Izgorelost / Zdolgočasenost

Vprašanje, navodila in napotki glede skrivanja zakladov, velikosti, težavnosti,...
Odgovori
Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1045
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Izgorelost / Zdolgočasenost

Odgovor Napisal/-a icabrian » So Maj 03, 2014 10:17 pm

http://geocacher-u.com/?page_id=105

Tole je zanimivo. Tudi v luči zadnjih debat o trailih.

Uporabniški avatar
pošastki
Geolovec
Prispevkov: 75
Pridružen: Po Nov 26, 2012 9:43 pm

Re: Izgorelost / Zdolgočasenost

Odgovor Napisal/-a pošastki » So Maj 03, 2014 11:19 pm

Večkrat sem se že vprašala, ob branju skromnih logov v stilu HZZ / TFTC, kaj je geolovec pravzaprav mislil.
- Joj, kol'k beden zaklad, sam nekaj moram napisat.
- Toliko sem jih pobral danes, da se sploh ne spomnim nič o njem.
No, morda je samo redkobeseden in je v resnici hvaležen, da je imel možnost najti tisti zaklad. :)

Sama uživam ob branju vseh daljših vpisov, ker se mi zdi, da jih pišejo ljudje, ki jim je geolov več kot samo 'šport', da v obiskovanju zanimivih lokacij res uživajo.

Zaradi mlajših otrok pravzaprav srečo, da nismo prav hitri, tako da na dan ne najdemo prav veliko zakladov (včasih smo hodili le na enega v enem dnevu in še to samo čez vikend), so pa naša iskanja vedno zanimiva in začinjena z različnimi dogodivščinami; pozabljen medvedek, izpadel zobek, padec v blato, igre v naravi...
In za marsikatero drobno igračko še vedno vemo, iz katerega zaklada smo jo prinesli in kaj se nam je tam zgodilo.

Podobno se nam dogaja ob postavljanju zakladov. Mokrišče Planik smo intenzivno obiskovali / raziskovali dva dni. Nekateri člani družine tudi po dvakrat na dan. Pa še danes so jo hoteli mahniti tja. :)
Otroci so se zamotili z opazovanjem paglavcev in drugih drobnih živali, 'starca' sva fotografirala, imeli smo 'lov na info tablo', iskali povezavo med dvema potema v dolinici...

Se mi zdi, da si moraš za zaklade pravzaprav vzeti čas in doživeti tisto, kar ti je hotel ponuditi postavljalec zaklada ali pa si sam najti tam kaj, na kar lastnik niti ni pomislil.
Če imam ob prebiranju opisov občutek, da nič od tega ne bo možno, do zaklada raje ne gremo.

Tako da ... izbiramo po pameti. Vmes tudi kak trail; včasih cel, pri pretežkem samo nekatere zaklade.
Tako nekako po 'planinski logiki', saj mi je geolov neke vrste nadomestilo za gorolazenje, kjer sem se (poleg marsičesa drugega) naučila tudi, da je pametno hiteti počasi.
Zato upam, da pri zmernem tempu iskanja ne bom prišla do točke, ko bom napisala v log samo HZZ in takoj zatem padla v depresijo. :D

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: Izgorelost / Zdolgočasenost

Odgovor Napisal/-a bubiji » Ne Maj 04, 2014 11:13 am

Nikakor ne morem reči, da sem nek hud in zagrizen Geocacher - vsaj po statistiki ne. Ljudje najdejo več tisoč smeškotov na leto, jaz jih naberem dobrih sto. Vseeno pa sem lansko poletje, ko sem se trudil en mesec najti en zaklad na dan, konec meseca želel vreči vse skupaj v koš. Saj iskanje je bilo zanimivo. Ampak obveza, ki sem si jo dal, me je pričela dušiti. Padal je dež, bil sem po nočni izmeni, za povrh še prehlajen, pa sem vseeno šel brskat v vlažen gozd. Proti koncu meseca sem si rekel, da ne želim videti nobene škatlice več. Takrat sem tudi naletel na članek, ki ga je omenil icabrian. In skoraj istočasno je prišel zadnji dan "peklenskega" meseca, ko sem se znašel zgodaj zjutraj v avtu na lovu za FTFjem. Adrenalin je povzročil delen izbris spomina, klepet z legendami geocachinga pa nov zagon. In tako sem po treh dneh predaha že skakal po Sloveniji z novimi škatlicami v rokah.

In kaj je tisto, kar me je potegnilo nazaj? Raznolikost. Na tistem srečanju sem spoznal tri osebe, vsaka navdušen geocacher, vsi prijatelji, a vsaka s svojimi motivi, službami, življenji. In kar so mi povedali, mi je dalo in mi še daje misliti. Nekoga ženejo sledljivčki, drugega FTFji, tretji postavlja nočne visokotehnološke zaklade. Eni iščejo "park'n'grab" nanote, drugi 5/5, tretji uživajo v "aaaaaaa" opisih, četrti pa v kilometrskih predstavitvah naravnih pojavov. Letošnja prvoaprilska šala je celo prikazovala tipa, ki išče DNF. Resda v šali, a v zgodbi je bila tudi resnica - predanost igri in zabavi, ne pa smeškotu.

=> konec prvega dela =>
Slika

Uporabniški avatar
bubiji
Geolovec
Prispevkov: 149
Pridružen: Ne Apr 22, 2012 12:40 pm

Re: Izgorelost / Zdolgočasenost

Odgovor Napisal/-a bubiji » Ne Maj 04, 2014 11:14 am

=> nadaljevanje =>

Lanski avgust je bil zame lekcija. Sedaj je to bolj "po pameti". Če se da, gremo, ne gremo pa več za vsako ceno. Tako se tudi ne naveličamo tako hitro in nas kar vleče naprej.

Kaj pa traili? Tu imam pa premalo izkušenj. Všeč mi je bil Okoli Bohinjskega jezera. Lep sprehod, škatlice pa dovolj daleč narazen, da je bil ravno čas za pavzo. Po Zelenemu sem bil izmučen, zadnje škatlice so bile muka. Bi enkrat sprobal kakega s 100+ zakladki, samo tako, da vidim, kako to zgleda. Čeprav bo verjetno najboljši del dneva zvečer ob klepetu. In potem par dni ničesar. Ali pa kaj čisto drugega. Kak dober težak multi, izvirno skrita škatlica ali pa kak dober field puzzle. Imam pa še veliko za spoznati na področju trailov, tako da ...
Slika

Uporabniški avatar
Rozinica
Zelenec
Prispevkov: 13
Pridružen: Ne Jan 29, 2012 5:30 pm

Re: Izgorelost / Zdolgočasenost

Odgovor Napisal/-a Rozinica » Ne Maj 04, 2014 8:18 pm

Večkrat sem se že vprašala, ob branju skromnih logov v stilu HZZ / TFTC, kaj je geolovec pravzaprav mislil.
- Joj, kol'k beden zaklad, sam nekaj moram napisat.
- Toliko sem jih pobral danes, da se sploh ne spomnim nič o njem.
Običajno zapiševa HZZ ne zaradi pomanjkanja časa, ampak z logiko "toliko kot si ti vložil v postavljanje keška, toliko bova midva vložila v vpis najdbe"

Zaenkrat zagnanosti za iskanje še ne primanjkuje, jo pa zmanjkuje za dokončno objavno napol dokončanih zakladkov. Saj prihaja poletje, daljši dnevi in pa lepo vreme, pa bomo postorili tudi to :D

Uporabniški avatar
mare
Geolovec
Prispevkov: 81
Pridružen: Če Mar 28, 2013 5:26 pm

Re: Izgorelost / Zdolgočasenost

Odgovor Napisal/-a mare » Po Maj 12, 2014 10:17 am

Ha ha ha !!! Pri meni na uradni GC strani piše:

Basic Member Since: 11/12/2003

Torej sem član krepko čez 10 let. S številom najdenih pa sem prilezel na 199. Mislim, da to pove vse. Enkrat do sedaj smo šli na "trail" po Rogli in Pohorju in jih v enem dnevu pobrali okrog 15. Ampak po kakšnem petem sploh ni več zabavno.

Ničkolikokrat je že bilo zapisano: važna je pot, ne cilj.
Obišči http://pavlin.si/ Hvala!

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1045
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Izgorelost / Zdolgočasenost

Odgovor Napisal/-a icabrian » Po Maj 12, 2014 12:03 pm

Ničkolikokrat je že bilo zapisano: važna je pot, ne cilj.
Ob podobnih mislih se vsakič spomnim tega pogovora iz Alice v Čudežni deželi:
'Cheshire Puss,' she began, rather timidly, as she did not at all know whether it would like the name... ...'Would you tell me, please, which way I ought to go from here?'

'That depends a good deal on where you want to get to,' said the Cat.

'I don't much care where—' said Alice.

'Then it doesn't matter which way you go,' said the Cat.

'—so long as I get SOMEWHERE,' Alice added as an explanation.

'Oh, you're sure to do that,' said the Cat, 'if you only walk long enough.'
Cilj ni nič manj vreden od poti. Ker sicer je čisto vseeno kam greš, nekam že prideš. Problem pa nastane, če zaradi cilja ne vidiš več poti. Ko je važna samo še ena škatla več. Ali šest. Ali dvajset. In če ni najdena, postaviš svojo. Samo da je Cilj dosežen. Potem si najbrž res lahko prazen in se ti zdi, da lahko praznino zapolni samo nov Cilj...

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 964
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Izgorelost / Zdolgočasenost

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » To Maj 13, 2014 1:24 pm

Hm. Strokovno se temu reče zasvojenost, kajneda :lol:

Uporabniški avatar
jean
FTF lovec
Prispevkov: 368
Pridružen: Pe Mar 08, 2013 6:49 pm

Re: Izgorelost / Zdolgočasenost

Odgovor Napisal/-a jean » So Jun 14, 2014 7:48 pm

Pojava prvih trailov v Sloveniji je hočeš-nočeš povzročila tekmovanje, kdo jih bo imel več pod streho. To je v človeški naravi.

Sprva se sicer res sliši zanimivo - kešek na vsakih 160 metrov, pa greš probat. Ista zgodba je bila z nano-ti. Ko si našel prvega, si bil poln navdušenja - kako lahko sploh obstaja tako majhen zaklad. Takoj svojega postavit! No, pa smo jih danes vsi siti...

Nekateri se morda res nikoli ne naveličajo serijskega pobiranja škatlic vsaki 2 minuti, 16+ ur v dnevu. Če je kakšen tak, bi prav rad slišal, kaj ga "žene".

Meni tak pristop že zveni kot "delo" in ne "prosti čas" :D
Pa sem tudi preizkusil kak trail... Po tridesetem vpisu imaš že vsega dovolj, in te naprej žene samo trma, da dokončaš zadani cilj. Na koncu ti je pa malo žal, da nisi bolj izkoristil dneva, se večkrat okopal v Vrbskem jezeru in naredil še kakšen piknik :)

Tako da sem tudi sam začel opažat malce zdolgočasenosti, pa malce vrtim z očmi, vsakič ko je kak nov trail objavljen. Vse pohvale tistim, ki se trudijo to postavljat in vzdrževat, a dvomim da jih res toliko potrebujemo. Ob vsej poplavi novih objav je že zelo težko na hitro iz zemljevida ločiti med "dobrimi", "običajnimi" in "krneki" zakladi.

Tako da sem "nov zagon" in zabavo nazaj našel pri iskanju same avanture. Za primer, užitek je toliko večji, ko najdeš arhiviran zaklad. Ko se ga nihče že leta in leta ni dotaknil. Pa ni nujno, da je arhiviran. Koliko je še takih, ki že več kot eno leto niso imeli obiska. Za iskanje priljubljenih zakladov pa se oziram na Wilsonovo lestvico na strani project-gc.

Klubi, kateri koli že, pa upam da bodo dosegli vse nadobudne novince ter jim dali dovolj informacij, da bodo videli kako se stvarem streže, ter jim pokazali razliko med kvaliteto in kvantiteto.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov