Zaklad meseca – Firštov golaž by MekinjskiRambo
Geolov me je naučil mnogo stvari, a na kuhanje ob njem res ne pomislim, razen v zvezi z okrepčilom po napornem iskanju zakladov.
A tokratni zaklad meseca, Firštov golaž, mi je ponudil ravno to – čisto pravi etnološki recept za divjačinski golaž.
Kot ljubiteljica živali in rastlinojedka sem najprej zavihala nos, potem pa je prevladalo ljubiteljstvo zgodovine in – seveda- geolova.
Prebrala sem zanimiv zapis zgodbe o Firštovem golaža skupaj z receptom, zraven pa mimogrede izvedela, da beseda firšt izhaja iz nemške »furst«, ki označuje kneza oz. vladarja. Če torej želite jesti kot srednjeveški knezi, si lahko skuhate golaž po priloženem navodilu.
Po obljubi g. Pikačuja, da meni tega niti od daleč ne bo treba gledati, kaj šele kuhati ali jesti, sva se lotila naloge, ki se je izkazala za precej enostavno.
Okoliš, kjer naj bi se škatlica nahajala, nama je pri srcu, poleti pa je povrhu prijetno hladen, kljub temu sva z obiskom čakala, dokler naju Emahana nista povabila na sprehod v tiste konce. Ob Kamniški Bistrici in nad njo se skriva mnogo zakladov, tako da lahko vsakdo najde kaj primernega zase. Blizu »Firštovega golaža« je, na primer, tudi »Firštova miza«, saj se za kneza pač ne spodobi, da bi obedoval kar na tleh.
Mi smo avto pustili v njeni bližini in se odpravili na lov. Divjadi (t.j. zakladom) smo sledili od mize pa tja do balvanov. Vmes smo seveda šli tudi po že na pol skuhan golaž. No, ja, ponj sva šla midva. Emahana sta ga že pobrala, zato sta nama samo sledila in se vmes prav sumljivo nasmihala. Ko sva osupla obstala pred vsebnikom, nama je postalo jasno, zakaj. Tako velikega, pa kljub temu zlitega z okolico res še nisva videla. A se je najino navdušenje podvojilo, zabava najinih prijateljev pa potrojila, ko sva vsebnik odprla in uvidela, v čem je skrit dnevnik. Pri kuhariji imava namreč z g. Pikačujem popolnoma nasprotujoča pristopa, zato sva se tudi pri tejle bolj ovirala kot si pomagala. Po kakih 5-tih minutah poskusov je bil golaž končno skuhan in obisk vpisan.
Navdušeni in dobre volje smo v prelepem okolju nadaljevali z geolovom, noge namočili v čudovito hladno Bistrico, splezali na par balvanov in nasploh preživeli krasen dan.