Nakup GPS naprave

Odgovori
Uporabniški avatar
AADT
Zelenec
Prispevkov: 34
Pridružen: To Feb 21, 2012 8:14 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a AADT » Pe Apr 20, 2012 8:38 am

jaz priporočam garmin oregon 450 iz iskušenj.
Geocaching je zakon tako kot laško pivo.

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 964
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Pe Apr 20, 2012 5:33 pm

AA pri garminu ni takšna prednost, da se je pri telefonu ne bi dalo enako zrihtat ;) http://dx.com/2xaa-batteries-emergency- ... 277?item=1

Uporabniški avatar
AADT
Zelenec
Prispevkov: 34
Pridružen: To Feb 21, 2012 8:14 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a AADT » Pe Apr 20, 2012 8:00 pm

No ljudje smo si razlicni in imamo različna mnenja in izkusnje.Tudi jaz sem iskal skatle z GALAXY S ,aplikacijo c:geo,in originalno aplikacijo.Pa tudi ta varijanta ni tak dobra kot jo tu hvalijo saj iz moje strani.Ko prideš v gozd pod mokro listje me je telefon pošiljal po več 10 m levo desno sem in tja tako da sem nazadnje obupal in odsel domov praznih rok.Prav tako je enako bilo v kotlini.Dokler se nisem odločil kupit oregona 450 ki je posodobljen na novejši software.Uporabljam ga že več kot leto dni in se enkrat pa morem rečt da mi je mogoče štekno 5 x.Pa je to malenkost kot pa da se z telefonom pelješ iskat 100 ali več km iskat pa zraven peniš ko te telefon vozi zejnega prek vode.Zraven imam se rezervne polnilne baterije (Panasonic HHR-3MRE 1,2 V) ki se lahko uporabljajo nekje do 5 ur.Se pravi nekje 10 ur 2 paketa.Glede natančnosti se telefon ne more primerjat že zaradi gps sprejemnika ki sta vgrajena v napravah.To je moje stališče.Je pa za mene dobra kombinacija oregon in pa c:geo ki ga uporabljam za logiranje in vpogled do spoiler slike.Poznam ljudi ki iščejo z dlančniki pa so tudi zelo zadovoljni.Odločitev je v vasih rokah.Stari pregovor pravi Vsak mlinar vleče vodo na svoj mlin .
L.P
Geocaching je zakon tako kot laško pivo.

Uporabniški avatar
mucek4
Geolovec
Prispevkov: 141
Pridružen: Če Jan 19, 2012 6:39 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a mucek4 » Po Apr 23, 2012 11:23 am

Delal čez vikend primerjavo Samsung - HTC. Bo držalo, da ima HTC veliko boljši GPS in veliko boljši elektronski kompas.

Uporabniški avatar
CASPARVS
Zelenec
Prispevkov: 31
Pridružen: Ne Mar 25, 2012 8:01 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a CASPARVS » Pe Sep 13, 2013 1:12 pm

Tudi jaz se zanimam za nakup moje prve samostojne GPS naprave - predvsem zaradi oprijema in baterij pa tudi zaradi uporabe v avtu kot navigacija. Opažam, da je precej popularna Garminova serija Oregon. Najbolj me je pritegnil model 450. Zanima me, ali je v primeru nakupa omenjenega modela razmerje med ceno in uporabnostjo v redu oz. ali je v tem času na trg že prišel kakšen drug model iz te serije, ki bi bil boljši (v smislu bolšji sprejem, nove uporabne funkcije, ... release date za 450 je bil Jan 2010). Gledal sem tudi Oregon 600, za katerega pa pravijo da "šteka" in da je vseeno, če vzameš 450. Kaj mi vi priporočate?

Uporabniški avatar
Geobunkelj.si
Administrator
Prispevkov: 240
Pridružen: Če Jan 19, 2012 6:40 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a Geobunkelj.si » Pe Sep 13, 2013 1:53 pm

Kot si že sam napisal, Oregonu 450 nekako sledi 600, cena je res malo višja. Glede uporabe pa je tako, da tudi 450 včasih "šteka", seveda pa vpliva več faktorjev: karte, custom karte, 2000 zakladov, 100 trailvo,..... vse to obremenjuje skromen procesor. Pa tudi kakšen novi updejt softvera pomaga.

Uporabniški avatar
5-r
Geolovec
Prispevkov: 52
Pridružen: Če Jan 26, 2012 11:44 am

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a 5-r » Pe Sep 13, 2013 1:57 pm

Imam oba.
Oregon 450 je preizkušena zadeva in nakupa ne boš obžaloval! Je stabilen in se v celem dnevu keškanja (tudi če bo preko 150 kešk) ne bo niti enkrat sesul, sprejem satelitov je zelo dober.
Oregon 600 ima sicer zelo simpatične "bonbončke", simpatičen user interface, super pregleden touch screen (vidljivost je Amerika proti 450tki), baterijo lahko polniš kar v njem (če jo pravilno pripraviš), ima pa še določene "porodne težave" in zna včasih malo živce pit. Tudi sprejem signala žal zaenkrat ni tako dober, kot bi si človek želel (beri: slabši od 450).
Imam ga od konca maja in je na njem že mislim da četrti firmware. Z enim firmwerom se je vsakih recimo 10 kešk naprava sesula malo pred naslednjim keškom. Potrebno je bilo vzet baterijo ven, baterijo not, pa ponovni zagon. No, to se s popravkom firmwera zdaj ne dogaja več.
Torej, če nimaš živcev za občasne težave in za čakanje na novejši firmware, ki bi te napake popravil, potem vzami 450tko.
Ne me napak razumet. S 600tko sem našel že nekaj 100 kešk in je z njo handling super, ampak glede sprejema ga pa do popravkov firmwera 450tka vodi, ŽAL.

Je že tako, da Garmin da na tržišče polizdelek, ki ga potem uporabniki testiramo in jim sporočamo, kaj je treba še dodelat da bo v redu.
Tako je bilo že s prejšnjimi Oregoni in z Montano, in tako je kot kaže tudi pr 600tki.

P.S.: Lahko pa počakaš na Garmin Monterro ;-)

Uporabniški avatar
CASPARVS
Zelenec
Prispevkov: 31
Pridružen: Ne Mar 25, 2012 8:01 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a CASPARVS » Pe Sep 13, 2013 4:26 pm

Najprej hvala obema za uporabne odgovore :)

Ker sem (zaenkrat) na GC še navaden član, me še zanima, katere podatke o cachu imaš na sami napravi na razpolago? Naslov, koordinate, D/T, size, hint? Opis ti pa kot navadnemu članu ne pripada, je tako?

Rad bi prosil še nekoga, da mi razjasni mojo "večno dilemo" :) . Če primerjaš na eni strani eg. telefon z GPSom z mobilno GC aplikacijo, po drugi strani pa magari neko Garminovo napravo (ki seveda nima dostopa do interneta): zakaj je potrebno pri telefonu vklopiti prenos podatkov ("data roaming") za pridobitev položaja, pri samostojni GPS napravi pa ne? Zadnjič v Benetkah sem zaman čakal okoli 3 min, da bi posodobil položaj. Predvidevam, da bi šlo na telefonu tudi samo z GPS tehnologijo, če bi še kakšno minuto vzrajal. Je razlika zgolj zaradi boljšega/slabšega GPS sprejema?

Uporabniški avatar
pošastki
Geolovec
Prispevkov: 75
Pridružen: Po Nov 26, 2012 9:43 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a pošastki » Pe Sep 13, 2013 6:08 pm

Ja, na sami napravi imaš ob prenosu zaklada kot navaden član precej skope podatke (ni opisa, ni namiga). Če iščeš kakšne dva zaklada na teden, ni problema. Doma prebereš, morda sprintaš in neseš s seboj.
Nam se je zataknilo takoj, ko smo zaklade začeli iskati bolj pospešeno. Preveč časa sem porabila, da sem si izpisala ali natisnila vse poodatke, nisem mogla sneti dol več zakladov hkrati...

S telefoni nimam izkušenj, ker nimamo nobenega sodobnega. Sem pa zelo zadovoljna z Oregonom 550 (zelo podoben 450). Ne skrbi me, ko ga otroci nosijo okrog, ni mi treba paziti, da se ne raztolče, mirno delam z njim tudi ko nanj dežuje... Deluje OK. Do zdaj se nam še ni sesul.
Skratka meni je res OK, seveda pa nisem še nikoli iskala zakladov s čim drugim, tako da ne morem primerjati.

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: Nakup GPS naprave

Odgovor Napisal/-a bubiji » Pe Sep 13, 2013 8:43 pm

Sam uporabljam telefon, Samsung Galaxy Ace 2, ki je eden izmed cenejših telefonov (nekje sem zasledil da je v spodnjem srednjem razredu, karkoli že to pomeni). OS je Android, program za GC je C:GEO. O samem programu teče debata drugje. Sam sem z njim kar zadovoljen, še posebej v kombinaciji z Offline zemljevidi. Doma naložim zemljevide (če grem v drugo državo, kar se pri meni zgodi redko), potem ne potrebujem nobene povezave s spletom. Vse mi deluje samo prek GPS povezave. Natančnost je recimo da zadovoljiva, česar nisem našel nisem našel zaradi površnosti in ne zaradi naprave. Recimo da je okoli 10m (javlja med 1 - 20m, odvisno od razmer in terena) in tolikšna tudi je. Baterija mi zdrži celodnevno potepanje brez težav, a le, če je ekran večino časa izklopljen (ko iščem ne, drugače pa).
Slabosti: vreme, gozd, visoke zgradbe. Včasih se enostavno težko poveže, traja tudi dve do tri minute.
Prednost: zastonj zemljevidi, ena naprava za vse skupaj, opisi zaklada v vsej svoji veličini, delo brez dodatnih stroškov.
V prihodnosti si bom verjetno vseeno omislil samostojno napravo. Kadar sem imel možnost iskati s kom, ki jo je imel, se mu je precej prej povezala (pri FTFjih je to pomenilo, da sem samo capljal za njimi in upal, da prej zagledam, čeprav nisem vedel v katero smer gledati). Natančnost je bila boljša, sploh v kakšnem oblačnem vremenu, tudi v gozdu. Težko pa rečem, kako zgleda iskanje s kako samostojno zadevo, sem bil bolj spremljevalec. Ampak razlike v hitrosti povezovanja so bile res precejšnje, telefon se med gibanjem redko poveže,...
Upam pa, da se oglasi kdo, ki pri iskanju uporablja oboje in pove svoje izkušnje.
Slika

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov