Avtodom in GC

Vprašanje, navodila in napotki glede skrivanja zakladov, velikosti, težavnosti,...
Uporabniški avatar
mare
Geolovec
Prispevkov: 79
Pridružen: Če Mar 28, 2013 5:26 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a mare » Pe Jun 27, 2014 11:39 am

En teden je bil res malo premalo. Nekaj neporavnanih računov je ostalo še za kdaj drugič. Na GC področju nimo bili veliko aktivni, smo pa videli kar veliko v teh nekaj dneh. Tudi AD se za prvič kar dobro obmesel (brez prask, polomljenih ogledal in podobno). Samo taka "kibla" pa žre konkretno več, kot naš kombi. Zdaj razmišljam o kakšni maggiolini in dodatnem šotorčku. Morda bi še traffica zamenjal za kajbolj GC-primernega :twisted:
Obišči http://pavlin.si/ Hvala!

Uporabniški avatar
krossnik
Moderator
Prispevkov: 633
Pridružen: Pe Maj 03, 2013 2:26 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a krossnik » Pe Jun 27, 2014 1:28 pm

Ce bos ze jemal, potem namesto maggioline vzemi columbusa... Ista firma, samo pri columbusu imas na eni strani 1,5m visoko streho (kar je dovolj za premikanje), pri maggiolini pa je celotna streha 95cm visine... Sem bil v isti dilemi pa sem na koncu columbusa vzel, pa mi do zdaj ni bilo zal, ceprav uporabljam sele kratek cas :)
Addicted with Geocaching!

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Če Jul 03, 2014 3:46 pm

Kot sem že Gregorju večkrat povedal. Treba je upoštevati, da je seveda med strešnim šotorom in avtodomom ena zelo velika razlika. Avtodom je dom na kolesih, notri imaš kopalnico, wc, kuhinjo, gretje, toplo vodo, tuš, ma, ni da ni. Columbus in ostale podobne zadeva pa so v končni fazi še vedno - šotor. Torej vezan si na kamp. In če upoštevaš, da je cena noči tam nekje okoli 30 do 50 evrov za familijo, potem to zagotovo poje tisto malo večjo porabo.

Uporabniški avatar
mare
Geolovec
Prispevkov: 79
Pridružen: Če Mar 28, 2013 5:26 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a mare » Če Jul 03, 2014 8:03 pm

No ja, jaz bi to malo drugače: vodo sekret in kuhinjo bi dodal našemu kombiju, ki pa zaradi tega ne bi postal velika gajba, saj bi imel snemljivo spalnico. Vse je seveda stvar kompromisov. Amapk nam je bil že avtodom kar prehud luksuz. Bi komot preživeli z veliko manj udobja. Kuhalnik je komot na tleh ena bomba, glede sekreta smo se itak po dveh dneh vrnili na "grmovje" varianto, ker se nam enostavni ni ljubilo iskati tistih odtokov za kaseto. Glede vode smo pa večinoma pozabili, da je potrebno prižgat bojler, ampak se itak segreje na tistih 25 stopinj, kar je idealno v poletni vročini. Akumulatorje smo po treh dneh spraznili, pa se ni nihče kaj veliko sekiral. Za skuhat in zobe umit je bilo dovolj v eni plastenki za 6 ljudoi. Posodo smo pa pomili kar v potoku, s peskom. Taka taborniška varianta sploh ni nič posebnega. Sploh pa se da preživet tudi brez tuša, saj so jezera, morje in reke ponavadi vedno "pri roki". En teden ali dva komot preživi tudi z minimalno oskrbo. Če greš malo prešvican spat pa ja ni taka katastrofa.
Obišči http://pavlin.si/ Hvala!

Uporabniški avatar
krossnik
Moderator
Prispevkov: 633
Pridružen: Pe Maj 03, 2013 2:26 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a krossnik » Če Jul 03, 2014 9:02 pm

Jest sem pa Juretu že dostikrat povedal, da če mi da 50.000 EUR z veseljem kupim avtodom :D Drugače pa v 10 letih, ko se ti vrednost avtodoma več kot prepolovi (da ne govorim o višjem zavarovanju, dražjih servisih, cestnine, vinjete, parkirišča...), verjami da ne bom toliko za avtokampe dal, kot bi v avtodom zmetal/zgubil z njim, tisti šotorček pa še zmeraj ne bo zastarel, saj imajo bistveno daljšo življensko dobo od avtodomov :lol: Poleg tega pa tudi če bi imel avtodom, bi čez noč definitivno parkiral v avtokampih... Jaz razmišljam tako, da dam raje 30-50 EUR na noč, kot pa da spim na avtocestnih počivališčih in riskiram tisti % možnosti za...

Konec koncev pa je to le moj pogled glede avtodomov, Jure pa vam bo v naslednjem postu sigurno razkril bistveno lepše čare zakaj imeti avtodom, tudi če si ga ne moreš privoščiti, ampak dokler bodo moje finance tako omejene kot so, bo Columbus in tako mnenje tudi ostalo, saj si trenutno avtodoma ne morem privoščiti...
Addicted with Geocaching!

Uporabniški avatar
icabrian
Doktor
Prispevkov: 1031
Pridružen: Sr Jan 25, 2012 4:24 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a icabrian » Če Jul 03, 2014 10:10 pm

Kaj pa najem? Se mi zdi, da je tudi z avtodomom tako, kot z nekaterimi drugimi (dragimi) stvarmi: splača se, če ga res veliko uporabljaš. In Jure ga veliko uporablja. Za 1-2 krat na leto bi moral biti najem bolj racionalen.

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Če Jul 03, 2014 11:48 pm

Povedal bom samo nekaj, resnico, ki jo je povedal kolega avtodomar pred leti in ki drži tako kot pribito.

Avtodom? A se to splača? Itak da se ne, je pa fajn.

To je to. In tako je z vsakim luksuzom. Kje živite? S čem se vozite? Kaj nosite? Na kaj sedajle tipkate? S čem pokličete kolega? Vse to je luksuz, ki ga dejansko ne rabite, vsekakor pa ne takšnega, kot ga imate. Je pa fajn, aneda? Se spomnim zgodbice izpred let, ko je kolega kupil trotelziher digitalni fotoaparat z velikanskim popustom, ko je imel kar hude veze. Cena. Skoraj 1000 evrov. Sem se mu čez dve leti smejal, saj so bili takrat takšni samo še petino cene, danes jih skoraj pri prašku dajejo zraven. Toda odgovoril mi je enostavno. A veš, koliko slik sem v tem času naredil z njim ... In tako je tudi z avtodomom. Ko pomislim koliko lepih trenutkov je naša družina zaradi njega preživela, ne razmišljam več o stroških. Ker je bil vsak trenutek enostavno neprecenljiv. In luksuz? Jah, saj Mare, končno zakaj imaš elektriko v hiši? Da laufa pralni stroj? Med tem ko potok teče nekaj deset metrov mimo hiše? Da dela hladilnik? Kaj ga res rabiš? Klima? Nekaj švica pod pajsko je pa že seksi, aneda? Gretje pozimi? No, no, včasih se je v mrazu stiskalo pod kovter in otroke delalo, zakaj bi kuril? Tako je to. Marsikaj se da bolj enostavno. Toda takšnemu udobju se danes enostavno neradi odpovemo. In končno, zakaj bi se, če se nam ni treba ...

Uporabniški avatar
krossnik
Moderator
Prispevkov: 633
Pridružen: Pe Maj 03, 2013 2:26 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a krossnik » Pe Jul 04, 2014 12:47 am

Vsako tele ima svoje veselje! Juretu pač paše luksuz na štirih kolesih, Maretu je dovolj skavtsko divja narava, mene pa postavite kamor hočete, ampak vsi trije imamo pa nekaj skupnega - GUŠT!
Ja peljati se s familijo nekam sploh nima veze s čim in na kakšen način bodo to naredili, dokler uživajo, se imajo lepo in se zabavajo. Če bi hotel luksuz, bi v prvi vrsti črtal vse kar je na štirih kolesih in bi se odločil za avion, kar je danes že relativno ugodno. Zakaj? Ker si hitro na cilju in imaš potem več časa zase in ne samo celodnevne vožnje! Stvar je samo v tem kako želi familija kot celota preživeti skupen čas, pa tudi če to pomeni pranje posode v potoku ali kampiranje v avtokampih - če jim je všeč in v tem uživajo, zakaj pa ne? Konec koncev če bi gledali samo na denar, bi bilo najceneje, da si doma v lavorju namakam noge in si miže predstavljam da sem nekje na Havajih. Ravno zaradi tega pravim da je prepričevanje v eno stvar brezveze, če to nekomu iz kakršnih koli razlogov ne paše.

Pa da ne zaidemo s teme... Ta tema je vseeno pokazala tri različna razmišljanja kako preživeti dopust na štirih kolesih (upam, da bo še kdo drug povedal kakšno mnenje), kar bo mogoče nekomu pika na i oziroma mu bo olajšalo odločitev za preživljanje dopusta in morebitnega keškanja zraven :)
Addicted with Geocaching!

Uporabniški avatar
dr.gumpi
Moderator
Prispevkov: 962
Pridružen: Če Jan 19, 2012 7:18 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a dr.gumpi » Pe Jul 04, 2014 6:50 am

Seveda ima vsaka opcija svoje prednosti in slabosti. Vsekakor. In jasno, da ima prav tudi Igor, da je avtodom zadeva, ki jo lahko rentaš za dopust ali kupiš in vzameš kot način življenja. Nekateri imajo vikend ali hodijo prekopavat vrtiček, drugi so nadzadovoljni s pavšalom v enem od Hrvaških kampov, tretji si ne predstavljajo življenja brez svoje barke. In res imaš tudi glede potovanja na štirih kolesih sto možnosti. Potovalno prikolico, šotor, tak ali drugačen, nekaj samonapihljivih blazin v enoprostorcu, vanček, avtodom, takšen ali drugačen. Vsak se odloči sam glede na zmožnosti in potrebe. In nekateri pri tem vztrajajo, drugi si, ko lahko in zmorejo, privoščijo večje udobje. Tako je to.

Je bilo pa zanimivo pred leti brati komentarje pri novici o tem, da imajo avtodomarji v Ljubljani težave s parkiranjem pred svojim blokom, ker jih redarji kaznujejo. Pokazala se je slovenska foušija in večina jih je bila v smer, kar naj ga štrafajo, avtodom ne spada na parkirišče, če pa že nekdo ima zanj, naj ga pa kar močno olupijo. In ko so to napisali na svoje ibooka za dobrih tisoč evrov, so pograbili svoj iphone za skoraj podobno ceno in sedli v terenca za 30 in več tisoč in se odpeljali na vikend, ki je podoben mali palači. In bi jih rad videl, kako bi kot mali prašički cvilili o svinjariji in podobnem, ko bi jim na Krvavcu, kjer imajo itak s celo familijo sezonsko karto zaračunali parkirišče, ker imajo tako velik avto in dražjo karto, ker imajo najnovejši model elank. Prevečkrat vidimo samo do roba svojega plota. In rabljen avtodom, ki ga imajo nekateri tudi za svoj edini avto, je dostikrat cenejši kot marsikaj od naštetega. Toliko o luksuzu.

Uporabniški avatar
mare
Geolovec
Prispevkov: 79
Pridružen: Če Mar 28, 2013 5:26 pm

Re: Avtodom in GC

Odgovor Napisal/-a mare » Pe Jul 04, 2014 7:17 am

To je nek drug luksuz, kii poganja slovenceljsko fovšijo..... Jaz sem pisal o luksuzu bivanja na dopustu, ne na splošno. Tistih par tednov v letu se mu je komot odpovedat na račun tega, da doživiš kaj zanimivega nekje blizu ali še raje daleč od doma. Seveda to ne pomeni, da bi to postal način življenja. Doma normalno da posodje še vedno opere pomivalni stroj, cunje pralni stroj, mularijo pa se vsak dan oriba s toplo vodo. Pa saj nismo v srednjem veku. Ob vsakodnevnih bombardiranjih z vsemi stresnimi dejavniki pa prav paše izklopit vse to in se prepustiti dopustu, ki je le to: dopust. Namenoma nisem napisal "pravemu", ker za neekoga je pravi dopust spet nekaj drugega.

No, kakorkoli... nazaj na temo: nas je izposoja in uporaba avtodoma pustila z mešanimi občutki. Nekako to ni to in se verjetno raje odpovemo nekaj dodatnega "luksuza", ki ga ponuja AD na račun tega, da z drugačnim prevoznim sredstvom prideš dlje in hitreje. Seveda ostaja še opcija AD+bicikli. Ampak tu je potem še dodatna logistika. Verjetno bomo še to opcijo preizkusili enkrat v bližnji prihodnosti. Ideja je, da bi šli na nekajdnevni "geolov" v kombinaciji AD+bajk. Ali se da na AD obesti 6 biciklov?

LP,
Mare
Obišči http://pavlin.si/ Hvala!

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost