Klub ali ne klub?

Vse kar niste vedeli o geolovu.
Uporabniški avatar
loonquawl
Bunkelj
Prispevkov: 3
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:43 pm

Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a loonquawl » Po Okt 27, 2014 10:01 pm

En lep pozdrav vsem skupaj,

geocaching poznam že zelo dolgo, šele pred kratkim pa mi je kapnilo, da bi bila ta reč tudi v resničnem življenju zame.
zanima pa me par stvari, ki jih na geocacher.si ne najdem:

1. kakšna je razlika, če se grem geocaching, ko sem včlanjen v klub, ali če se igram na lastno pest?
2. ali so zakladi na geocaching.com in geocacher.si isti? zakaj se ne bi vpisal na .com stran?
3. ali je smiselno nabaviti neko "zaresno" gps napravo ali je telefon dovolj?
4. ali imate člani kluba kakšna srečanja, sestanke, skupne projekte? če na določene zaklade ne bi hotel hoditi sam, kje bi našel nekoga, ki bi bil za akcijo?

hvala zaenkrat!

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a bubiji » Po Okt 27, 2014 10:46 pm

Živjo in dobrodošel,

grem kar k odgovorom.
1,2) geocaching.com je uradna stran igre, geocacher.si je stran kluba. Če želiš igrati igro, moraš biti nujno prijavljen na geocaching.com, ni ti pa treba biti član kakega kluba. Tam so objavljeni zakladi, tam logiraš najdbe, tam vpišeš sledljivčke, ... Geocacher.si je stran kluba, kjer najdeš razne objave, prispevke, izobraževanja, komentarje, forum, ... Sam sem geocacher, nisem pa član kluba, pa vseeno lahko uporabljam ves (oz. vsaj večino) material, ki ga je klub objavil.
3) Meni osebno telefon zadostuje. Na njem imam naloženo aplikacijo c:geo, zemljevide, ... Je pa res, da je "ta zaresen" GPS na bolj kompliciranem terenu (gozd, hribi) precej bolj natančen, tudi precej hitreje dobi povezavo s sateliti. Ampak kot sem dejal, meni osebno GPS zadostuje.
4) Geocaching.com ima obliko zakladov, ki so dogodki oz. srečanja, kjer se igralci dobimo in kakšno rečemo, kaj skupaj postorimo, se družimo. Najdemo se tudi pri kakšnih zakladkih, tako, naključno. Še posebej to velja za nove, pravkar objavljene zaklade, kjer večkrat pride do tekme za prvo najdbo in posledično ga išče večje število iskalcev. Srečanju se tudi na kak lep, jesenski dan na Krasu skoraj ne moraš izogniti :) Slovenski igralci se med seboj poznamo (eni jih poznajo več, drugi manj), zato se za kakšne bolj zanimive zaklade kar med seboj pomenimo in jih gremo iskati v skupinah. Menimo se prek tega foruma, prek facebooka ali hangouta.

Za bolj klubska vprašanja bo pa njihov PRov'c kaj več povedal :)
Slika

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a jean » Po Okt 27, 2014 11:15 pm

1. Pripadnost skupščini, klubske ugodnosti, obveščanja o dogodkih, pomembnih novicah. Ker je članstvo v SGK brezplačno, prav velike razlike med članstvom in nečlanstvom ni. Če uporabljaš klubski forum, se udeležuješ klubskih dogodkov... si že 3/4 član kluba.
2. Zakladi so objavljeni na geocaching.com. Geocacher.si je stran kluba.
3. Najboljše je omeniti prednosti in slabosti ločene GPS naprave: +natančnost, +baterije (možno jih je menjati in kupiti kjerkoli, ko je sila in dlje zdržijo), +robustnost (večja odpornost na vremenske vplive in udarce), -cena. Pri prednostih bi se našlo še kaj (lažja uporaba z rokavicami?), edina slabost je, da so naprave drage (v povprečju 300e, sicer v rangu od 100e do 700e).
4. Dogodek, ki ga organizira klub bo prav kmalu: http://coord.info/GC5EWE2. Klubsko iskanje zakladov pa zaenkrat še ni planirano, ampak za to se običajno uporabi ta forum, kjer se povabi geolovce na skupni lov.

Uporabniški avatar
VolkD
Geolovec
Prispevkov: 152
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:58 pm

Re: Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a VolkD » Po Okt 27, 2014 11:39 pm

Tudi sam sem se spraševal ali je moja Nokia lumnia925 dovolj dobra naprava za geolov. Ker sem po naravi človek, ki ljubi dobre tehnične rešitve, sem resno začel razmišljati o boljši napravi ( garmin ..64). A ker sem trenutno(že nekaj časa) v finančni krizi sem misel na to opustil. No evforija pri prvih 5 najdenih te pač napelje na tako misel. Sedaj po skoraj 2 mesecih je za mano (še vedno malo) nekaj nad 50 zakladov. Prišel sem do spoznanja, da je za iskanje zakladov moj telefon povsem dovolj dober, v določenih primerih celo boljši od opevanega in dragega Garmina. Zakaj ?
Razlog je v tem, da zaklade postavljajo v veliki meri "povprečneži", ki imajo tako ali celo slabšo napravo kot jaz sam. N(en)atančnost njihove naprave bi se v primeru, da imam napravo, ki recimo kaže absolutno točno, pri meni manifestirala kot napaka. V primeru, da imam enako napravo, kot tisti, ki je zaklad postavil, pa je velika verjetnost, da bi se zaradi napak, ki so za enake GPS module sistematske, torej pri obeh enake zadeve ujele in bi lokacijo lažje našel.

Za postavljanje zakladov, pa bi praviloma bilo potrebno imeti boljše naprave, ki dajo manjše napake od stvarne lokacije.

Da ne bo povsem offtopic, ali na tako klubsko srečanje pridejo tudi nečlani ?

Uporabniški avatar
krossnik
Moderator
Prispevkov: 655
Pridružen: Pe Maj 03, 2013 2:26 pm

Re: Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a krossnik » To Okt 28, 2014 9:09 am

To niti ni klubsko srecanje, ampak je event, ki ga je organiziral klub. Seveda so vabljeni VSI geocacherji, kot tudi negeocacherji in ja, delavnice so brezplacne, prav tako ni vstopnine, saj stremimo k osvescanju in ucenju kako geocaching narediti zanimiv in nekaj kar bomo delali z veseljem...

Na kratko: kogar karkoli zanima naj le pride, omejitev ni!
Addicted with Geocaching!

Uporabniški avatar
loonquawl
Bunkelj
Prispevkov: 3
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:43 pm

Re: Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a loonquawl » To Okt 28, 2014 11:27 am

hvala za odgovore.
torej, klub DA, garmin NE, srečanja: se vidimo.

še to: katero aplikacijo za android bi mi posebej priporočali?

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a jean » To Okt 28, 2014 11:28 am

loonquawl napisal/-a:še to: katero aplikacijo za android bi mi posebej priporočali?
c:geo

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1045
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a icabrian » To Okt 28, 2014 11:22 pm

Razlog je v tem, da zaklade postavljajo v veliki meri "povprečneži", ki imajo tako ali celo slabšo napravo kot jaz sam.
Ne bi rekel. Kar malo poglej seznam prvih nekaj deset najbolj aktivnih pri skrivanju v SLO. Težko bi rekel, da so med njimi v veliki meri povprečneži. Kar trdiš, zagotovo ne drži za zaklade, pri katerih se vidi, da je lastnik vanje vložil precej več kot 5 minut, škatlo od skute in zanikrn list papirja. Morda si do zdaj našel same krneki. Moje mnenje je, da si za resno ukvarjanje z geocachingom nabavi pohodno GPS napravo. Za iskanje mikrov po mestu pa je dober tudi telefon.

Uporabniški avatar
loonquawl
Bunkelj
Prispevkov: 3
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:43 pm

Re: Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a loonquawl » Sr Okt 29, 2014 10:34 pm

hvala za odgovore. zaenkrat bom itak na telefonu, ker si taprave naprave še nisem "zaslužil", pa tudi ne vem, kaj bi sploh hotel imeti oz. kaj potrebujem.
čez čas pa kaj več o tem...

Uporabniški avatar
VolkD
Geolovec
Prispevkov: 152
Pridružen: Po Okt 27, 2014 9:58 pm

Re: Klub ali ne klub?

Odgovor Napisal/-a VolkD » Sr Okt 29, 2014 11:39 pm

icabrian napisal/-a:Ne bi rekel. Kar malo poglej seznam prvih nekaj deset najbolj aktivnih pri skrivanju v SLO.
Prosim, brez užaljenosti!
Ne postavljaj najbolj aktivne v prve vrste. Zato, da bi ovrgel mojo trditev, bo treba prešteti zaklade, ki so položeni z enim resnim GPS iz recimo serije GARMIN in seveda vse ostale. Razmerje je definitivno porazno. Od tod tudi moja trditev.
Razlika med enim magelenom, Garminom 64 recimo in povprečnim telefonom je lahko 1m, ali pa 70m ( ja tudi to sem videl - pod previsi).

Glede na to da dodobra obvladam vse probleme razprostiranja radijskih valov, se z gotovostjo upam trditi, da je s slabšo GPS napravo lažje najti točko, ki je bila označena z enako slabo napravo.

To je ves point moje debate. Če si kdo želi fizikalne razlage, lahko naredim, če je treba podpreti z matematiko tudi. Za nejeverne lahko dokažem v praksi.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov