Terenski zapiski (Field Notes)

icabrian

icabrian je geolovec od leta 2011, ko mu je po nizu naključij prišla v posest Garminova Dakota 20. Redko gre od doma brez GPS naprave, rad ima zaklade z zahtevnejšim iskanjem, obožuje sledljivčke in se v mednarodnih stikih, ki jih odpira geolov, počuti kot riba v vodi. V prostem času je tudi predsednik SGK in član skupine, ki prevaja spletišče geocaching.com.

10 komentarjev

 1. bubiji pravi:

  Najprej hvala, icabrian, za prispevek o funkciji, ki mi je bila do sedaj tuja. Saj sem slišal zanjo, a uporabil je nisem. Enostavno nisem videl možne aplikacije. Imam pa en komentar in eno vprašanje.
  Tudi program c:geo omogoča izvoz Terenskih zapiskov. V seznamu zakladov, ki smo jih iskali gremo v meni (tri pikice zgoraj desno). Tam izberemo Izvozi (Export) in Terenski zapiski (Field Notes). Program nas obvesti, kam bo datoteko shranil in pod kakšnim imenom (uporabi zapis datum in ura). Ponudi nam možnost, da nam avtomatsko naloži zapiske na spletno stran Geocaching.com. Ponudi tudi možnost, da naredi izvoz zapiskov, starejših od našega zadnjega izvoza (koristno, če najdenih zakladov ne brišemo sproti iz seznama).
  Vprašanje: jaz pri c:geo ob najdbi ali poskusu označim samo tip zapisa (Najdeno, DNF, NM, NA, …). Ali Terenski zapisi podpirajo tudi dejanske zapise (zametek loga)? Pri daljšem izletu imam dostikrat težave se spomniti, kaj se je na tisti točki dogajalo in me je vedno strah, da bom zaklade zamešal med seboj. Če na Garminu lahko pod terenski zapis vnesete tudi besedilo in se to potem pojavi pri sestavljanju zapisa na spletni strani, bi mi to prišlo še kako prav tudi pri tem programu. 🙂

 2. icabrian pravi:

  Namen tega prispevka je bil predstavitev morda manj znane funkcionalnosti spletišča Geocaching.com. Predvsem tistim, ki drugih orodij ne uporabljajo. Na vprašanja v zvezi s c:geo in drugimi pripomočki ne znam odgovoriti, ker jih ne uporabljam (morda sodijo bolj na forum?). Če v prispevku nisem dovolj jasno napisal: v terenski zapisek je vključeno tudi besedilo, ki ga vnesemo neposredno z naprave. A Garmin je preveč okoren, da bi lahko napisal kaj več kot HZZ.

  Terenski zapiski so bili tudi zame rešitev za skrb, da bom zaklade zamešal med seboj. Predvsem glede vrstnega reda. Kaj se mi je zgodilo pri katerem se ponavadi še kar dobro spomnim, se mi je pa včasih zgodilo, da nisem več vedel, kateri je bil kateri. Pri geolovu v ZDA ali v Nemčiji recimo, kjer si iz množice zakladov na nekem področju izberem tiste, ki se mi zdijo zanimivi. Potem sem pa včasih pri vpisovanju najdb kakšnega izpustil. Ali pa se skušal spomniti, ali je bil tisti, kjer sem lezel pod grm, Henry’s Super Cache ali John’s Awesome Hide. Iskanje iz množice zakladov na zemljevidu pa je precej zamudno.

 3. krossnik pravi:

  Funkcijo terenskih zapiskov sem že opazil na GC.com in tudi vem, da jo imajo druge aplikacije in naprave. Tudi sam se jih poslužujem, ampak kot je že Igor napisal, je pisanje daljših zapisov na Garminu okorno (na terenu uporabljam izključno Garmina), zato se poslužujem kratkih in jedernatih zapisov, po navadi kar v obliki kakšnega akronima.
  Kako obdelujem zapiske s terena? Izključno z GSAK-om (upam, da bom kdaj našel čas za prispevek o tem), kjer mi pri uvozu zgoraj omenjene datoteke iz prispevka pri vseh zakladih posebej označi ali sem imel kak zapis. Tega potem uporabim pri logiranju, seveda pred GSAK-a.

 4. dr.gumpi pravi:

  Ali gsak samo označi, da imaš zapis ali ti ga tudi prenese oziroma omogoči avtomatski prenost (da ni treba prepisovat)?

  • krossnik pravi:

   Ko stisneš Fetch->From GPSr, se ti avtomatsko prenese in ko editiraš log, je notri že vstavljen “%FieldNotes” brez narekovajev. To je field notes tekst, ne glede na dolžino. %FieldNotes lahko poljubno vstaviš kamorkoli med tekst in kolikokrat hočeš, tudi 100 krat, če ti je to želja.

   • krossnik pravi:

    Da še malo bolj objasnim za GSAK-ovce:
    1. Ko narediš Fetch->From GPSr, se ti na listi najdenih zakladov, tisti z Field Notes, vidijo boldani (ime je oblikovano s krpekim tekstom).
    2. Tekst, ki je v Field Notes lahko vidiš med editiranjem/vpisovanjem posameznega loga v sivem polju tik pod datumom in uro najdbe.
    3. Če %FieldNotes v logu zbrišeš (nemnoma ali ne) ali pa se ti zbriše, ker si dal Reapply templates, lahko Field notes še vedno vidiš v prej omenjenem sivem polju. Z ročnim vnosom ali v spustnem seznamu Tags lahko %FieldNotes spet dodaš v tekst.

 5. Kremenčkovi pravi:

  Funkcijo terenskih zapiskov omogočajo tudi najrazličnejše mobilne aplikacije. Meni so zelo pomagali v tujini, kjer sem imel zaklade naložene v telefonu, pa mi je pisanje logov prek njega prezamudno. Zanimivo je, da ima Groundspeak dve uradni aplikaciji, plačljivo in osnovno (Intro). Slednja, ki bo počasi nadomestila plačljivo, potrebuje stalno povezavo v splet in opcije zapiskov sploh ne pozna. Pri tem pa trčimo ob tematiko, ki je opisana v predhodnem članku. 😕

 6. icabrian pravi:

  Res je, starejša uradna Geocaching aplikacija tudi podpira terenske zapiske. Poleg že omenjenih vrst zapisa ponuja tudi možnost zapisa opombe (Write Note). Ta aplikacija je zastarela, čeprav je še vedno uporabna predvsem zaradi možnosti iskanja brez povezave v omrežje. Nova Intro aplikacija je druga zgodba s čisto drugačnim pristopom.

 7. icabrian pravi:

  Terenski zapiski so se pred kratkim preimenovali v Osnutke. Da jih ne bo kdo predolgo iskal… 😉 S tem je HQ poenotil poimenovanje na geocaching.com spletišču in v uradni Geocaching aplikaciji. Načela delovanja ostajajo ista. Morda je vredno dodati, da se osnutki, ki jih ustvarite z uradno aplikacijo, samodejno prenesejo v vaš račun in so dostopni na spletni strani takoj, ko se aplikacija na mobilni napravi poveže z omrežjem.

Dodaj odgovor