Za najdbo več: nauk nizozemskega odvržka

icabrian

icabrian je geolovec od leta 2011, ko mu je po nizu naključij prišla v posest Garminova Dakota 20. Redko gre od doma brez GPS naprave, rad ima zaklade z zahtevnejšim iskanjem, obožuje sledljivčke in se v mednarodnih stikih, ki jih odpira geolov, počuti kot riba v vodi. V prostem času je tudi predsednik SGK in član skupine, ki prevaja spletišče geocaching.com.

6 komentarjev

 1. dr.gumpi pravi:

  Sam mislim, da po Igorjevo “odvržki” sploh niso tako zelo velik problem. V določenih primerih so celo koristni in lastniku hvaležna pomoč ali vsaj začasna premostitev težav. Kot je zapisala ena od legend slovenskega geolova pri enem izmed domačih zakladov: “… pripravil sem tudi magnet in lepilni trak, da še jaz prispevam k obnovi škatlice (tudi mi imamo še en aktiven zaklad v tujini in sem prav vesel, če nam kakšen geolovec pomaga pri vzdrževanju…). ” Problem je verjetno drugje, precej bolj resen in kje že skoraj alarmanten. Na eni strani v lastnikih, ki zaradi takšnega ali drugačnega razloga ne skrbijo več za svoje zaklade oziroma se ne odzovejo, na drugi strani v geolovcih, ki si ne upajo pri očitni neodzivnosti lastnika dati NA loga, morebiti tudi zaradi izkušenj nekaterih, ki so bili ob takšnem logu že deležni (neutemeljenih?) kritik in seveda kot last but not least, lahko da tudi neodzivnosti pregledovalca, ki bi se moral na vsak NA log takoj odzvati in s svojim spremljanjem zakladov po Sloveniji tudi sam dajati zgled z ustreznim ukrepanjem, ko je to potrebno. Mogoče bo glede tega počasi čas, da se vsi skupaj, v prvi vrsti z GS in pregledovalci pomaknemo na raven višje in s teženja pred objavo novega zaklada preidemo v ustrezno skrb (vsesplošno, da ne rečem vsedružbeno) za že obstoječe zaklade, kjer so očitno takšne ali drugačne težave. Pa s tem ne mislim na to, da bi namesto lastnikov skrbeli za zaklade, temveč, da bi ob očitnem poteku časa, ko je zaklad še smiselno ohranjati (pa čeprav umetno) pri življenju, počasi odklopili njegove funkcije (beri, ga arhivirali).

 2. cuden_family pravi:

  Zanivim članek, še bolj pa je zanimiv zgoraj napisan komentar. Toliko sprenevedanja in to od ene od legend SLO geocaching scene. Da grem lepo po vrsti. »Odvržki« morda res niso velik problem, če so postavljeni nazaj z namenom. Zame je namenska postavitev to, da lastnik prosi lokalne geolovce, če lahko začasno obnovijo zakladek in ne, da lokalni geoloveci (ali pa zgolj geolovci na »dopustu«) obnavljajo škatlice, zato da si pridobijo novega smajlija. Statistike so res hudič, pa naj si to nekateri priznajo ali pa tudi ne.
  V zgornjem komentarju se tudi omenja NA loge. Zakaj zavraga se jih potem ne uporablja? Je lažje postaviti novo škatlico in pridobiti novega smajlija? Sam se konkretno poslužujem NA logov, sploh tam kjer vidim, da ni odziva. Sem jih pa na ta račun že slišal od prekaljenih geolovcev, da zakaj raje ne obnavljam! Zakaj že? Po komu se potem zgledovati in koga jemati za vzor? Po teh »izkušenih« geolovcih, ki bi radi učili nekaj, delajo pa povsem nekaj drugega? Potem pa nek začetnik naredi napako in kaj je hujšega! (to je sicer že tema za kako drugo debato).
  Ker pa sem se osredotočil konkretno na zgornji komentar in da ne bom samo »nabijal« v prazno so tule dejstva, ki sem jih naštel zgoraj. Primer turističnega obnavljanja zakladka, ki ga naslednji trenutek po obnovi lastnik arhivira (http://coord.info/GC4H8TR). Zakaj ga je bilo potrebno obnoviti? Je lastnik prosil za to?
  O obnavljanju arhiviranih zakladov pa naj si vsak ustvari svoje mnenje! Ja tudi to se zgodi, ko nastopijo izkušeni geolovci! (http://coord.info/GC5AHEH)
  Govora je bilo tudi o odzivnosti pregledovalca, kar je pa spet debata za kako drugo temo in jo bom rade volje nadaljeval na forumu, ko bo čas za to.

  • dr.gumpi pravi:

   No, če sem mišljen kot legenda slovenske geolovske scene, se zahvaljujem za kompliment. Sam se ne počutim tako. In seveda mi gospod Čuden s svojim ogledalom kaže, da sem vse kaj drugega kot to, za kar me v uvodnih stavkih oceni. Se pa zahvaljujem za nekaj primerov, ki kažejo na moja zavržna dejanja. Saj bi lahko oba odlično opravičil, toda zakaj? Če so po mnenju gospoda Čudna zavržna, nimam kaj opravičevati. Ima prav in mora me biti sram. Sem pa res presenečen, da me omenjeni cenjeni gospod tako zvesto spremlja in moje zločesti beleži. Res hvala. Saj si skoraj ne morem misliti, da bi bil njegov namen, da mi prilepi črno piko tudi pred drugimi geolovci? Zanesljvo ne. Saj vendarle vsi vemo, da on res ni tak in da so vsi njegovi logi, vse njegove odločitve in vse njegove obljube vredne čistega spoštovanja. Torej je bil tudi tukaj namen vsekakor nadvse dober in namenjen zgolj temu, da se razčisti dejstva. Naj opravičujem svoje dejanje v teh dveh primerih? Ali morebiti še kakšnem, ko sem nadomestil škatlico? Zgolj zaradi statistike seveda in nove številke ali smeškota? Ne. Ne morem. Pred človekom, geolovcem, tako visokih moralnih standardov kot je gospod Čuden, ne morem. Sprejemam krivdo in priznavam, da sem nič drugega kot odvržek ali bolje rečeno odvržen pacek. Amen.

   • cuden_family pravi:

    Ah ja gospod dr. gumpi, me veseli da smo razčistili dejstva in da se sedaj naslavljamo z gospod :). Med pisanjem pa je še vedno nekaj stvari, ki bi jih bilo, vsaj z moje strani dobro pojasniti:
    1. Glede legend – mlajši se učimo od starejših in kar se piše v logih to »poberemo«. 😉
    2. Zvesto spremljanje. Eni imamo čas. Z drugimi besedami: če zahtevaš arhiviranje določenega zakladka ga imaš verjetno na watch listi. Če ga po arhiviranju pozabiš odstraniti iz nje, pa leti na mail še vse, kar se v nadaljevanju dogaja z njim. No na tej listi se najde ša marsikaj drugega. 🙂
    3. Moralni standardi, ah ja gospod dr. gumpi! Tu ste ga pihnili mimo! Nimam tako visokih, da bi bil brez greha. 🙂
    Vsaj enega oziroma tri ste pred kratkim že sami ugotovili in to podkrepili z write noti. Trije naši zakladki so že štiri mesece neaktivni! Kako ste to opazili ravno danes? Očitno smo končno tudi mi dobili svoje sledilce. 🙂 Kljub vsemu hvala za opozorilo. Jutri jih greste lahko osebno preverit ali bodo OK in na svojem mestu.
    4. Kljub vsemu pisanju, pa grem še vedno rade volje, z vami gospod dr. gumpi na pijačo in lahko tam nadaljujemo debato. 😉
    Amen

    PS.: Me pa veseli in je pohvalno, da moderatorji odobrijo objavo vseh komentarjev, ne glede na to, da ima morda kateri negativen prizvok.

 3. icabrian pravi:

  Zdaj bi bilo počasi dovolj. Ping-pong se lahko preseli na kak forum. Prispevek pa je še vedno lahko spodbuda za neko splošno razmišljanje o geolovski etiki in “kultu” najdbe, zaradi katerega včasih pozabimo na vse. Tudi na to, kar sem izpostavil kot vodilno misel: da je sposobnost zapustiti lokacijo brez najdbe (ne da bi za seboj pustili razdejanje ali odvržek) ena pomembnejših geolovskih vrlin.

 4. dr.gumpi pravi:

  Za dobrim konjem se praši. In prispevek, ki spodbudi komentarje je vsekakor takšen. Se pa strinjam z Igorjem, da so komentarji namenjeni, tako kot sami blogovski zapisi, splošnemu pogledu na posamezne pojave, v tem primeru v geolovu. Saj so bili moji zapisi pred časom tudi že takšni in čeprav se je v njih marsikdo lahko našel, niso bili usmerjeni na nikogar. Ker kot sem v enem izmed zadnjih zapisal. Osnovna pravila so določena, vse ostalo je etika posameznika. In tisti, ki smo na “sceni” nekoliko dlje ali imamo najden zaklad ali dva več seveda nismo brez napak. Tega nisem trdil, takšna trditev bi bila namreč odraz prave narcisoidne samovšečnosti. Sam sem že dostikrat napisal kakšen NA log in tudi nekaj zakladov je bilo z ustrezno zahvalo pregledovalca na tej podlagi tudi arhiviranih. Ne pa vedno. Včasih sem se odločil zgolj za dnf in ja res, včasih sem škatlico tudi nadomestil. Teh primerov ni bilo veliko, so pa bili. Tudi tisti v Medulinskem zalivu, kjer je bil spoiler jasen, lastnik pa se ni (takoj) odzval (o zakladih raznih Hansov, ki med počitnicami skrijejo škatlico ali dve, ko so ravno požvečili žvečilne iz nje in se še nek list valja po mizi, bi se dalo tudi razpravljati). Me je pa res presenetil tisti zaklad v Malinski, ki je bil višje izpostavljen in s tem prst usmerjen vame. Namreč verjeli ali ne, šele ko sem ga odprl po opozorilu v omenjenem komentarju sem videl, da je bil zaklad dejansko arhiviran. Ne bom razpredal z litanijami o tehničnih podrobnostih zakaj je do tega prišlo, saj je nekako celo jasno. Se pa zgodi. In ja, seveda. Čeprav mi ni všeč, če kdo prst usmeri vame, bi moral vedeti, da kdor seje veter, lahko kdaj požanje tudi vihar. Pir? Seveda, zakaj pa ne.
  In za konec samo še beseda urednika. Komentarji niso moderirani in tudi ne bodo brisani, razen če bodo žaljivi do posameznega geolovca ali geolovske skupnosti kot takšne.

Dodaj odgovor