Dönerstag v Sloveniji
Kolegi z gocacher.de so nas poučili, da je Dönerstag kot izvirno geolovska tradicija nastal leta 2007, ko se je nekomu utrnila ideja, da bi na Veliki četrtek organiziral mega geolovski dogodek. Nemške geolovce je povabil, naj se hkrati odpravijo v katero koli prodajalno döner kebaba v Nemčiji in vpišejo udeležbo na dogodku Döner’s Tag 2007, ki je sicer potekal v Berlinu. Mega statusa ni dobil, čeprav je bil s 595 udeleženci najbolj obiskan dogodek v Nemčiji tistega leta. In tudi pregledovalci niso več dovolili objave takih multicentričnih dogodkov. Tradicija pa je ostala. Z nekaj pomoči s sedeža igre se je letos razširila na skoraj 1.800 dogodkov po vsem svetu. Slovenci smo ljubitelji geolovskih spominkov in tudi ljubitelji na orientalski način pripravljenega mesa, najsi je pečeno vodoravno kot majhni svaljki ali nabodala ali navpično v veliki kepi. Dva dobra razloga torej, da smo organizirali kar štiri Dönerstag dogodke. Ti so zdaj za nami. Preberite, kako so potekali, potem pa se lotite pečenja potice!
Bratwursttag (GC72ZD7)
V Ljubljani imamo kar nekaj prodajaln kebaba. Larsus cisalpinus pa se je odločil, da bo geolovcem iz prestolnice med pridobivanjem spominka in telesne teže prikazal nekaj stereotipov o Nemcih in nam kot tradicijo podtaknil izvirno slovensko delikateso, kranjsko klobaso. Zdi se, da mu ni uspelo ne eno ne drugo. 😉 Na prizorišču ni bilo niti enega stereotipnega Nemca, pa tudi Klobasarno so si udeleženci sprva ogledovali, kot da v njej še vedno popravljajo ure. Mu je pa uspelo organizirati izviren in prijeten geolovski dogodek, ki se ga je udeležilo kar 33 ekip. Najbrž ni treba veliko, da zvabiš geolovce na klepet ob hitri malici na tako prijeten pomladni dan. Le spominek in klobasa.
Središče dogajanja je bila sicer miza sosednje restavracije, kjer gostom strežejo tudi v zadnjem času zelo priljubljene nefiltrirane napitke, a je bila premajhna, zato smo geolovci v gručah zasedli širši prostor okoli nje. Klepet je stekel, vsake toliko pa je kdo za nekaj minut poniknil v sosednji lokal in prišel iz njega s pladenjčkom klobasaste dobrote in izdatnim odmerkom gorčice in hrena. Za vse ostalo – nemško dekoracijo, ličen dnevnik, tematske sledjivčke in osebne spominke za vsakega prijavljenega udeleženca – je poskrbel Lars. Najbrž smo zaradi tega šele po dogodku ugotovili, da ni prišel v irhastih hlačah, ki jih sicer, vsaj tako je napisal v opisu dogodka, vedno nosi. To veselje nam je prihranil za kako drugo priliko. Kot je običajno za take dogodke, so nekateri pohiteli nazaj v službo, drugi pa so posedeli še krepko čez napovedano uro zaključka. Tretji pa so razmišljali, kako se do večera znebiti kalorij za eno kranjsko, da bi si lahko brez slabe vesti v Kranju privoščili še kebab.
Dönerstag (GC71B69)
Ko smo v SGK izvedeli, da bo letošnji 13. april nekaj posebnega, smo se seveda takoj odzvali in priključil akciji žabice s prikupnim imenom Signal. Ker pa se trudimo, da se približamo geolovcem v lokalnih okoljih, smo tokratni dogodek sklenili izvesti na Gorenjskem, točneje v Kranju. Tam je že dobro poznan manjši lokal s hitro prehrano Pinki, ki je včasih stal na robu starega dela mesta, kasneje pa se je zaradi birokratskih sporov in neizpolnjenih obljub preselil v središče nakupovalnega območja na Primskovem. Kar nekaj časa je v njegovi stalni ponudbi tudi jed z eksotičnim imenom kebab, ki je po odločitvi s sedeža igre postala rdeča nit številnih srečanj širom naše modre frnikole. Čeprav je bilo kasneje objavljenih in tudi izvedenih še nekaj srečanj po Sloveniji, je bil obisk v Kranju odličen. Ob dogovorjeni uri smo se začeli zbirati, vrsta pred vertikalno postavljenim mesom pa se je povečevala (kar je bilo mogoče na družabnih omrežjih videti v živo). Pa se ni nihče pretirano razburjal zaradi tega. Prvo opravilo je bila postavitev Signala in kebaba za uradno fotografiranje. Slika, ki jo je posnel Culto, je kot naslovnica uradnega albuma obkrožila svet.
Poleg mlatenja odličnih kebabov, so si nekateri pogumnejši vsebino močno začinili. Nekateri kar s ponudbo Pinkija, kjer prevladuje omaka priznanega proizvajalca iz ne tako zelo oddaljenega Svetega Duha z oceno 15 na 10 stopenjski lestvici. Drugi pa z domačima zvarkoma, ki sta ju prispevala Adven2rer (prašek čilija Carolina Reaper) in dr. gumpija (omaka čistega Trinidad Scorpiona). Poznavalci že veste, o čem se tu govori. Kakorkoli. Zbralo se je 21 geolovcev oziroma geolovskih ekip, ki so uživali v Dönerstagu, kebabih in seveda obveznem klepetu. Kot običajno si komaj sledil vsem temam, ki so bile na tapeti pri omizju. Po dobri uri so se nekateri žal morali posloviti, ostali pa so odšli v bližnji lokal na afterparty z zadnje čase skoraj obveznim nefiltriranim pivom in dodatno dozo klepeta.
Dönerstag @ Koper (GC71TJ2)
Spominki so simpatičen dodatek geolovu, zato jih marsikateri geolovec rad zbira. Da ne bi bili Primorci prikrajšani za tokratni Dönerstag spominek, je ekipa Kinčoropi organizirala Dönerstag dogodek na Obali, natančneje v Kopru. Dogodka, katerega koordinate so udeležence pripeljale pred nov Fast Food Magic na koprski tržnici, se je udeležilo 12 ekip. Pridružila se je tudi ena nemška ekipa, tako da je imel dogodek tudi mednarodni pridih. Udeleženci se med sabo povečini niso poznali, zato je uvodu sledilo predstavljanje ekip. Vsaka ekipa je prejela tudi majhno darilce našega Geocaching kluba, potem pa so komajda pričakali okusne kebabe, hamburgerje, pice in kar je še te tako zelo nezdrave hrane. Kljub temu, da so bile prijateljske vezi šele stkane, tem za pogovor ni zmanjkalo. Dogodek se je raztegnil krepko preko pol ure, tako da so zadnji udeleženci odšli domov že krepko v trdni temi. Vsi so se strinjali, da so takšna srečanja zanimiva in da bi bilo smiselno v prihodnje organizirati več tovrstnih dogodkov na Obali.
Gremo na kebab – Velenje (GC72VR3)
Kebab so v Signalovo čast jedli tudi v Velenju in to ob udeležbi, ki je presegla pričakovanja organizatorjev na čelu s prizadevno velenjsko ekipo Picassoman. Kako tudi ne bi, saj se je dogodka udeležila skupina iz osrednjeslovenske regije na poti na nočno izmeno. Celo kebab mojstra je presenetilo nenavadno povečanje povpraševanja, vendar je množico mojstrsko obvladal. Sodeč po dnevniških zapisih, predvsem pa po fotografiji, ki jo je svojemu zapisu pripel AlainNovak, si bo treba koordinate dogodka zabeležiti, saj utegnejo priti prav, ko bo po intenzivnem geolovu v okolici Velenja pritisnila lakota. Razmerje med mesom in zelenjavo je zavidanja vredno in spravlja vegetarijance v obup. Tudi v Velenju so se udeleženci strinjali, da naj postanejo takšni gurmanski dogodki tradicija.
Besedilo in fotografije z dogodkov so prispevali dr. gumpi, icabrian, kinčoropi, Larsus Cisalpinus in Picassoman. Hvala vsem organizatorjem, pa seveda vsem geolovcem, ki so s svojo udeležbo naredili Dönerstag za zares vseslovenski dogodek.