GC4TG2C Sniper’s Nest

SGK

Slovenski Geocaching klub je društvo, ki so ga leta 2012 ustanovili slovenski geolovci z namenom organiziranja slovenske geolovske skupnosti in promocijo naše najljubše igre. Se nam boste pridružili? Prispevki, objavljeni pod klubskim vzdevkom, so delo več članov kluba ali pa obravnavajo pretežno klubske projekte.

6 komentarjev

 1. icabrian pravi:

  Vsa čast tistim, ki so prišli gor. Se pa sprašujem, koliko od tistih, ki so od spodaj gledali gor (in pri nekem drugem zakladu 5/5 od zgoraj dol) in se tudi vpisali, lahko brez zadržkov zatrdi, da bi šli in prišli gor tudi sami. Jaz zase že lahko rečem, da si tu gor ne upam, vsaj ne na način, kot so ga uporabili v tej odpravi. V čem je potem smisel 5/5 zklada, če si vpis zaslužiš že z “glasnim spodbujanjem” od spodaj?

  • dr.gumpi pravi:

   Na to si mora vsekakor odgovoriti vsak sam. Sam sem na stališču, da je pri vsakem takšnem podvigu pomembno timsko delo in če si s svojo aktivno udeležbo prispeval h končnemu uspehu in bil tako del “zmagovalnega” tima, potem nimam zadržkov za vpis.

 2. ramb0 pravi:

  Pozdravljeni,

  moje ime je Matej in sem pred priblizno dvemi leti zacel obiskovati “stolp” oz. to staro skakalnico na Galetovem (prosto plezanje). Do danes smo s kolegi vrhnje nadstropje dodobra opremili. Vanj smo vlozili veliko sredstev in napora (solarne celice, izdelava lopute, žar, …). Novembra lani pa se je v našem dnevniku pojavil vpis o namestitvi geocacha. Sprva nas ideja ni motila, saj smo zeleli vsem, ki se potrudijo in priplezajo do vrha omogociti uporabo opreme. Vendar pa nam zadnje case velik obisk povzroca stevilne tezave (predvsem unicenje opreme). Zato smo se vsi, ki stolp opremljamo odlocili da geocacher premestimo eno nadstropje nizje in onemogocimo dostop do zgornjega nadstropja. Zaklenjen predel bo jasno markiran.

  Hvala za raumevanje in posteno uporabo opremljene skakalnice.

  • bucar pravi:

   Hvala za obvestilo! Praviloma se geocacherji trudimo, da ne povzročamo škode in me čudi, da je do tega prišlo. Upam, da škoda ni velika?

   Obisk v resnici ni tako velik, saj tipično v enem obisku ne splezajo do vrha čisto vsi, ki so vpisani v dnevnik, pač pa se vpiše tudi tiste, ki so tako ali drugače pomagali pri podvigu in niso uspeli priti do vpisne knjige. Tako so dejansko na en podvig gor le 2 do 4 osebe.

   Kakorkoli že, hvala za posredovanje in premaknjeno škatlo. Upamo, da do težav ne bo več prihajalo!

   Izkoriščam tole še za kratko vprašanje: ali redni uporabniki stolpa uporabljate lestev ali prosto splezate do vrha?

   • ramb0 pravi:

    Se strinjam in verjamem, da se večina geocacherjev drži načel igre. Na žalost pa se tu in tam pripetijo tudi neljubi dogodki, zato smo se odločili za omenjeno potezo.

    V tem primeru gre za poškodovano elektroniko, ki preko fotovoltaičnih celic polni akumulator in skrbi, da nam tudi ponoči sveti luč. Pred časom pa smo ostali brez napetostnega regulatorja za daljinsko krmiljenje svetil.

    Nikakor ne okrivljam vas, saj smo v končni fazi opremo tja postavili po načelu zaupanja ter na lastno odgovornost. Se mi pa zdi prav, da geocacherje o spremembi obvestim.

    Naj odgovorim še na zadnje vprašanje:
    Da, večinoma plezamo brez kakršne koli opreme po notranji strani, potrebne je le nekaj vaje. Nekateri se s plezanjem ukvarjamo ljubiteljsko, zato smo se stolpa lotili tudi po zunanji strani, za kar pa so potrebni plezalni čevlji, priporočljiva pa je tudi naveza. Nazaj grede (navzdol) pa je najhitrejša pot kar skakanje s police na polico. Ukvarjamo se namreč s športnom imenovanim “parkour”. Malo drugačna zgoba pa se odvija, kadar na šišenski hrib in v na stolp nosimo opremo 🙂

 3. dr.gumpi pravi:

  Hm. Matej hvala za opozorilo. Pravilo geocachinga pravi, da mora postavljalec za dovoljenje pred postavitvijo škatlice vprašati lastnika nepremičnine. Vi to sicer verjetno niste, ste pa v opremo prostora nedvomno vložili veliko časa, truda in tudi sredstev. To sem videl tudi sam, saj sem se z gamskom prvi povzpel do škatlice. Ob tem me je presenetilo, da je (kasneje) prišlo do uničenja opreme. Upam sicer, da ne ob obisku zakladolovcev, vsekakor pa razumem vašo odločitev za zaklepanje zgornjega podesta in prestavitev škatlice in jo tudi podpiram. Težavnost dostopa tako skoraj ni spremenjena in bo za obiskovalce škatlice, ki se bodo želeli vpisati, še vedno predstavljala pravi izziv.

Dodaj odgovor