Zbrisani zakladi

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a jean » Sr Mar 05, 2014 11:38 am

Daj screenshot :D

Uporabniški avatar
krossnik
Moderator
Prispevkov: 655
Pridružen: Pe Maj 03, 2013 2:26 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a krossnik » Sr Mar 05, 2014 11:59 am

Saj ni bilo nič takega, samo jaz, gamsek in gumpi smo logirali najdbo, pa nekomu to pač ni bilo všeč in je arhiviral (brisal) on-line vpise, kljub vsem dokazilom, vključno s fotografijami, med drugim tudi s fotografijo originalnega fizičnega logbooka in seznanitvijo lastnice o najdbi še isti dan (27.02.2014). Nekaj fotk in veliko write notov je še (za enkrat) ostalo v listingu, če pa bo tudi to pobrisano in se bo nekomu to zdelo vredno brati, pa me lahko kontaktira... Zanimivo je samo to, da je lastnica okoli 14:00 vpis še dovolila, okoli 19:00 pa je obrnila ploščo. Človek bi pomislil marsikaj...
Jaz osebno sem se včeraj komaj zadržal komentarjev na to temo in tudi tukaj je to moj zadnji komentar na to temo!
Addicted with Geocaching!

Uporabniški avatar
Geobunkelj.si
Administrator
Prispevkov: 240
Pridružen: Če Jan 19, 2012 6:40 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a Geobunkelj.si » Sr Mar 05, 2014 7:37 pm

Tole mi je pa vedno manj jasno. Lastnica je najprej dovolila logiranje, potem pa ne več :?: :?: :?:

Od kdaj ima lastnik zaklada pravico brisati legitimne vpise?? Potrebno prijavit revizorju ali ne vem komu - to se ne sme dogajat.

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 964
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Sr Mar 05, 2014 8:47 pm

Ja, se povsem strinjam. Zaklad je bil objavljen, nato pa po kupu dnf logov disejblan. Vmes je pomotoma objavila nove koordinate prve stopnje, kjer smo jo tudi našli in potem še končno stopnjo. Toda zaklad je bil fizično tam in se ga je dalo najti. Disejblan je bil pa zaradi tega, ker je za prvo stopnjo porabila header koordinate in je namesto, da bi naredila wp, šla s spreminjanjem teh koordinat. Vrso jo je pa dal na hladno in zato je potem kešek v končni fazi tudi arhivirala.

Uporabniški avatar
bojank
Geolovec
Prispevkov: 70
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 1:12 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a bojank » Če Mar 06, 2014 11:01 pm

V zvezi s temi zbrisanimi zakladi ( http://www.geocaching.com/geocache/GC4XCXJ_5c ) se je škoda naredila in tega ne bo mogoče vrniti. Prav tako ni za pričakovati, da bo prišlo do drugačne odločitve od te, da se find logi upoštevajo.
Pa pustimo ta primer, kjer nastopajo jezni najditelji in lastnica, ki so ji po nerodnosti ušle nove koordinate na onemogočenem (disejblanem)zakladu in podebatirajmo o najdbah in postavljanjih oziroma najditeljih in postavljavcih (lastnikih) onemogočenih zakladov bolj na splošno.
Osebno kot iskalec z diejblanimi zakladi nimam težav, saj ko grem na geolov, jih sploh ne naložim na napravo in jih torej ne iščem. Ko si pa postavljavec, se tem zakladom ne moreš izogniti. V omenjenem primeru se je izkazalo, da stvar ni tako nedolžna in lastnik mora poskrbeti za marsikaj, da ne pride do zapletov oziroma težav. Zato sem tudi sestavil ta post.
Kot postavljavec bi najraje videl, da se disejblanih zakladov ne išče . Pa se disejblane zaklade sploh lahko išče? Verjetno se lahko išče vse, razen tisto, kar se ne sme. Torej moje disejblane zaklade se bo iskalo. Ja pa jaz sem ga ravno zato onemogočil, da ga ne bo kdo iskal. Ja pa zakaj sem ga ne bi iskalo? Zato, ker nekaj ni v redu. Ni škatlice, drevo se je podrlo, delavci so ga začasno ogradili z ograjo... Nove razmere so sprememile nekaj atributov, težavnost in teren sta drugačna, opis štima le deloma. Potreboval bo nekaj dni, da rešim zadevo. Find logi pa prihajajo direktno ali pa kot prošnje za vpis. Tagrd bom, ko bom koga odbil oziroma zbrisal. Pa delam pošteno do vseh, če mi je vseeno, ko priznam najdbo zaklada, ki je v naravi povsem nekaj drugega kot na net-u?
A imam kot lastnik kakšno pravico (tudi diskrecijsko), da pri svojem lastništvu (zakladu) ukrepam (seveda ob upoštevanju pravil Grounspeaka) po svoji vesti?
Upam, da bo nekaj debate.
Lp Bojan.
P.S.: Lastnice zgoraj imenovanega zaklada ne poznam.

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a jean » Če Mar 06, 2014 11:23 pm

Prebral sem kregarjenje pri zgornjem zakladu, pa bi se bolj strinjal z iskalci, kot lastnico.

Večina disejblanih ima res tak status z razlogom, najdejo se pa redke izjeme, ko je na primer lastnik neaktiven in ga zaradi nevzdrževanja in reportov disejbla recenzent.
Lahko je recenzent tudi disejblal zaklad po pomoti zaradi dveh DNFjev in enega NA, cache je pa še vedno tam, lastnik pa se v to ni vmešal.
Lahko je disejblan zaklad nekdo že zamenjal ker je lokacija pač fina, ne bi bilo pa smiselno čakati na arhiv in novo postavitev, če se lahko zadevo sanira hitreje na ta način, ali je dostop težji in so dvojni obiski lokacije nevšečni.

Škoda bi bilo potem kakšno zanimivo lokacijo ali zaklad izpustiti, če je arhiviran ali disejblan.
Nekaj časa nazaj sem šel skozi seznam arhiviranih in si označil, kateri bi mogoče še bili na voljo, glede na razlog disejblanja/arhiviranja in zadnje vpise.
Tu je nekaj primerov:
http://coord.info/GC3XK5Y - Disabled. Zanimiv final multija. Poglejte galerijo! Zakladu manjka prva stopnja, ampak final je še vedno tam. Preberite zadnje loge
http://coord.info/GC1049F - Arhiviran zaklad, ki je bil še vedno tam, razlog za arhiv pa je bil, da je lastnik Avstrijec in za cache ni mogel skrbeti. Sem ga kontaktiral, cache je šel iz arhiva in v posvojitev.
http://coord.info/GC2E945 - Zelo fina lokacija, a ob našem obisku disabled. Cache na mestu (obnovil lynx)
http://coord.info/GCG7VV - Arhiviran, še na mestu
http://coord.info/GC1M5B7 - Ljubljanski grad, v arhivu, a je še tam.

Malo je odvisno od situacije. Ampak, če cache najdeš, se podpišeš v logbook, ne pomeni tudi da velja tudi vpis na netu, če je disabled ali archived?
Jaz mislim da je to čisto veljaven vpis, tako da bi se morala lastnica 5+c malo chill out. ;)

Uporabniški avatar
krossnik
Moderator
Prispevkov: 655
Pridružen: Pe Maj 03, 2013 2:26 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a krossnik » Pe Mar 07, 2014 8:24 am

Addicted with Geocaching!

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a bubiji » Pe Mar 07, 2014 9:35 am

Z dodanimi atributi damo iskalcem vedeti, kaj naj pričakujejo na terenu. Tudi archived in disabled pomeni le to - da je verjetno nekaj narobe. Če bi sam našel tak zaklad (in sem ga že), ne bi imel težav z njegovim logiranjem. Kot ne bi imel težav, če bi po naključju pod klopco v parku namesto zvečilnega ven potegnil škatlico za SD kartico. Ali pa če bi v gozdu videl sumljivo osebo, ko nekaj vrta v drevo. Pač našel sem, lahko smet, zvečilni gumi ali pa logbook. Če za to nisem imel opisa, koordinat in namiga, je moj uspeh še toliko večji. Pa če je lastniku prav ali pa ne.
Kot lastnik enega enostavnega tradija sredi Sorškega polja bi recimo onemogočil moj zaklad, če bi na polju izbruhnil vulkan in bi bila cerkvica na otoku sredi lave. Pač zato, da iskalci ne bi hodili gledati na uro. Če pa ima kdo ustrezno opremo, pogum, pa bi lahko zaradi mene vpisal log. Če bo iskanje posnel, se tudi priporočam za slike in duhovit opis, kar ga marsikateri od vas dajo. Edino namesto 5/5 bo imel pač vpisano žalostno 1,5ko :)
Omenjeni iskalci so se potrudili, da so zaklad našli. Našli kljub "neobstoječim" podatkom. Po naključju ali z veliko truda, je to važno? Imeli so se fino, bili so na lepi lokaciji, če bi dodali še lep ali poučen zapis v log jim jaz ne bi odrekel smeškota ampak častil pivo in bil hvaležen za trud, tako kot bi bili verjetno oni hvaležni na povabilo na lov. Je pa to pač samo moje mišljenje...

Lep sončen pozdrav!
Slika

Uporabniški avatar
bojank
Geolovec
Prispevkov: 70
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 1:12 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a bojank » Pe Mar 07, 2014 11:03 am

Hvala bubiji za tvoj post in prispevek. Postavljanje in iskanje zakladov sta dva ločena elemeta GC. Pri vsakem ima vsak geocacher svoje videnje in obnašanje.
Še enkrat bi poudaril, da je bil namen moje teme splošno v zvezi s postavljavci (cache-ownerji), pa ne vključevati ta poseben primer, ki laufa že na Grounspeak forumu.
Vsak ima svoj pristop torej pri postavljanju. Jaz jih imam le 4, kar je procentualno res revno v primerjavi z mojimi najdenimi. To pa predvsem zato, ker se mi zdi večja vrednost, ki jo dobimo pri GC, tisto o čemer govori zaklad, v primerjavi z brskanjem med kamni in koreninami za plastično škatlico. Tako ne bom stresal novih zakladov kot mačka mlade, temveč se bom za objavo dobro pripripravil in od ideje do realizacije običanjo poteče kar precej časa. Torej vložen trud in veliko zadovoljstvo je, ko prihajajo zadovoljni logi in pohvale. To je vse v redu, dokler ne pride do kakšnih anomalij, ki sem jih omenjal v postu. A moram zdaj opustiti svoja načela? Ravnati kot mi velevajo najditelji, ali pa reči: jaz se tega ne grem več. Kregal se ne bi.
Lp B.

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 964
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Zbrisani zakladi

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Pe Mar 07, 2014 11:29 am

Moram reči, da se strinjam z Žanom. Zaklad se lahko disejbla iz različnih razlogov. Največkrat sicer res zato, ker je končna škatlica izginila ali je na popravilu in ga torej dejansko ni možno najti. Drugače pa je v drugih primerih. Če nekdo da need maintenance log ker je logbook recimo moker, lastnik ga pa iz tega razloga disejbla zaradi popravila enkrat v prihodnosti, ne vem zakaj bi bilo sporno, če pridem na lokacijo, najdem škatlico in se vpišem bodisi v premočen log ali pa tega celo zamenjam. Ali kot je Žan pisal, so primeri, ko pride nekaj neizkušenih iskalcev ali pa imajo samo tisti dan malo zamegljen pogled in pišejo dnf loge. Lastnik zaklad disejbla in s tem opozori, da je škatlica (verjetno) izginila. Moja stvar je, če pridem na lokacijo (zanesljivo je zanimiva, če je lastnik tja postavil zaklad) in ob tem še "za vsak slučaj" pogledam ali je kaj tam ali ne. In če najdem škatlico, ki so jo ostali iskalci spregledali, ne vem zakaj ne bi smel vpisati najdbe.
In če se sedaj povrnemo na sporni primer. Tu je bil zaklad postavljen, vse stopnje urejene v nulo. Edino lastnica je bila nespretna, ker je namesto določitve wp za prvo stopnjo, hotela na vsak način spremeniti naslovne koordinate. Za to ni bilo nobene potrebe, pa kakorkoli, njena odločitev. Toda njen log nam je dal vedeti, da je zaklad na mestu, dobili smo nove koordinate prve stopnje in smo šli pogledat. In smo ga našli. Meni še vedno ni jasno, kaj naj bi bilo tu spornega ali celo neetičnega. Lastnica bi se morala zavedati, da je do vsega prišlo zaradi njene napake, mi smo se na objavljen log, ki smo ga dobili preko maila zanesli in res nič nas ne obvezuje, da vsake pet minut preverjamo, če je pri zakladu na geocaching strani kaj novega (npr. izbrisan log z novimi koordinatami). In precej neresno se zdi, da sedaj briše loge, do katerih je dejansko prišlo zaradi njene napake, ne napake najditeljev.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov