Dirka sledljivčkov 2022 | Trackable race 2022

🇸🇮 Po dveh letih je znova čas za dirko sledljivčkov. Do 15. decembra 2021 se je na štartu zbralo 26 sledljivih dirkačev. Opravili so uradno fotografiranje, praznovali novo leto na sedežu SGK, potem pa odpotovali na štartno mesto v Munchen. Na poti bodo do 8. decembra 2022. Na tej strani lahko spremljate trenutni vrstni red in novice o poteku dirke. Podatke bomo posodabljali načeloma vsak torek zjutraj. Štartno listo in pravila si lahko ogledate na posebni strani.

🇬🇧 Two years have passed, it’s time for our trackable race again. By December 15, 2021, 26 trackable racers gathered at the start. They have had their official photos taken, celebrated the new year at the SGC headquarters and then departed for Munich to start. The race will run until December 8, 2022. This page will feature current standings and news about the latest developments in the race. Distance and location data will be updated every Tuesday morning. See the start list and rules of the race.

Končni vrstni red / Final result

🇸🇮 Lestvica in zemljevid s končnim vrstnim redom 8. decembra 2022 točno opoldne. Geografska lokacija je določena glede na zadnje znane koordinate. Dirkači so skupaj prepotovali 433.703,28 km in obiskali 33 držav na štirih celinah.

🇬🇧 Leaderboard and map with the final result of the race on December 8, 2022 at noon. Geographic location is based on the last known coordinates. The racers have travelled a total of 433.703,28 km and visited 33 countries on 4 continents.

1 Salmo Trutta Racer (culto) 74929,50 km Colonia Department, Uruguay
2 Polar (Bear) Express (TinkaraB) 61249,00 km Bavaria, Germany
3 Brazilski tekač (Rogercns) 35805,62 km Michigan, United States,
4 Unchained / Strgan s ketne (tatanata) 34249,80 km Baden-Württemberg, Germany
5 Forza B (Buhteljni) 31694,10 km Basel-Landschaft, Switzerland
6 Ginger-racer (balaena) 27884,80 km British Columbia, Canada
7 Racing Signal Frog (kompaski) 20493,60 km Baden-Württemberg, Germany
8 Geo Light (Torchic2) 16583,47 km Hauts-de-France, France
9 Snežna krogla (mirobori) 15780,10 km Plzeň Region, Czechia
10 Geo Life (Princess_Moana) 15294,10 km Rhineland-Palatinate, Germany
11 Snowflake traveler (tomsetki) 14951,20 km Wallonia, Belgium
12 Greased Bullet (TB racer) (TrickSLO) 13444,40 km Washington, United States
13 Snow Globe Traveler (krossnik) 12009,70 km North Rhine-Westphalia, Germany
14 Millenium Falcon (Kremenckovi) 9359,10 km Rhineland-Palatinate, Germany
15 Super Kitty (Queen_Elza) 9305,40 km Canary Islands, Spain
16 Lazy Signal the Fisher (Fisher63) 8195,50 km Lombardy, Italy
17 Swamp racer (Ostrorogi4) 7579,50 km Basse-Terre, Guadeloupe
18 Go Go Snola (bajla33) 6507,00 km Prague, Czechia
19 GeoBulli (AljoNeja) 5998,50 km Carinthia, Austria
20 dirkator 2022 (jpavli) 3603,60 km Hessen, Germany
21 Zombie racer® (Mkonci) 3169,99 km Saxony, Germany
22 Road Runner (Brezzobi_zmajcek) 2724,00 km Brandenburg, Germany
23 GeoRoglič (icabrian) 1267,70 km Glarus, Switzerland
24 Bolt (Stitch2008) 660,00 km Hessen, Germany
25 Zbogom in hvala za vse ribe! (dr.gumpi) 621,10 km Bavaria, Germany
26 Seal the Racer (NiSEM) 342,50 km Bavaria, Germany

🇸🇮 Interaktivni zemljevid trenutnih oziroma zadnjih znanih lokacij dirkačev. S številkami je označenih prvih deset. Zemljevid si lahko prikažete tudi v celozaslonskem načinu. Kliknite na gručo za podrobnejši prikaz lokacij.

🇬🇧 Interactive map of current or last known locations of the racers. Number icons are used for the top ten. You can view the map in full-screen mode. Click on the cluster for closer view of the locations.

December 2021 in januar 2022

Do 15. decembra se je na štartu zbralo 26 dirkačev. Žal nam jo je epidemija spet zagodla in pred novim letom nismo uspeli najti primerne rešitve za štart. Dogodke po Evropi so zaradi zaostrenih razmer odpovedovali enega za drugim. Za tistih nekaj redkih pred- in ponovoletnih dogodkov z večjim številom udeležencev, ki so po božiču še vztrajali, napoved ni bila prav obetavna. Dirkačev si nismo želeli poslati nekam, kjer bi obtičali v rokah organizatorja odpovedanega dogodka brez načrta, kako naprej. Ob pregledovanju možnosti nam je v oči padel lansko poletje objavljen TB-hotel v Münchnu. Velik, varen in dobro obiskan. Ena prejšnjih najditeljic je potrdila, da je v njem dovolj prostora za škatlo z našimi dirkači in ponudila pomoč. V prvih dneh novega leta so tako dirkači s hitro dostavno službo odpotovali v bavarsko prestolnico in se 7. januarja prijavili v omenjen hotel. Hvala za pomoč, Chokaya!

V prvem dnevu po štartu je hotel zapustila slaba tretjina dirkačev, v manj kot 48 urah jih je bila na poti že več kot polovica. Očividci so poročali, da že do konca prvega vikenda v hotelu ni bilo več nobenega dirkača. Šest dirkačev je že v prvem tednu našlo pot na Madeiro, deset jih je zabeležilo nekaj kilometrov po Bavarski, preostala deseterica pa prve zapise o potovanju še čaka. V predzadnjem tednu januarja so bili vsi dirkači končno prevzeti iz inventarja štartnega zaklada. Tudi Snowflake traveler in Road Runner, ki sta se v zaklad vrnila brez zabeležene kilometrine. 😮 Na vrhu je še vedno šesterica potnikov na Madeiro: pet jih nabira nove moči na otoku, vodilni Racing Signal Frog pa ga je morda celo zapustil. Zmagovalec predzadnjega tedna januarja je Greased Bullet (TB racer), ki mu je pot iz Monakovega v Berlin prinesla deset mest na lestvici, GeoBulli, Lazy Signal the Fisher in še nekaj drugih pa dokazujejo, da je tudi Bavarska velika dežela.

V zadnjem tednu januarja nas je šokirala novica, da je bil TB hotel, iz katerega smo opravili štart, izropan. Nič ni svetega v geolovu, niti zaklad pod stopniščem evangeličanskega hostla. Na srečo so vsi naši hotel zapustili že pred tem žalostnim dogodkom. Na vrhu se je utrdil Racing Signal Frog, ki je imel to srečo, da na Madeiri zanj ni bilo več primernega zaklada in je pripotoval nazaj na Bavarsko. Menda bo odložen v nek prav poseben zaklad. Ostali se niso ravno naprezali, razen dirkača Snow Globe Traveler, ki si je nabral dobrih 300 km in skočil v prvo deseterico.

Februar 2022

V prvem tednu februarja na vrhu ni sprememb. Prve kilometre sta zabeležila še dva dirkača, Snowflake traveler se je zavihtel tik pod prvo deseterico. Dva od petih dirkačev, ki so bili odloženi na Madeiri, sta bila že pobrana. Večina pa jih še vedno kroži po Bavarskem. V drugem tednu februarja je prišlo do spremembe v vodstvu: Polar (Bear) Express je opravil prvo medcelinsko potovanje, preskočil potnike na Madeiro in se prebil na vrh. Racing Signal Frog je tako padel na drugo mestu, a se lahko tolaži, da je bil odložen v poseben zaklad z več kot 5000 favoriti. Greased Bullet (TB racer) se je udeležil dogodka v Pragi. Prve kilometre je zabeležil GeoRoglič, ki je sicer zapustil štartni TB hotel med prvimi. Zadnji trije so še vedno pri ničli, a se jim najbrž še pred koncem meseca obeta konkreten skok. V tednu po Valentinovem ni bilo dramatičnih sprememb. Vodilni dirkač je še utrdil vodstvo, na tretje mesto se je s potjo z Madeire na Češko prebil Millenium Falcon. Velika večina pa je mirovala. Glede na drevesa, ki so se v tem tednu podirala po Evropi, je tako še bolje. Do konca februarja se je zgodilo pričakovano: potovanje trojice na Karibe. Ginger-racer in Swamp racer sta bila odložena v zaklad na otoku Guadeloupe in tako pridobila 22 mest na lestvici. Ne dvomimo, da je bil z njima tudi Brazilski tekač. Vodilni polarni medved je nazaj v Evropi in v še trdnejšem vodstvu.

Marec 2022

V začetku marca ni bilo večjih pretresov. Najlepši med dirkači, Salmo Trutta Racer, je šel na izlet v Avstrijo, kar mu je na lestvici prineslo skok za 11 mest. Drugi teden marca je minil brez pretresov. Dirkači so večinoma zadržali svoja mesta na lestvici, za štiri mesta navzgor se je premaknil GeoRoglič. Na šestnajsto mesto, ki je predzadnje, na katerega se je še mogoče prebiti s trištevilčno razdaljo. Sredi marca ni bilo večjih sprememb, le Geo Life je s potjo v Pariz preskočil dirkača, ki uživata na Karibih, in zasedel drugo mesto.

April 2022

V prvem tednu aprila se je končno zgodilo to, kar smo ves čas pričakovali: Brazilski tekač je skočil na drugo mesto, saj je geolovka, ki ga je nesla na Karibe in nazaj, vendarle uspela vpisati vse svoje najdbe. Vse več dirkačev pa Bavarsko zapušča: Salmo Trutta Racer je zdaj v Veliki Britaniji, Snežna krogla pa v Italiji. Bo z udeleženci mega dogodka koga prineslo v Slovenijo? Sredi aprila se je Ginger-racer vrnil s Karibov v Francijo in pridobil dve mesti. Že prej mu je šlo dobro, potem pa je napredoval na tretje mesto kot edn od treh dirkačev, ki so do takrat presegli 10.000 prepotovanih kilometrov.

Maj 2022

Premaknilo se je tudi na začelju. Forza B, za katerega je kazalo kar slabo, se je vendarle premaknil. Enako tudi Unchained / Strgan s ketne, za katerega upamo, da bo kmalu pokazal, da si zasluži svoje ime. Na zadnjem mestu je tako pristal Zombie racer®. Zapisi v spletnem dnevniku zaklada, v katerem naj bi bil že od zime, dajo slutiti, da se je morda res spremenil v TB-zombija. Nazaj na celino se je vrnil Geo Light, ki je najdlje vztrajal na Madeiri, in takoj skočil za pet mest tik pod prvo deseterico. Majska zvezda je zaenkrat Greased Bullet (TB racer). Dolgo se je motal okoli Berlina, potem pa je odpotoval v Kanado in se povzpel na četrto mesto. Nekaj dirkačev je bilo opaženih na giga dogodku v Pragi. Bo katerega zaneslo tudi na mega dogodek v Slovenijo?

Junij 2022

Po doslej znanih podatkih v Slovenijo ni bilo nobenega dirkača, je pa zato Greased Bullet (TB racer) obiskal zaklad na sedežu igre v Seattlu. Frau Potter je preverila in potrdila, da je bil zares tam. Dobili smo tudi odgovor na zadnje vprašanje, ki smo si ga zastavili maja: GeoRoglič, ki se prebija proti prvi deseterici, je na kratko obiskal naš mega dogodek. Prvi dirkač, ki se je po štartu vrnil v Slovenijo. Žal se je izkazalo, da je bila vse skupaj goljufija. 😔 GeoRoglič je v rokah geolovca, znanega po lažnem vpisovanju najdb, zato prepotovani razdalji ni mogoče verjeti. V Ljubljani ga zagotovo ni bilo (zato so bili zapisi o udeležbi na dogodkih ljubljanskega mega vikenda izbrisani), prav tako ne na mega dogodku v Nemčiji teden dni pred tem. In tudi skoki na Balkan so hudo vprašljivi. Lastnik je že razmišljal o odstopu, a se je na koncu odločil, da se v dirki razdalja, prepotovana v rokah uporabnika miek69, ne bo upoštevala. GeoRoglič je bil tako ob nekaj tisoč kilometrov (zakaj se nam zdi, da ima podobno smolo kot njegov soimenjak na Dirki po Franciji?) in je zdrsnil na 22. mesto. Zato pa se je bolje godilo dirkaču Salmo Trutta Racer: odpotoval je na zahod ZDA, preskočil dvanajst sotekmovalcev in se prebil na šesto mesto. Zadnji teden junija sta našo pozornost pritegnila Lazy Signal the Fisher in GeoBulli, ki sta bila končno izpuščena iz galskega ujetništva (nekaj mesecev sta potovala v rokah ekipe Asterix77777) v naši neposredni bližini: pri cauberkištah ob Baškem jezeru na Koroškem. Greased Bullet (TB racer) je zapustil Geocaching HQ, a samo za kratko do Golgafrinčanskega telefona, potem pa ga je nekdo spet odnesel nazaj. Snežna krogla je obiskala najsevernejšo točko evropske celine, Nordkapp. Zakaj nas to ne preseneča? Na vrhu pa nič novega.

Julij 2022

V prvem tednu julija si je leo število kilometrov nabral Forza B, ki ga je na mega dogodku na Nizozemskem pobrala udeleženka ljubljanskega mega dogodka. Tudi Snežna krogla se ne more pritoževati, čeprav ni več na skrajnem severu, ampak se je po skandinavski turneji vrnila v Estonijo. Večjih pretresov v prvi polovici julija ni bilo, vsaj nekaj kilometrov sta zabeležili slabi dve tretjini dirkačev. Zombie racer® je zelo verjetno izgubljen, Seal the Racer tudi ne obeta preveč, vsi ostali pa so po približno sedmih mesecih še vedno med živimi. To se zdi kar lep dosežek. V zadnji polovici julija ni bilo posebnih pretresov. Vse kaže, da so si dirkači nabirali moči za avgustovske skoke…

Avgust 2022

Praznovanje dvajsetletnice igre z dveletno zamudo se pozna tudi v naši dirki. Ginger-racer in Forza B sta že v bližini Seattla. Slednji je prehitel devet tekmecev in se prebil na tretje mesto, pa je še nekaj mesecev nazaj deloval precej izgubljeno. Pričakujemo, da se jima bo pred 20. avgustom v tistih krajih pridružil še kak dirkač. Tri mesta na lestvici je s potjo na Švedsko pridobil Geo Light. kot smo pravilno domnevali, so se na velikega praznovanja v Seattlu udeležili štirje naši dirkači. Položaj pod vrhom se je zato kar zgostil. Brazilski tekač, edini gostujoči dirkač v naši dirki (njegov lastnik je organizator brazilske dirke sledljivčkov, ki je štartala prav na dogodku v Seattlu tudi s slovensko udeležbo), je le še 4000 km oddaljen od vrha. Pa tudi tretji in četrti, Ginger-racer in Forza B, nista več tako daleč kot pred meseci. Se nam obeta vroča dirkaška jesen? Zgodilo pa se je tudi neverjetno naključje: slovenskega dirkač v brazilski dirki Perky Percy je prišel v Seattlu v roke ekipe, s katero že nekaj časa potuje Salmo Trutta Racer. 😮 Oba sta se še pred koncem meseca vrnila v Švico, kar je potisnilo sledljivo postrv na tretje mesto.

September 2022

Dirkači si v zadnjem tednu avgusta in prvem tednu septembra niso prav peretegnili nog. Le vodilni Polar (Bear) Express se je še enkrat odpravil čez Atlantik vse do tihomorske obale, kjer je bil odložen v enega nastarejših še aktivnih zakladov, GC12. Je to že odločilna prednost za zmago? Sicer pa v septembru ni bilo posebnih pretresov. Zdi se, kot da dirkači počivajo po napornih poletnih mesecih.

Oktober 2022

Tudi v prvih dveh tednih oktobra ni bilo kake posebej izstopajoče nabirke kilometrov. Največji preskok na lestvici je v tem času uspel dirkaču Snow Globe Traveler, ki se je z nekaj manj kot 2000 km zavihtel za pet mest in se pririnil v zlato sredino na štirinajsto mesto. Več kot 2000 km sta v tem obdobju prepotovala še Brazilski tekač in Racing Signal Frog in se utrdila v prvi deseterici. Slednji je tudi prvi dirkač, ki je obiskal kontinentalno Španijo. Veliki novici, s katerimi vstopamo v zadnji teden oktobra, sta dve. Prva je, da se je po skoraj devetih mesecih iz zaklada premaknil zadnjeuvrščeni Zombie racer®, za katerega smo bili prepričani, da je izgubljen. Tako se zdi, da so med živimi še vsi dirkači, čeprav jih je nekaj na daljšem počitku. Druga velika novica je, da so sredi Tihega oceana opazili škofjeloško potočno postrv. Zanje je veljalo, da le redko zapustijo domači potok, a ker je Salmo Trutta Racer opremljen s sledljivo ploščico, lahko znanstveniki in geolovci sledijo potovanju. Najlepši dirkač, ki je tudi prvi, ki je prečkal Ekvator v tej dirki, je tako skočil na drugo mesto. Zdi pa se, da ima še višje cilje… Zdaj je znano, da je bil končni cilj geolovca, s katerim potuje, otok Pitcairn. Otočje sredi Tihega oceana, kamor so se nekoč izkrcali uporniki z ladje Bounty (katerih potomci še danes živijo ). Najbrž najbolj nenavaden kraj, na katerega je kdaj odpotoval kak naš sledljiv dirkač. Končne posledice tega potovanja bodo vidne na prvi novembrski lestvici. Dobro se drži tudi Unchained / Strgan s ketne, ki se sonči v mehiški Ensenadi. Pot do tja mu je prinesla tri mesta, zdaj je šesti.

November 2022

Na vrhu je postalo tesno, saj se je v prvem tednu razlika med vodilnima zmanjšala na vsega 2.800 km. Tudi boj za tretje mesto, na katerem je Brazilski tekač, je povsem odprt, saj se je Forza B znova pojavil med živimi v znanem švicaskem TB sanatoriju in hotelu dr. Phuja. Potem, ko je od srede avgusta ždel zapuščen v inventarju prazničnega dogodka v ZDA. Dobro se drži tudi Racing Signal Frog, ki je čez krompirjeve praznike nabral slabih 2000 km in se zdi utrjen v deseterici. V začetku novembra se je zgodilo kar se je napovedovalo: Salmo Trutta Racer se je zavihtel na vrh lestvice z občutno prednostjo, ki se je do konca meseca sicer nekoliko stopila, a je teden pred koncem še vedno nekaj tisoč km. V zadnjem tednu dirke tudi boj za zadnje mesto na stopničkah in zadnje mesto v deseterici še ni odločen.

December 2022

Zadnjih osem dni dirke ni prineslo sprememb. Salmo Trutta Racer je potrdil, da je bil najsrečnejši dirkač in je svojo zmago proslavil v Urugvaju (deset dni kasneje pa je obiskal celo Antarktiko). Edina večja sprememba je bila na dnu lestvice, kjer si je Zombie racer® nabral ravno toliko kilometrov, da se je oddaljil od zadnjih treh mest. Čeprav je bil skoraj celo dirko videti kot glavni favorit za eno od nagrad za zadnjeuvrščene. Tako je pač življenje dirkalnega sledljivčka. Včasih precej nepravično. Nasvidenje v naslednji dirki!