od "naprave za iskanje zakladov", kaj zahtevamo in s čim "bomo pač preživeli", je bila odločitev precej lahka. Tako nam je bilo mukotrpno cincanje prihranjeno ;)

Uporabniški avatar
Janiel74
Bunkelj
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr Maj 16, 2012 10:35 am

Odg: oregon 550

Odgovor Napisal/-a Janiel74 » Če Maj 17, 2012 4:57 pm

Hvala za razlago.
Prvotno nameravam uporabljat zadevo za hribe, gore. Rad bi si beležil poti in jih imel na računalniku. Rad imam statistiko in bi bilo zanimivo imeti na računalniku vso zgodovino poti. Ob kliku na Oregon pa sem zasledil geocaching in mi je tudi ta zadevščina postala zelo zanimiva.:) Res nevem:) A sploh razmišljam v pravi smeri s temi napravami? Omogočajo to? 3D?

Uporabniški avatar
soncek
Administrator
Prispevkov: 99
Pridružen: Po Feb 08, 2010 11:54 pm

Odg: oregon 550

Odgovor Napisal/-a soncek » Če Maj 17, 2012 6:38 pm

Še nekaj misli o omenjanih GPS napravah z moje strani.

Kolikor razumem 3D sledi lahko snemajo vsi Garminovi pohodniški GPS-i, tako da s tem ne bi smelo biti težav.

GPSMAP 62s:
[ul]
[*]Gumbi so priročna zadeva in če je treba GPS upravljati v rokavicah je to zagotovo lažje preko gumbov.

[*]Zaslon je dobro berljiv v vseh pogojih. Svetlost zaslona se zelo enostavno in hitro nastavi z On/Off gumbom in sredinskim 4-smernim gumbom.

[*]Velikost naprave je ravno pravšnja, da sede v srednje veliko moško roko. Tudi za žensko ali otroško ni prevelik. Antena sicer nekoliko štrli a to ni moteče. Zaradi gumbov se ga velikokrat lahko upravlja z eno roko. [br]
Z lahkoto se pripne na na naramni pasu nahrbtnika in med hojo ne moti - oblika je prava tudi za ta položaj.

Zaradi podolgovate oblike in antene pa gre nekoliko težje v žep. Torej, če ga med geocachahingom želiš skriti pred bunkeljni, je potrebno nekaj več truda. Za geocaching v mestu je bolj opazen od Oregona 450!

[*]Baterije po mojem občutku držijo nekoliko dlje kot v 450-tki.[/ul]
Oregon 450:
[ul]
[*]Gumbi On/Off gumb, ki se uporablja tudi za nastavitev svetlosti zaslona

[*]Zaslon je večji kot pri 62s in občutljiv na dotik :). Nekateri se pritožujejo glede uporabe z rokavicami - drugi pa teh težav nimajo (sam še nisem imel večjih izkušenj z rokavicami). Običajno sta potrebni obe roki za izvajanje operacij na GPSu. Ena drži GPS, druga pa "tapka". Nekoliko je moteče, da se za premikanje med/po zaslonih včasih uporablja virtualni zaslonski tipki, včasih pa je premikanje narejeno kot pri tablicah - z drsenjem prsta.[br]
- V dežju med tapkanjem in drsanjem po ekranu razmažeš tudi vodo.[br]
- Tudi delo z umazanimi rokami je nekoliko nerodno. Pri naši 450tki sem zato na zaslon nalepil zaščitno folijo.[br]
- Nekateri se pritožujejo, da je zaslon 450-tke slabše viden v močni sončni svetlobi. S tem bi se strinjal. Še posebej, če je na zaslonu zaščitna folija, je za udobno delo v močni svetlobi potrebno dvigniti svetlost zaslona skoraj do maksimuma - to pa seveda "žre baterije"

[*]Velikost: 450 je navkljub večjemu zaslonu kot pri 62s v celoti manjši od 62s. Lepo se usede v dlan in skoraj "izgine" v moški dlani. Zelo enostavno se ga "na hitro" spravi v žep. Spominja tudi na smartphone, zato pri urbanem geocachingu bunkeljnom ne pade v oči. Zato geosledec ni zelo sumljiv, ko gleda v napravo in "postopa" okoli neke točke. Geosledec 450-tko tudi lahko dvigne k ušesu in že "telefonira". To je izjemno dobra taktika "odvračanja bunkeljske pozornosti". :lol:

[*]Baterije: ob povečani svetlosti zaslona GPS kar lepo "golta" baterije. Po občutku nekoliko hitreje skuri baterije kot 62s. Set dobrih rezervnih baterij mora biti vedno v žepu. (še najbolje je imeti nekaj setov dobrih polnilnih baterij.[br]
Enkrat sem poizkusil dolgoživost z Litijevimi AA baterijami. Te so držale dosti dlje kot navadne alkalne ali NiMH polnilne baterije, a še vedno to ni bilo "dolgo" delovanje. Zato pogosto ugašam GPS med dvema zakladoma. S staro Etrex Visto in GPSMAP 60CSx problema "žrtja baterij" nisem tako močno čuti. Res pa je, da tudi 62s bolj žre baterije kot preje omenjena starejša GPSa.[/ul]
Pripenjanje 450-tke in 62s: Oba omenjena GPSa se z različnimi dodatki enostavno pritrdi na naramne pasove nahrbtnika, krmilo kolesa ali pa kar na hlačni pas. Tu ni bistvenega odstopanja med modeloma.

Montano je bučar lepo opisal. Ker tega GPSa še nisem imel v roki je tu le nekaj komentarjev.[br]
- Zdi se mi, da je to "precej velik" GPS, ki pa zato seveda lahko zamenja autorouting napravo. (Naša ekipa v avtu uporablja Garmin Nuvi zunaj avta pa omenjena dva GPSa).
- Verjetno ga je pri mestnem geocachingu zaradi velikosti težje neopazno uporabljati.
- Zanimivo bi bilo videti, kako se ga pripne na nahrbtnik!

Vsekakor pa, če ne bi imel že Nuvi-ja, bi me mogoče prepričala 2v1 uporabnost Montane in litijev akumulator. Zagotovo pa se vsak na koncu vsak odloči po svojih potrebah. Pred nakupom se splača vzeti nekaj GPSov v roke in jih preizkusiti.

P.S. Nekoliko v šali bi zapisal, da je verjetno najboljša kombinacija Montana + GPSMAP 62s + pametni telefon z GPSom. :blink: :woohoo:
Mogoče pa se tudi motim :dry: ;)

Uporabniški avatar
tomicko
Prispevkov: 31
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 11:31 am

Odg: oregon 550

Odgovor Napisal/-a tomicko » Po Maj 21, 2012 3:33 pm

Evo, iz prve roke:

Sem prezadovoljen lastnik OREGONA 550. Kot ste že napisali, se strinjam tudi sam, da aparat pravzaprav ni tako pomemben pri tej napravi, pa čeprav sam doda pozicijo fotografijam. Fotoaparat je tudi precej požrešen glede porabe energije.

Prednost oregonov pa je tudi v tem da se lahko izdeluje t.i. "custom maps", katere se shranjuje v obliki kmz datoteke. Bilokateri zemljevid lahko s pomočjo različnih programov kalibriraš in pretvoriš v kmz. (global mapper, google earth.....)

Obstaja tudi druga, boljša varjanta (sicer malo riskantna) kjer z predelanim firmware-om gps naprave nalagaš (še vedno) custom maps vendar v jnx obliki (kar je v originalu birds eye format). Ta varianta omogoča večje zemljevide in malenkost manjše datoteke. Obstajajo tudi programi kateri znajo konvertirat več zemljevidov na enkrat. Jaz sem tako konvertiral OZI-jeve zemljevide slovenije (1:50000, 1:25000, in nekaj 1:5000)

OREGON je tudi zelo robusten. Preživel je več padcev, enega celo s specialko pri 40kmh.

Geocaching podpira brez problemov.

Jaz gauporabljam večinoma na kolesu za kar je idealen. Seria EDGE, DAKOTA imajo malenkost premajhne ekrane, MONTANA je pa za kolo prevelika.

Montana je idelna izbira za kombinaciojo avto-čoln in občasne izlete v naravo. Le za kolo je malo prevelik.


nekaj slike iz 550:
https://picasaweb.google.com/1016202897 ... BarvahRuja

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov