Geolov in reševanje na Golovcu

7 komentarjev

 1. icabrian pravi:

  Upajmo, da se je za nesrečnega sprehajalca dobro razpletlo. Ne bi bilo povsem nemogoče, da bi tudi v reševalnem vozilu sedel kak geolovec. Je pa zelo pohvalno, da je toliko mimoidočih, vključno z Aleksandrom, priskočilo na pomoč. Pogost zadržek je strah, da bi naredili kaj narobe ali stanje prizadetega še poslabšali. Človek, ki se zgrudi brez srčnega utripa in ne diha, je v resnici mrtev. Slabše od tega ne more biti. Brez pomoči od zunaj smrt v nekaj minutah postane nepovratno dejstvo, zato je ukrepanje mimoidočih ključnega pomena. Zadržek glede telesnega stika z neznancem pa morda lahko premagate z zavedanjem, da ste v taki situaciji njegova najboljša možnost za preživetje. Možnost za preživetje je še večja, če je mogoče opraviti defibrilacijo pred prihodom reševalcev. Na spletni strani http://www.aed-baza.si se lahko poučite, kje v vaši okolici so nameščeni javno dsotopni avtomatski zunanji defibrilatorji (AED). V opisanem primeru sicer ni šlo za zastoj srca, pomoč mimoidočih pa ni bila zato nič manj pomembna.

 2. jean pravi:

  V primeru iskanja pogrešane osebe je mnogokrat spregledana možnost sledenja telefona preko Googlovih storitev – Google Maps Timeline. Na Android telefonih je mogoče z iskanjem na Googlu “find my phone” oziroma na spletnem servisu Android Device Manager možno locirati telefon, v kolikor ima vklopljen GPS in mobilne podatke. Imeli smo že primer, ko smo človeka uspešno našli na ta način, medtem ko je policija oziroma mobilni operater signal trianguliral s 30 kilometerskim radijem natančnosti. Na žalost pa se zgodba ni srečno končala. Nekaj navodil in zaslonskih posnetkov: https://klv.si/sos-find-my-phone/

  • jean pravi:

   Aja pa ti koraki so koristni zato, ker na telefonu pogrešanega ne potrebujemo nobenih dodatnih aplikacij, vse bi moralo delati, samo vklopljeni morajo biti mobilni podatki in telefon mora biti v omrežju. (GPS se menda lahko vklopi prek mobilnih podatkov, nisem prepričan.)

 3. bucar pravi:

  Google je prav pred kratkim na to temo zagnal servis “trusted contacts”, kjer lahko omogočimo bližnjim, da pridobijo lokacijo našega telefona ali preverijo nekaj podatkov o telefonu (napolnjenost, gibanje).
  https://contacts.google.com/trustedcontacts/

 4. Aleksander pravi:

  Tole slučajno sovpada z današnjo novico na 24ur.com, kjer je zapisano:
  Ob letošnjem evropskem dnevu številke za klic v sili 112 poudarjajo predvsem pomen podatkov o lokaciji nesreče. “To je ključno za to, da so reševalci čim prej pri osebi, ki potrebuje pomoč. Čas je izrednega pomena in lahko vpliva na to, ali človek preživi ali ne,” je poudaril direktor urada za operativo na Upravi RS za zaščito in reševanje Jernej Hudohmet.

  Klicatelj mora čim bolj jasno in natančno sporočiti točno lokacijo nesreče. “Ljudi želimo ozavestiti, da bi razmišljali o tem, kje se nahajajo, še preden se zgodi morebitna nesreča,” je dejal Hudohmet, ki je prepričan, da se je ob rednem treniranju možno zelo dobro izuriti v spremljanju in navajanju lokacije. To je posebej pomembno, če gre za nesreče na cestah, v naravi ali gorah, kjer je lokacijo še posebej težko določiti.
  več na: http://www.24ur.com/novice/slovenija/evropski-dan-stevilke-112-lani-skoraj-pol-milijona-klicev-na-pomoc.html

 5. icabrian pravi:

  Hahaha, ravno sem hotel še sam dodati komentar, da smo bili s tem prispevkom nevede super aktualni, in prispevati povezavo (https://dnevnik.si/1042423605/kronika/1042423605). Včasih se res posreči… ?

 6. Kremenčkovi pravi:

  Tudi vsi modeli iPhonov imajo vgrajen GPS čip, ki je odgovoren za lokacijo. Koordinate trenutne pozicije si lahko ogledate v prednaloženi aplikaciji Compass. Prvo pa bo treba vklopiti storitev: Settings > Privacy > Location Services > On. S seznama izberete Compass > While Using the App. Ob ponovnem zagonu aplikacije se bodo na dnu izpisale koordinate in nadmorska višina! Z daljšim pritiskom nanje se pojavi oblaček Copy, kar vam omogoča možnost zapisa v željeno aplikacijo. Tudi Applovi mobilniki, poleg ostalih naprav, imajo funkcijo Find My iPhone, vendar je zanjo potrebno ustvariti Apple ID račun in ga povezati s storitvijo.

Dodaj odgovor